Ulei de rapita: beneficii pentru frumusete si sanatate

Ulei de rapita: beneficii pentru frumusete si sanatate

Ioana Dinu

In ultimii ani, oamenii se indreapta tot mai mult spre o alimentatie mai naturala si un stil de viata mai sanatos. Acesta este si motivul pentru care cauta sa inlocuiasca produsele uzuale cu unele mai naturale. Este si cazul uleiului de floarea soarelui, care tinde sa fie inlocuit cu uleiul de rapita.

In randurile de mai jos poti citi tot ce trebuie sa stii despre acest tip de ulei si despre beneficiile sale pentru sanatate si frumusete.

Uleiul de rapita - sanatate curata

  

Initial, uleiul de rapita era daunator organismului, asa ca niste cercetatori au venit cu ideea de a-i modifica genetic compozitia, pentru a putea obtine un ulei bun pentru consum (la fel s-a intamplat si cu bananele, de exemplu). Astazi, uleiul de rapita e obtinut ca oricare alt ulei, din zdrobirea semintelor plantei. Uleiul obtinut este apoi rafinat, imbuteliat si pus pe rafturi pentru consum.

Despre acest ulei se spune ca este cel mai sanatos ulei de consum, intrucat contine cele mai putine grasimi saturate (numai 7%), nu contine deloc grasimi trans si nici colesterol. In plus, este bogat in grasimi mononesaturate si este o importanta sursa de acizi grasi omega 6, esentiali pentru dezvoltarea creierului. Acizii grasi omega 3 pe care ii contine au drept principal scop protejarea organismului tau de accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord.

Beneficiile uleiului de rapita

Acum ca ai inteles de ce se vorbeste atat de mult despre acest ulei (cu toate ca el e intrebuintat mai mult pentru fabricarea combustibililor decat pentru consumul in gospodarie), iata si care sunt beneficiile sale majore.

1. Scade nivelul colesterolului

Uleiul de rapita stimuleaza un profil lipidic sanatos. Cum face asta? Prin reducerea absorbtiei de colesterol de catre organism. Astfel, organismul absorbind mai putin colesterol, nivelul total al acestuia scade cu 10-15%, procente care sunt extrem de importante in cazul persoanelor care se afla la limita extrema cand vine vorba de nivelul de colesterol. Mai mult, grasimile sale nesaturate au sarcina de a reduce LDL-ul (colesterolul rau) si de a-l face sa creasca pe cel bun (HDL).

2. Reduce inflamatiile

Sensibilitatea si rigiditatea pielii pot fi combatute tot cu acest ulei. De asemenea, el poate fi folosit si de persoanele care se confrunta cu inflamatii din cauza artritei cronice, tulburarilor cauzate de astm sau problemelor de stomac.

3. Reduce riscul bolilor de inima

Studiile din anii trecuti au scos la iveala faptul ca uleiul de rapita poate sa reduca riscul bolilor de inima cu 7%. Se pare ca si aici ar fi responsabili acizii grasi omega 3. Mai mult, contine din abundenta vitamina E, antioxidantul folosit contra bolilor coronariene.

4. Combate bolile si imperfectiunile pielii

Inainte de a fi recompusa organic, rapita era adorata pentru proprietatile sale impotriva bolilor de piele. Si astazi uleiul de rapita are aceleasi efecte. Fiind bogat in vitaminele E si K, este un bun aliat in eradicarea problemelor pielii precum ridurile, liniile fine de care vrei sa scapi, acneea, petele misterioase etc. De fapt, vei fi surprinsa sa afli ca este folosit drept baza pentru multe creme din comert, deoarece iti face pielea matasoasa si ii da acea stralucire a sanatatii.

5. Hraneste pielea uscata

O lingura de ulei de rapita echivaleaza cu 15% din consumul zilnic recomandat de vitamina E. Pentru persoanele cu pielea foarte uscata, uleiul de rapita este cel mai recomandat remediu natural si se poate aplica direct. In cazul in care vrei sa il folosesti pentru a scapa de pielea uscata si nu iti place mirosul, poti adauga cu incredere putin ulei de levantica: efectele vor fi aceleasi. Este recomandat sa aplici uleiul imediat ce ai iesit dintr-o baie calda.

6. Ajuta parul in numeroase feluri

In primul rand, uleiul de rapita este printre cele mai cautate metode de a scapa de parul cret si cu un aspect razlet. Nu trebuie decat sa amesteci putina apa calduta cu 3-4 lingurite de ulei de rapita si sa ti le pulverizezi pe par. Uleiul de rapita este un umectant natural, asa ca va retine umezeala in parul tau, asa incat carliontii cauzati de parul prea uscat nu-si vor mai face aparitia.

In al doilea rand, te ajuta sa scapi de matreata. Daca il folosesti de cateva ori, te va face sa uiti de tot praful alb de pe umerii tai. Nu trebuie decat sa aplici uleiul caldut pe scalp si sa masezi pentru 10 minute, apoi sa stai asa cu parul pentru inca 30 de minute. Dupa aceea, il poti spala cu sampon si apa calda. Pentru un efect mai rapid, combina uleiul de rapita cu ulei din arbore de tei.

Parul care are un aspect neingrijit, nesanatos, uscat si deteriorat tot pe cale naturala se poate „reabilita" tot cu uleiul-minune. Pentru a imbunatati aspectul general al parului tau, este recomandat masatul scalpului cu ulei de rapita pentru 10 minute, apoi savurarea unui somn linistit. Ai grija sa-ti acoperi parul cu un prosop, pentru ca acesta sa poata absorbi toata umiditatea si pentru a preveni petele care se pot ivi pe asternuturi.

In plus, uleiul de rapita previne si caderea parului, dusmanul oricarei femei. Pentru un efect mai rapid, amesteca parti egale de ulei de rapita, ulei de masline si ulei de migdale. Procedura de masaj este aceeasi, fiind recomandate tot 10 minute. Numai ca acest amestec trebuie lasat in par doar pentru 20 de minute, apoi indepartat cu apa calduta si sampon. De fapt, nu doar ca reduce caderea parului, dar si stimuleaza cresterea lui, asa ca nu te mira daca incep sa iti apara fire noi.

Asadar, uleiul de rapita este cu adevarat un tratament-minune pentru parul tau, la cat de multe beneficii ii poate aduce.

7. Uleiul de rapita e bun si pentru gatit

Sunt persoane care cred in mod eronat ca acest ulei nu poate fi folosit decat pentru salate ori dressinguri. In mod cert, lucrurile nu stau asa, el putand fi folosit si la prajeli, la unsul painii pentru bruschete, in compozitia prajiturilor sau cremelor.

Asa cum ai vazut, acest ulei are numeroase beneficii, atat pentru sanatate, cat si pentru frumusetea parului si pielii tale. Prin urmare, inlocuirea uleiului tau normal de floarea soarelui cu un ulei de rapita nu poate fi decat o decizie inteleapta, de care tu si familia ta va veti bucura din plin.

Articolul urmator
Acupuncutura facială: beneficii și recomandări
Acupuncutura facială: beneficii și recomandări
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai
Incepe quiz
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (36)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.