swipe

10 alternative la șampon pe care le găsești în propria casă

Ulei de măsline

Bogat în substanțe nutritive, uleiul de măsline are o mulțime de beneficii și funcționează ca un hidratant natural excelent, făcând părul moale, rezistent și sănătos. Uleiul calmează straturile exterioare ale părului, conferindu-i strălucirea de care ai nevoie. Este foarte bun pentru părul vopsit, aspru, uscat și cu vârfuri despicate.

Rețetă: Cantitatea de care ai nevoie depinde de lungimea părului. Părul scurt nu necesită mai mult de o lingură de ulei de măsline cald, în timp ce părul mai lung poate avea nevoie de până la 1/4 dintr-o ceașcă. Frecă-l pe scalp timp de 15 minute, apoi clătește din abundeță. Va curăța și hidrata părul în același timp.

Sursa foto: Unsplash

10 alternative la șampon pe care le găsești în propria casă

Zeama de lămâie

Lămâia are multe puteri nutriționale și este una dintre cele mai ieftine și mai simple alternative la șampon. Acidul citric din lămâie are proprietăți antimicrobiene și, datorită faptului că reglează pH-ul pielii, o face un produs de curățare excelent, în special pentru părul cu mătreață. 

Rețetă: Stoarce o lămâie în două căni cu apă și amestecă bine. Toarnă amestecul direct pe părul ud, masează 2-3 minute, apoi clătește bine.

Sursa foto: Unsplash

10 alternative la șampon pe care le găsești în propria casă

Ulei de arbore de ceai

Acesta este un ulei care combate bacteriile și vindecă inflamațiile. A fost folosit de-a lungul timpului pentru a remedia problemele pielii, inclusiv mătreața. Deci, în mod natural, este un șampon anti-mătreață absolut uimitor. Îndepărtează celulele moarte, sebumul și resturile altor produse de styling. De asemenea, îți curăță porii, ajutând pielea să respire.

Rețetă: Diluează-l întotdeauna cu alte uleiuri, cum ar fi ulei de cocos sau migdale. Spre exemplu, două picături de ulei de arbore de ceai, cu o lingură mare de ulei de cocos sau mignale. Folosește-l pe părul ud, freacă bine scalpul, lasă să acționeze cinci minute, apoi clătește din abudență.

Sursa foto: Pexels

10 alternative la șampon pe care le găsești în propria casă

Aloe vera

Știi cât de multe bacterii și ciuperci își fac veacul pe scalpul tău? Ei bine, din fericire pentru noi, aloe vera are o mulțime de proprietăți anti-bacteriene. Poate descompune celulele moarte ale pielii și efectul său antiinflamator face din această plantă un remediu excelent pentru mătreață. De asemenea, îți curăță părul de sebum, hidratează pielea, întărește firul de păr și stimulează creșterea acestuia.

Rețetă: Poți utiliza gel simplu de aloe vera sau poți adăuga câteva ingrediente suplimentare pentru a-l îmbunătăți, spre exemplu ulei de cocos. Masează amestecul în păr, de la scalp până la vărfurile firelor de păr. Perie-ți părul cu un pieptene cu dinți largi și lasă masca să acționeze timp de 30 de minute, apoi clătește.

Sursa foto: Unsplash

10 alternative la șampon pe care le găsești în propria casă

Ceai verde

Poate suna ciudat, dar data viitoare când fierbi apă pentru a îți face o ceașcă de ceai verde, păstrează și pentru păr. Datorită cofeinei, ceaiul stabilizează fluxul de sânge din scalp, hidratează foarte bine. Toate aceste lucruri îmbunătățesc în mod direct creșterea părului și previn căderea părului.

Rețetă: Prepară o oală de ceai, lăs-o să se răcească și apoi toarnă amestecul treptat pe cap. Lasă să acționeze 5-6 minute, apoi clătește cu apă călduță.

Sursa foto: Unsplash

10 alternative la șampon pe care le găsești în propria casă

Bicarbonat de sodiu

S-ar putea să consideri că acest sfat puțin dubios. Bicarbonat de sodiu în păr? Nu îți face griji, bicarbonatul de sodiu este de fapt un exfoliant natural, ceea ce înseamnă că îndepărtează celulele moarte ale pielii și murdăria, reduce excesul de sebum și te ajută să scapi de mâncărimile de pe scalp. Practic, detoxifiază pielea.

Rețetă: Folosește o lingură de bicarbonat de sodiu cu o cană de apă. Părul gros și creț poate avea nevoie de mai mult bicarbonat, adică de o linguriță jumate, în timp ce părul subțire și uscat poate avea nevoie de mai puțin. Pune bicarbonatul într-o cană și amestecă bine, până devine omogen, apoi toarnă amestecul direct pe păr. Clătește bine după câteva minute.

Sursa foto: Pexels

10 alternative la șampon pe care le găsești în propria casă

Ulei de cocos

Uleiul de cocos are multe întrebuințări în industria produselor de înfrumusețare naturale și este folosit pentru literalmente orice, de la îndepărtarea machiajului până la protecție solară. Are o multitudine de vitamine, stimulează creșterea părului, îl hidratează și te protejează de influențele negative ale poluării. De asemenea, previne căderea părului și este util în tratarea mătreții.

Rețetă: Aplică ulei de cocos pe părul uscat, asigurându-te că fiecare fir este acoperit, apoi înfășoară-l cu un prosop și lasă-l să stea timp de 20-30 de minute. Clătește bine cu apă la final.

Sursa foto: Unsplash

10 alternative la șampon pe care le găsești în propria casă

Gălbenuș de ou

Ouăle au multe proteine și vitamine pe care părul tău le va iubi. Ouăle acționează ca un agent tensioactiv, eliminând murdăria existentă pe firele de păr și pe scală. Funcționează și ca balsam pentru părul uscat. După utilizare, îți va lăsa părul moale, curat și strălucitor.

Rețetă: Pune un gălbenuș într-o sticlă, apoi agită bine. Intră în duș și toarnă întregul ou pe părul ud. Lăsă-l să acționeze timp de 2-3 minute și apoi spală-l cu apă rece.

Sursa foto: Unsplash

10 alternative la șampon pe care le găsești în propria casă

Oțet de mere

Datorită acidității din oțetul de mere, acesta ajută la prevenirea căderii părului. De asemenea, îți asigură necesarul de minerale și vitamine esențiale pentru a susține strălucirea, rezistența și netezimea părului, dar ajută și la menținerea culorii părului și reglează echilibrul pH-ului.

Rețetă: Amestecă o lingură de oțet de mere cu o cană de apă într-o sticlă și se agită bine. Se toarnă pe păr după ce l-ai umezit în prealabil, apoi clătește-l bine.

10 alternative la șampon pe care le găsești în propria casă

Semințe de schinduf

Semințele de schinduf (n.r. plantă din familia erbaceelor) sunt o sursă bogată de vitamine, proteine și acizi esențiali pentru creșterea părului. De asemenea, combate bacteriile și ciupercile și sunt destul de eficiente în reducerea căderii părului. Mai mult decât atât, sunt utilizate pentru tratarea afecțiunilor care duc la pielea uscată și iritată, cum ar fi mătreața.

Rețetă: Înmoaie semințele peste noapte, apoi toarnă peste acestea două căni de apă fierbinte. Pune amestecul direct pe păr, masează și lasă-l să acționeze timp de 20 de minute, apoi clătește din abundență.

‹ Vezi si