Beneficiile utilizării unui șampon fără sulfați

Beneficiile utilizării unui șampon fără sulfați

Redactor Andreea Baluteanu

A devenit o modă ca până şi produsele cosmetice inofensive, pe care le foloseam fără nicio suspiciune, să fie supuse unei tirade violente şi să fie respinse pe motiv că sunt „periculoase” ori „cancerigene”. Deşi multe dintre schimbările pe care marii moguli din beauty ni le propun sunt, fără urmă de îndoială, benefice, uneori ne lăsăm convinse de o strategie de marketing bine gândită, astfel încât renunțăm la un produs pentru alternativa sa mai fancy şi adesea mai scumpă.

Te vom ajuta să „faci lumină” în universul şampoanelor fără sulfaţi, pentru a decide în cunoştinţă de cauză dacă trebuie sau nu să îl adopţi în rutina ta de îngrijire!

Şampoanele cu sulfaţi sunt periculoase pentru sănătate?

Înainte de a te hotărî dacă vei cădea sau nu pradă mirajului şampoanelor fără sulfaţi, trebuie să faci cunoştinţă cu acest pericol ascuns din compoziţia produsului cu care îţi speli podoaba capilară! Laurilul sulfat de sodium (sodium lauryl sulfate sau SLS) este un agent de curăţare ionic, care îşi face treaba cu multă dedicaţie, eliminând impurităţile şi reziduurile de grăsime de la suprafaţa scalpului şi a părului. El se regăseşte nu numai în şampoane, ci şi în pasta de dinţi sau în detergenţi; practic, în orice produs care are drept menire curăţenia.

 

A photo posted by Blake Lively (@blakelively) on

Atunci, de ce sunt atât de blamate şampoanele cu sulfaţi? Deoarece sulfaţii, dincolo de executarea perfectă a menirii lor, presupun şi unele riscuri pentru sănătatea şi frumuseţea părului tău. În primul rând, acţiunea eficientă, chiar dură, de curăţare a acestor produse poate irita scalpul sensibil şi poate duce la apariția unor afecţiuni precum pruritul sau chiar mătreaţa şi descuamarea pielii capului.

Mai departe, aceste produse de curăţare nu elimină doar impurităţile, ci şi uleiurile naturale pe care organismul tău le secretă pentru a proteja şi hidrata părul. De aici până la uscarea, deteriorarea şi ruperea fibrei capilare nu mai este decât un pas.

Nu în ultimul rând, fetele care nu folosesc şampoane fără sulfaţi îşi vor lua adio mai devreme de la frumoasa lor culoare de păr. Pe lângă uleiurile naturale, aceste produse de curățare îndepărtează și pigmentul de culoare.

Nu putem ignora nici zvonurile care leagă ingredientul 1,4-dioxan, prezent în formele de SLS, de apariţia cancerului, a anorexiei, a stărilor de leşin şi a durerilor de cap. Deşi nu există niciun studiu care să certifice acest argument, credem că precauţia nu strică niciodată.

Beneficiile utilizării unui șampon fără sulfați 

La fel ca metoda no poo, şamponul fără sulfaţi îţi promite un păr frumos, mai sănătos, mai strălucitor şi mai puternic. Cât la sută din aceste afirmaţii este adevăr pur şi cât este strategie de marketing?

Dacă ai scalpul sensibil, vei descoperi că şampoanele fără sulfaţi îţi pot deveni cei mai buni prieteni. Vei spune adio mâncărimilor, iar acţiunea de curăţare gentilă a acestor produse îţi va asigura o piele a capului sănătoasă, nu numai lipsită de impurităţi. Specialiştii accentuează în ultima perioadă importanţa unei îngrijiri ca la carte a scalpului, considerând că este primul pas spre obţinerea acelui păr de vis pe care ni-l dorim.

De asemenea, fetele predispuse la deshidratarea şi uscarea podoabei capilare vor beneficia de pe urma şampoanelor fără sulfaţi. Mai mult, vei observa că părul nu se mai rupe atât de repede, iar fibra capilară îşi recapătă puterea de altădată, asemenea unui Făt-Frumos din basme!

Mai departe, şampoanele fără sulfaţi sunt o soluţie extraordinară pentru persoanele care obişnuiesc să îşi coloreze părul. Te-ai îndrăgostit de nuanţa ta de blond căpşună şi nu mai vrei să renunţi la ea? Atunci folosește un șampon fără sulfați

Nu în ultimul rând, simpla idee de a folosi un produs care conţine cât mai puţine chimicale ne determină să ne dorim să încercăm şamponul fără sulfaţi. 

Spune-mi ce tip de păr ai, ca să-ți spun dacă ai nevoie de un șampon fără sulfați 

Acum știi care sunt beneficiile şi riscurile acestor produse, așa că este timpul să te decizi: vei spune da sau nu şamponului fără sulfaţi?

Dacă ai părul sensibil, uscat, deshidratat, iar scalpul te supără frecvent, șamponul fără sulfați poate deveni pentru tine echivalentul Sfântului Graal în frumuseţe.

În schimb, dacă te confrunţi cu un păr gras, pe care trebuie să îl speli des, sau obişnuieşti să faci efort zilnic, trebuie să ştii că abilităţile de curăţare ale şamponului fără sulfaţi nu se vor ridica la înălțimea așteptărilor tale. Iar dacă până acum te-ai împăcat perfect cu şamponul tău preferat, nici nu ai motive prea mari să îl schimbi.

Înainte de a lua o decizie, îţi recomandăm să testezi şamponul fără sulfaţi şi să ne scrii, pentru a ne povesti cum a funcţionat!

Surse foto: Instagram, Splashnews

Articolul urmator
Mătreața la bărbați: cauze, simptome și remedii
Mătreața la bărbați: cauze, simptome și remedii
Stii sa faci fata respingerii unui barbat?
Incepe quiz
Stii sa faci fata respingerii unui barbat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.