Substanţele toxice conţinute de roll-on

Substanţele toxice conţinute de roll-on

Redactor Divahair.ro

Majoritatea deodorantelor de tip roll-on disponibile pe piaţă conţin substanţe alergene sau care pot produce dezechilibre ale sistemului endocrin, informează organizaţia APC România. Mai mult, cercetarea a relevat că BHT, o substanţă cu potenţial carcinogen, se regăseşte în 29% dintre produsele analizate, în timp ce 23% conţin clorhidrat de aluminiu, o substanţă cu potenţial toxic asupra creierului.

Un număr de 31 de deodorante tip roll-on au fost achiziţionate din lanţurile comerciale din România, în perioada 6-10 iulie 2016, în vederea analizării compoziţiei chimice. Cercetarea, efectuată de o echipă de experţi din cadrul Consiliului Consumatorilor din Danemarca, face parte din proiectul “Gândeşte în termeni chimici”, menit să-i ajute pe consumatori să evite substanţele chimice cu potenţial nociv din produsele cosmetice.

Copiii şi femeile gravide reprezintă două categorii expuse unui risc mai mare, însă acumularea unei cantităţi mai mari din substanţele cu potenţial nociv poate provoca efecte negative chiar şi în rândul adulţilor sănătoşi.   Iată care sunt ingredientele cu un risc mai mare identificate în deodorantele roll-on disponibile în România!

În industria cosmetică, triclosanul este folosit pentru efectul sau antifungic şi antibacterian, însă acesta poate determina modificări ale nivelului de estrogen în organismul femeilor. Rezultatul? Dezechilibrul hormonal poate conduce la dezvoltarea trăsăturilor masculine, precum dezvoltarea pilozităţii sau creşterea creşterea masei musculare. În cazul bărbaţilor, un nivel ridicat de testosteron poate determina fluctuaţii comportamentale sau stări de irascilbilitate.

BHT (Hidroxitoluen butilat) este una dintre cele mai des folosite sustanțe cu efect antioxidant în produsele cosmetice. Această are rolul de a menţine proprietăţile produsului pe durata termenului de valabilitate, însă concentraţii mari din această substanţă poate provoca o serie de probleme, precum: tulburări ale sistemului endocrin, leziuni la nivelul ficatului, apariţia unor tumori, măreşte şansele de dezvoltare a astmului şi problemelor de comportament la copii. Totodată, BHT poate produce alergii la nivelul pielii şi ochilor şi este un potenţial cancerigen.

Conservanţii care eliberează formaldehidă pot fi identificaţi pe eticheta sub denumirea de DMDM Hydantoin sau Imidazolidinil urea şi sunt prezenţi în 10% dintre produsele analizate. Formaldehida este o substanţă cancerigenă, iar printre efectele nocive ce pot fi resimţite pe termen scurt se numără dermatitele de contact, durerile articulare, alergii, migrenele, depresia şi oboseală cronică, infecţii ale urechii sau stările de ameţeală.

Poţi consulta lista completă a produselor analizate şi substanţelor identificate cu potenţial nociv accesând raportul publicat de organizaţia APC România. Fii şi tu un consumator conştient şi informează-te asupra ingredientelor din produsele cosmetice pe care le foloseşti!

Articolul urmator
Coate uscate: cauze și remedii
Coate uscate: cauze și remedii
Ce tip de barbat te poate face fericita?
Incepe quiz
Ce tip de barbat te poate face fericita?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.