Cum reduci efectele nocive ale clorului din piscină asupra părului

Cum reduci efectele nocive ale clorului din piscină asupra părului

Redactor Alexa Galgau

Clorul este o substanță chimică prezentă în apa din piscine, folosită pentru dezinfecție. Ar fi imposibil de suportat o tură de bazin dacă nu s-ar folosi clor, pentru că apa ar fi foarte murdară și plină de bacterii periculoase. Dacă mergi din când în când la înot, expunerea la clor nu te afectează prea mult, însă, dacă pe timpul verii mergi zi de zi la piscină sau mergi la bazinul de înot regulat, indiferent de anotimp, trebuie să iei în calcul efectul nociv al clorului asupra părului.

Din fericire, nu trebuie să renunți la drumurile la piscină, ci să ții cont de sfaturile noastre, pentru ca părul tău să nu fie distrus de clorul din piscină!

 

Remedii pentru păr afectat de clorul din piscină

Expunerea regulată la clorul din piscină poate să îți afecteze părul mai mult decât crezi. Dezinfectanții sunt creați pentru a distruge bacteriile și a înlătura mizeria și uleiurile. Pentru că scalpul nostru produce uleiuri naturale care să protejeze părul, clorul poate fi periculos din cauză că elimină aceste uleiuri prețioase. Rezultatul? Un păr foarte uscat, poros, fragil și mult mai rar. Nu te speria, pentru că este nevoie de expunere destul de îndelungată pentru a se ajunge aici.

Există persoane pentru care expunerea la clorul din piscină este mult mai periculos decât pentru altele:

- cele cu părul decolorat;

- cele care au urmat tratamente chimice (permanent, tratament cu keratină etc.);

- cele cu păr foarte uscat;

- cele cu păr fin.

Cum să previi efectul nociv al clorului asupra părului

Iată câteva lucruri pe care poți să le faci înainte și după ce mergi la piscină, pentru a proteja părul de efectul clorului:

  • hidratează-ți părul: înainte de a înota în piscină, umezește-ți părul cu apă de la robinet. Ai observat vreodată cum un burete absoarbe apă doar până la un punct? Așa este și părul, deci dacă îl umezești destul, el nu va absorbi apa plină de clor în care înoți.

  • folosește o bonetă pentru înot: să nu crezi că doar sportivii de performanță trebuie să poarte echipament la piscină. Aceasta este una dintre cele mai bune soluții dacă vrei să îți ferești părul de clorul din piscină. Cumpără una din silicon, pentru că este ușoară, nu agață părul și îl lasă să respire.

  • clătește bine părul după ce ieși din piscină: nu este deloc o idee bună să îl lași să se usuce fără să îl clătești, deoarece clorul va continua să afecteze firul. De altfel, dacă vrei să îți protejezi și mai bine podoaba capilară, clătește-te de mai multe ori, chiar și între sesiunile de înot de la piscină.

  • șamponează părul imediat după înot: cea mai bună metodă de a elimina clorul din păr este să folosești șampon. Există inclusiv șampoane speciale care ajută la eliminarea acestei substanțe, însă sunt o soluție bună doar pentru înotătorii de performanță, care merg zi de zi la piscină.

  • folosește un balsam bogat în proteine: imediat după bălăceala la piscină, ai nevoie de ceva care nu doar să hidrateze, ci și să creeze un strat protector pe firul de păr, iar produsele cosmetice cu proteine sunt cele mai bune în acest sens.

 

Cum să tratezi părul afectat de clorul din piscină

Dacă ai fost un timp îndelungat la piscină și nu ai știut că părul poate fi afectat astfel de clor, e posibil să începi să observi că firul este mult mai fragil și mai aspru. În cazul părului deteriorat de clor, poți să iei câteva măsuri pentru a-i reda aspectul de dinainte:

  • folosește un șampon clarifiant: excesul de clor presupune și acumularea acestuia, ceea ce este periculos pentru fir. De aceea, șamponul clarifiant poate să elimine reziduurile. Alternativ, poți să îți faci o soluție pentru clătire din apă și oțet (20-30 ml oțet la 1 l de apă).

  • alege tratamente de păr cu proteine: fie îți cumperi cosmetice speciale, fie începi să folosești măști cu ou, care sunt la fel de eficiente. Găsești AICI 11 rețete de măști homemade!

  • apelează la ulei de cocos: o dată pe săptămână, aplică ulei de cocos pe păr și lasă-l să își facă efectul circa o oră, apoi clătește părul cu apă din abundență. Uleiul de cocos este excelent pentru regenerarea părului.

Clorul din piscină este prietenul tău, dar poate fi și dușmanul tău, dacă nu ai grijă de podoaba capilară. Cea mai bună idee este să previi efectele clorului asupra părului, pentru ca mai târziu să nu trebuiască să aștepți luni întregi să se regenereze. 

Articolul urmator
Blond cenușiu peste șaten: cât de ușor se obține?
Blond cenușiu peste șaten: cât de ușor se obține?
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!
Incepe quiz
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.