Tratamente pentru varice: metode clasice si de ultima ora

Tratamente pentru varice: metode clasice si de ultima ora

Luiza Valsan

Din fericire, tratamentele pentru varice moderne nu necesita internare in spital ori o recuperare dificila. Datorita procedurilor mai putin invazive, varicele pot fi tratate rapid si in sistem ambulatoriu.

Studiile recente estimeaza ca peste 50% dintre barbatii si femeile care au peste 30 de ani sufera de varice sau de venectazii (vene de tip panza de paianjen). In plus, femeile sunt de patru ori mai afectate decat barbatii, iar afectiunea s-a dovedit ereditara in multe cazuri.

Prevenirea si ameliorarea varicelor

Exista anumite modalitati prin care poti sa ameliorezi simptomele provocate de varice sau chiar sa le incetinesti dezvoltarea. De exemplu, exercitiile fizice sunt eficiente drept tratament pentru varice, deoarece stimuleaza circulatia sangelui la nivelul picioarelor. De asemenea, ca sa eviti aparitia varicelor, tine sub control greutatea, poarta pantaloni mai largi, evita tocurile foarte inalte si subtiri, renunta sa stai picior peste picior sau in aceeasi pozitie vreme indelungata.

Tratament pentru varice prin scleroterapie

Scleroterapia constituie o procedura nechirurgicala, noninvaziva, prin care se trateaza acele vene foarte subtiri de culoare rosie, albastra sau purpurie, situate imediat sub pielea gambelor, a gleznelor, a coapselor sau chiar la nivelul fetei.

In cadrul acestui tratament pentru varice doctorul iti injecteaza cu un ac fin o solutie iritanta direct in interiorul venei, apoi iti aplica un bandaj compresiv pentru a favoriza contactul peretilor venosi. Procedura inchide si cicatrizeaza vena si nu necesita anestezie. Rezultatul se vede in cateva saptamani, atunci cand venele se vor estompa.

Exista o noua tehnologie UGS, scleroterapie ghidata ultrasonografic, care poate trata si venele mari. Metoda se poate aplica in toate stadiile de evolutie a bolii varicoase.

Tratarea varicelor cu laser

Doctorii folosesc noi tehnologii in tratamentele cu laser pentru a estompa varicele de dimensiuni mai mici si venele de tip paianjen. Interventia chirurgicala cu laser presupune introducerea unei fibre laser pe cale cutanata pentru cauterizarea venei. Lumina razei se transforma intr-o unda de caldura care incalzeste sangele, iar acesta incalzeste peretele venei. Tinta undelor laser sunt hemoglobina si apa din sange.

Metoda cu laser nu necesita ace sau incizii pe piele, este o tehnica simpla, eficienta si minim invaziva. Terapia cu laser folosita in aceste tratamente pentru varice dureaza aproximativ o ora si se efectueaza in ambulatoriu, sub anestezie locala. Dezavantajul acestei proceduri este faptul ca se trateaza doar vena principala, nu si venele adiacente care depind de aceasta.

Tratamente pentru varice cu radiofrecventa

Tratamentul cu radiofrecventa presupune introducerea in vena a unui cateter, un tub subtire, care incalzeste varful acestuia, folosind ca sursa energetica undele radio. In timp ce cateterul este scos, caldura actioneaza asupra venei, determinand micsorarea si estomparea ei. Procedura necesita efectuarea unei anestezii locale, dureaza aproximativ 30 de minute, se realizeaza de obicei pentru venele extinse si are drept efect invinetirea usoara a zonei tratate.

Tratamente pentru varice cu vapori de abur

Terapia cu aburi presupune introducerea unui cateter in venele afectate si trimiterea unor vapori de abur ce vor revitaliza sistemul venos afectat. Procedura este indicata in tratamentul venelor safene (vena de dimenisiune mica care asigura intoarcerea sangelui din membrele inferioare in inima) si a venelor colaterale, nu este dureroasa, are eficienta maxima si nu presupune spitalizare.

Tratamente pentru varice cu CHIVA

Cura hemodinamica a insuficientei venoase (CHIVA) in ambulatoriu este o tehnica chirurgicala care aplatizeaza varicele, fara sa fie extrase, prin ligaturarea in mai multe locuri a venei principale. Colateralele sunt conservate prin inchiderea punctelor de reflux, pentru a evita aparitia din profunzime la suprafata. Operatia dureaza aproximativ o ora, iar dupa aproximativ trei ore de odihna pacientul poate sa mearga acasa. Costul unei astfel de interventii este intre 500 si 800 euro.

Tratarea varicelor prin stripping

Procedura chirurgicala consta in extirparea venei principale de la nivelul piciorului prin efectuarea a doua mici incizii la ambele capete ale varicelor, una la glezna si alta la genunchi. Strippingul este o metoda care necesita ambulatoriu.

Scoaterea definitiva a venei de sub pielea pacientului nu va afecta in mod negativ circulatia sanguina din zona respectiva, deoarece venele mai adanci din picior se ocupa cu colectarea volumului mai mare de sange. Interventia de smulgere a varicelor se efectueaza sub anestezie generala, se aplica doar in cazul varicelor foarte mari si lasa cicatrici, produce vanatai si posibile hemoragii.

Tratarea varicelor cu ciorapi compresivi

Ciorapii compresivi asigura tratarea ambulatorie a venelor varicoase si reprezinta deseori prima optiune a femeilor care sufera de aceasta afectiune. Ciorapii sau pantalonii compresivi imbunatatesc semnificativ circulatia venoasa si limfatica si trebuie purtati intreaga zi. Cum functioneaza? Acestia exercita presiune asupra picioarelor, ajutand venele si muschii de la nivelul piciorului in transportarea sangelui inapoi spre inima.

Exista mai multe tipuri de ciorapi compresivi pe care ii poti cumpara de la farmacie. Ai grija sa nu fie contrafacuti si sa iti iei unii pe masura ta, conform instructiunilor de pe ambalaj. Ciorapii compresivi de calitate sunt mai rigizi.

Tratamente pentru varice prin flebectomie ambulatorie

Operatia se mai numeste si mini-stripping si presupune extragerea unor vene varicoase mai mici printr-o serie de punctii pe piele. Se marcheaza astfel zona venei afectate cu ajutorul unei surse de lumina speciala si apoi se fac incizii mici la nivelul pielii, pentru a ajunge la vena varicoasa. Procedura este mai putin traumatizanta si cicatricile sunt minime, comparativ cu strippingul.

Tratarea varicelor cu endoscop

Chirurgia vasculara endoscopica este indicata in special persoanelor care sufera de boli vasculare grave, cum ar fi ulcerul varicos. Medicul introduce pe vena varicoasa un dispozitiv optic, cu un cap video, numit endoscop, pentru a vizualiza si a indeparta venele afectate.

Tratamente pentru varice cu remedii naturale

Numeroase persoane cauta tratamente pentru varice naturale. Daca suferi de aceasta afectiune, nutritionistii sportivi iti recomanda o dieta scazuta in carbohidrati si bogata in fibre, pentru a tine sub control greutatea si pentru a mentine functionalitatea normala a sistemului circulator.

Un supliment de 100 mg de coenzima Q10 stimuleaza circulatia si creste oxigenarea tesuturilor. Uleiurile Omega 3 (un minimum zilnic de 1.000 mg) sunt eficiente pentru elasticitatea vaselor de sange. De asemenea, sunt recomandate si suplimentele pe baza de ginkgo biloba si vitamina K. Poti incepe sa-ti administrezi 60 mg de ginkgo biloba de doua ori pe zi, apoi sa maresti cantitatea la 120 mg.

In tratamentul pentru varice te poate ajuta si gotu kola sau centella asiatica. Aceasta imbunatateste vasele de sange si viteza de vindecare a plagilor si previne aparitia inflamatiilor cauzate de varice. Aplica pe zona afectata putin extract de gotu kola, pe care il poti gasi in magazinele naturiste.

Extractul din seminte de struguri si scoarta de pin contine antioxidanti care intaresc structura tesutului conjunctiv al vaselor de sange si reduc inflamatia. Alte tratamente naturale: castan porcesc, infuzii de urzica, salvie, sulfina, extract de hamamelis, extractie din frunze de alun, seminte de struguri, papadie.

Poti recurge si la terapiile alternative pentru varice, precum aromaterapia, presopunctura, acupunctura, hidroterapia, masajul. Consulta un medic inainte de a folosi oricare dintre aceste tratamente holistice.

Bolile venoase varicoase sunt in general progresive si nu pot fi prevenite complet, insa exista anumite tratamente pentru varice care s-au dovedit benefice. Consulta lista noastra si discuta cu medicul care este cea mai indicata procedura pentru tine.

Articolul urmator
Sculptra: ce este și cum acționează
Sculptra: ce este și cum acționează
Cine va fi ultima ta dragoste?
Incepe quiz
Cine va fi ultima ta dragoste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.