Ce să faci ca să nu miroși a transpirație

Ce să faci ca să nu miroși a transpirație

Redactor Andreea Baluteanu

Căldură, umezeală, activități în aer liber, seri petrecute plimbându-te prin oraș sau nopți în care dansezi până în zori; vara este, cu siguranță, unul dintre cele mai distractive anotimpuri! Dar ce au în comun toate aceste activități, pe lângă plăcerea pe care ne-o produc? Transpirația!

Iar soluțiile la care apelam de obicei pentru a regla acest inconvenient, deodorantele și antiperspirantele, sunt tot mai combătute de medici. Dacă te numeri și tu printre persoanele care privesc cu suspiciune pe oricine încearcă să le spună să renunțe la produsele cosmetice de mai sus, pentru că știi că așa ceva nu e posibil, avem răspunsul care ți se potrivește: cum să nu mai miroși a transpirație, în câțiva pași simpli!

Transpirația, un fenomen normal

Chiar dacă o privești cu reticență, sau, mai rău, cu dezgust, află că transpirația este un proces complet normal, și unul pe care nu ar trebui să îl inhibi. Ea reglează temperatura corpului, dar are rol și în detoxificarea organismului.

femeie care miroase urat

Mai avem o veste care susține schimbarea atitudinii față de până acum nesuferita transpirație: ea nici măcar nu miroase neplăcut. De vină pentru odoarea terifiantă care se formează la subrațul tău sunt bacteriile dăunătoare de la axilă, nu compoziția normală a sudorii, alcătuită în general din lipide și aminoacizi.

Cu toate acestea, nici bacteriile de la axilă nu sunt create la fel: unele dintre ele sunt la fel de benefice pentru echilibrul corpului tău precum „suratele” lor aflate în tractul digestiv (care nu doar că intervin în procesul de descompunere al alimentelor, dar susțin și atenția sau memorarea, conform ultimelor studii ale specialiștilor). Și dacă cineva poate să facă o diferență între bacteriile benefice de la subraț, necesare bunei funcționări a organismului și cele malefice, care provoacă mirosuri neplăcute, acela nu este, sub nicio formă, deodorantul tău, care le înlătură pe toate, fără nicio diferență.

Și nu este singurul semnal de alarmă cu privire la utilizarea acestor produse cosmetice contestate. Prezența aluminiului a fost legată de un risc crescut de cancer și Alzheimer, dar nici deodorantele și antiperspirantele care îl exclud nu sunt considerate mai sigure, deoarece multe dintre ele conțin triclosan, care a cauzat modificări hormonale în cazul șoarecilor. Desigur, nu există încă cercetări științifice care să dovedească aceste efecte negative ale substanțelor precizate asupra omului, dar nu strică niciodată să fim precaute!

Pentru că se pare că nu mai putem avea încredere în produsele de pe piață, descoperă în continuare câteva metode prin care poți împiedica apariția mirosului neplăcut al transpirației!

Adio, mirosuri neplăcute!

Te îndepărtezi grăbită de oricine îți spune că nu folosește deodorant? Conform theheartysoul.com, circa 78% dintre oameni nu au nevoie, din punct de vedere genetic, să folosească deodorant. Ceea ce poți face, în schimb, este să adopți următoarele măsuri care să îți mențină transpirația pură, nevinovată și fără miros.

deodorant

Renunță la gelurile de duș, săpunurile și cremele agresive. Privim încruntate către deodorantele cu aluminiu, dar adevărul este că și celelalte produse pe care le folosim conțin ingrediente dăunătoare. Cu precădere surfactanții (SLS și SDS) îndepărtează stratul protector de grăsimi și sebum de la suprafața pielii și permit astfel bacteriilor malefice să preia controlul.

Spune „nu” aluminiului. Da, tocmai ți-am demonstrat că este gestul pe care trebuie să îl faci, însă acum mai avem un argument: aluminiul inhibă transpirația și ucide mirosurile neplăcute din fașă, dar îți poate da peste cap organismul.

Fii precaută. Ai găsit, în sfârșit, un deodorant care nu conține aluminiu și care te satisface complet? Verifică dacă nu include cumva „alum”, un derivat din aluminiu, sau triclosanul despre care te-am avertizat mai sus.

Ferește-te și de ingredientele cu potențial antibacterian. Parabenii sunt luptători vajnici împotriva bacteriilor și a... sănătății tale. Ca și aluminiul, îți pot destabiliza complet organismul.

Mănâncă inteligent. Carnea, usturoiul, curry, băuturile carbogazoase, alcoolul și zahărul în exces vor contribui la apariția mirosurilor neplăcute, inclusiv la subraț. De partea cealaltă, legumele verzi, menta, pătrunjelul și probioticele sunt cheia pentru ca tu să emani un parfum plăcut, natural!

Transpirația nu este sinonimă cu mirosurile neplăcute, așa cum am văzut. Tu vei ține cont de sfaturile noastre?

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Bronzatul cu bere: ce spun medicii despre această tendință
Bronzatul cu bere: ce spun medicii despre această tendință
Ce greseli faci in pat?
Incepe quiz
Ce greseli faci in pat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (30)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.