Cum previi şi tratezi acneea corporală

Cum previi şi tratezi acneea corporală

Eugenia Dinescu, redactor

Lupta cu kilogramele în plus nu este singura probă pe care trebuie să o depăşeşti în cursa pentru bikini-body. Provocării de a scăpa de kilograme i se adaugă şi bătălia împotriva acneei corporale, care îţi poate diminua entuziasmul înainte de prima ieşire la plajă sau la piscină. În ciuda distracţiilor, vara creează condiţiile perfecte pentru ca acneea să îşi facă apariţia pe corpul tău: căldura, transpiraţia acumulată şi hainele din materiale sintetice sunt printre factorii principali care favorizează apariţia puseurilor acneice pe corp.

Pe spate, umeri sau decolteu, acneea poate fi un motiv serios de neîncredere în forţele proprii, însă nu trebuie să fie şi cazul tău. Află cum ţii departe acneea corporală şi care sunt cele mai eficiente tratamente împotriva coşurilor de pe corp!

Identifică motivul apariţiei coşurilor

Cauza acneei corporale o reprezintă blocarea foliculilor sau a porilor cu celule epiteliale moarte, impurităţi sau sebum. În anumite cazuri, acneea corporală poate fi un simptom al unor probleme mai profunde, precum sindromul ovarelor polichistice sau disfuncţii ale glandelor endrocrine. Aşadar, pe lângă un consult dermatologic, ar trebui să iei în considerare şi posibilitatea unei ecografii ovariene sau endocrinologice, dacă acneea corporală nu este o problemă cu care te confrunţi doar în lunile de vară.

De asemenea, este important să distingi coşurile specifice acneei de alte afecţiuni similare, precum keratosis pilaris sau miliaria, cunoscută şi sub numele de alergie la soare. Veziculele apărute în urma expunerii la soare sunt rezultatul transpiraţiei în exces, dar pot produce aceeaşi senzaţie de disconfort şi mâncărime precum acneea. Înainte de a alege strategia potrivită împotriva imperfecţiunilor de pe corp, asigură-te că ştii exact care este este problema pe care vrei să o elimini

Ai grijă ce mănânci

Modificările hormonale nu sunt singura cauză a apariţiei coşurilor. Alimentele cu un indice glicemic ridicat, bogate în zaharuri şi grăsimi săturate, duc la proliferarea bacteriilor responsabile pentru apariţia acneei corporale. Dermatologii nu au veşti mai îmbucurătoare nici pentru împătimitele cafelei: anumiţi acizi organici din boabele de cafea măresc nivelul de cortizol din organism, ceea ce stimulează glandele sebacee şi contribuie la dezvoltarea inflamaţiilor. Pentru o variantă mai sănătoasă a deserturilor tale preferate, înlocuieşte zahărul cu un îndulcitor natural!

Citeşte lista de ingrediente

Sodium lauryl sulfatesodium laureth sulfate şi derivaţii de silicon (precum dimethicone şi methicone) sunt semnalele de avertisment din lista de ingrediente care îţi indică faptul că ar trebui să pui produsul înapoi în raft. Acestea creează o barieră la nivelul pielii, blocând sebumul şi impurităţile, ceea ce poate cauza înrăutăţirea acneei. De asemenea, formula cremei hidratante pentru corp sau a loţiunii cu SPF poate fi unul dintre factorii care înmulţesc numărul coşurilor: optează pentru un lapte hidratant în detrimentul untului de corp şi înlocuieşte crema cu factor de protecţie UV cu un fluid non-comedogenic, pentru a reduce posibilitatea congestiei porilor.

Atunci când porneşti la cumpărături, asigură-te că produsele pe care le foloseşti sunt non-comedogenice şi nu afectează echilibrul pH-ului pielii tale. Majoritatea gelurilor de duş sunt prea dure cu pielea, însă produsele destinate igienei intime vor fi bine tolerate de orice altă zonă de pe corp. De asemenea, gelurile de duş cu acid salicilic (BHA) sau peroxid de benzoil, cât şi săpunurile cu sulf pe care le găseşti în farmacii şi plafare, vor îndepărta cu succes reziduurile acumulate, înainte ca acestea să se fixeze în pori.

Nu uita de exfoliere

Pielea este mai groasă pe spate şi umeri şi are un număr mai mare de pori decât tenul, ceea ce sporeşte şansele ca acneea să acapareze zonele pe care plănuieşti să le expui. Mai mult, pentru că în cea mai mare parte a timpului această zonă este acoperită de haine, uleiurile secretate în mod natural tind să rămână pentru mai mult timp în contact cu pielea, creând condiţiile perfecte pentru dezvoltarea coşurilor.

Pentru a contracara acest efect, exfoliază zonele predispuse la acnee de două-trei ori pe săptămână, însă nu exagera. Folosite prea des, scruburile pot usca şi irita pielea, ceea ce stimulează producţia de sebum, care poate duce la înrăutăţirea acneei corporale. Produsele pe bază de acid glicolic (AHA) şi acid salicilic (BHA) sunt mai delicate decât un scrub cu particule abrazive, care îţi poate irita şi deshidrata în exces pielea.

Renunţă la detergentul iritant

Dacă ai avut grijă să elimini din dieta ta alimentele care pot provoca acnee şi îţi exfoliezi pielea în mod regulat, dar observi că situaţia nu s-a îmbunătăţit, vinovatul s-ar putea ascunde într-un loc mai greu de ghicit: detergentul pentru haine. Conform dermatologilor, parfumurile şi uleiurile esenţiale din detergentul sau balsamul de rufe pot usca şi irita pielea, determinând glandele sebacee să secrete şi mai mult ulei pentru a restabili echilibrul pielii. Este deja o provocare destul de dificilă să găseşti sutienul potrivit pentru rochii fără spate, aşa că nu lasa coşurile să îţi strice planurile şi înlocuieşte detergenul obişnuit cu unul hipoalergenic!

Intră la duş imediat după ora de fitness

Dacă ai observat că acneea corporală s-a înrăutăţit de când ţi-ai reînnoit abonamentul la sala de fitness, nu este doar imaginaţia ta. După antrenament, scapă imediat de hainele îmbibate în sudoare şi rezistă tentaţiei de a aştepta până ajungi acasă pentru a face un duş:  transpiraţia acumulată şi căldura creează condiţiile perfecte pentru proliferarea bacteriilor, care pot duce la congestia porilor. Cu cât transpiraţia se evaporă mai repede, cu cât şansele apariţiei coşurilor sunt mai mici!

Dacă acneea corporală nu este cauzată de un dezechilibru endocrin, strategii precum microdermabraziunea, peelingul chimic şi terapiile cu lumină roşie şi albastră se pot dovedi eficiente pentru reducerea coşurilor şi cicatricelor post-acneice. Dacă eşti adepta remediilor naturiste, uleiul din arbore de ceai sau oregano, aplicat direct pe zonele inflamate, este o altă soluție care te ajută să controlezi acneea. Mai mult, poţi încerca un tratament din ingrediente naturale care te ajută să reduci numărul de coşuri de pe spate, braţe şi decolteu!

Articolul urmator
Apă oxigenată pentru ten: de folosit sau de evitat?
Apă oxigenată pentru ten: de folosit sau de evitat?
Stii sa previi caderea masiva a parului?
Incepe quiz
Stii sa previi caderea masiva a parului?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.