In cat timp creste parul si factorii care determina procesul

In cat timp creste parul si factorii care determina procesul

Ioana Dinu

Un par frumos ne ajuta sa facem privirile sa se intoarca si ne da incredere in noi. Totusi, tiparele de frumusete se schimba de la o zi la alta: astazi ne place parul scurt, maine, cel ondulat, poimaine ne-ar placea sa fie drept si stralucitor.

Sa vedem in cat timp creste parul si ce trebuie sa facem pentru a-l ajuta sa creasca lung si sanatos.

Desigur, parul creste diferit si in functie de rasa. Astfel, parul asiaticelor creste cel mai repede, in timp ce parul femeilor din Africa creste cel mai lent.

Par frumos
In ceea ce ne priveste pe noi, europenele, se spune ca parul creste, in medie, cu 15 centimetri pe an. De altfel, cercetatorii cred ca parul creste mai repede in timpul verii, datorita schimbarilor alimentare (mancam mai multe fructe si legume), schimbarilor hormonale, dar si cresterii expunerii la radiatii UV.

Tocmai pentru ca viteza de crestere a parului este de natura genetica, nu sunt multe modificari pe care le poti face. Dar iata o serie de lucruri de care trebuie sa tii cont, daca vrei sa iti ajuti parul sa creasca mai repede si mai sanatos.

Masajul scalpului

Maseaza-ti scalpul cu varful degetelor 5 minute in fiecare zi. Parul trebuie sa fie uscat si este bine sa folosesti ulei de masline sau cocos, deoarece sunt bogate in nutrienti. Masajul stimuleaza fluxul sangelui de la nivelul scalpului si, astfel, nutrientii ajung mult mai usor in folicului parului. Nu uita de aceasta mica forma de rasfat si in timp ce te speli pe cap.

Ingrijirea

Folosirea föhnului, a placii de par sau a ondulatorului, clamele si produsele de ingrijire care contin alcool si silicon sunt cele care ingreuneaza si degradeaza firul de par, ducand la incetinirea cresterii lui. Este bine sa folosesti produse de coafat cat mai naturale si sa utilizezi, pentru o perioada, doar sampon, balsam si masca pentru par.

Tunsul varfurilor

Este indicat sa iti tunzi varfurile o data la 2-3 luni. Parul ars si varfurile despicate nu doar ca arata neplacut, dar si incetinesc cresterea parului. Asadar, daca tu ai grija de parul tau, el te va rasplati in centimetri.

Somnul

Nivelul de stres din organism creste ingrijorator atunci cand nu ai parte de o odihna propice. Este dovedit faptul ca stresul duce la caderea parului si afecteaza ritmul de crestere al acestuia. Un somn de 8 ore pe noapte este factorul natural care imbunatateste metabolismul celular, lucru care contribuie la cresterea mai rapida a parului tau.

Vitaminele

Complexul de vitamine B si antioxidantii ajuta parul sa creasca puternic si sanatos. Daca ai un regim alimentar sarac in uleiuri, cereale, seminte si legume, atunci iti recomand sa iei zilnic un supliment pentru par, unghii si piele.

Regimul alimentar

Pentru a avea un par frumos si sanatos, care sa creasca repede, organismului tau trebuie sa nu ii lipseasca proteinele, magneziul, zincul, vitaminele A, B, C, D si E si acizii grasi omega 3. Aceste substante nutritive care ajuta la cresterea parului se gasesc in alimente ca: legumele verzi, cerealele integrale, semintele de in, fasolea, varza, spanacul, lintea, caisele, citricele sau branza. Trebuie sa tii cont si de faptul ca proteinele stimuleaza cresterea parului, iar lipsa acestora din organism duce la subtierea firului si, evident, incetinirea cresterii.

Miciile vicii

Daca nu ai gasit pana acum un motiv suficient de bun pentru a renunta la fumat, cafea, alcool sau la bauturile carbogazoase, afla ca acestea ingreuneaza metabolismul, lucru ce diminueaza inclusiv potentialul de crestere a parului. Asadar, daca vrei ca parul tau sa creasca repede, ai grija si la consumul acestor produse.

Spalatul parului

Stiu ca iti place sa ai in fiecare zi un par curat, care sa arate impecabil, dar, daca il speli zilnic, nu ii asiguri conditiile de crestere optima. Incearca sa iti speli parul de maximum trei ori pe saptamana, pentru ca acesta sa nu se usuce si sa nu isi piarda din grasimea naturala a scalpului, cea care ii protejeaza radacina.

Produsele chimice

Pentru ca parul sa creasca mai repede, este necesar sa nu folosesti in mod constant vopsea, permanent sau decoloranti, pentru ca acestea afecteaza foliculul parului. Asa cum am mai mentionat, ele cauzeaza uscarea, caderea si, mai ales, incetinirea ritmului de crestere a parului. Se recomanda colorarea parului doar o data la sase saptamani si doar la radacina, pe lungimea parului fiind suficienta aplicarea vopselei pentru cinci minute, ca sa reimprospatezi culoarea.

Este nevoie de putina atentie si rigurozitate in ingrijirea parului, pentru ca acesta sa creasca mai repede si sa fie sanatos. Sunt lucruri care trebuie sa intre in rutina ta zilnica si care nu iti vor asigura doar un par lung, ci si un organism mai sanatos. Iubeste-ti parul si el te va rasplati in centimetri si te va ajuta sa iti recapeti increderea de sine!

Pentru un par de invidiat, iti recomandam Perfectil! Acest supliment are o formula speciala, care asigura sanatatea podoabei tale capilare:

Biotina (vitamina H sau vitamina B7) - combate alopecia, albirea parului.
Cuprul - are rol in formarea foliculilor de par si in generarea rezistentei firului de par.
- este indispensabil in sinteza keratinei si a melaninei
- lipsa lui determina modificarea culorii parului

Magneziu si Zinc - deficitul de magneziu si zincdetermina lipsa stralucirii parului, uscaciunea si fragilitatea firului de par.
Iod - esential in sinteza hormonilor tiroidieni; lipsa acestor hormoni determina alopecie, par uscat si degradat.

Articolul urmator
Laser CO2: beneficii și recomandări
Laser CO2: beneficii și recomandări
Cat de rezistent este parul tau?
Incepe quiz
Cat de rezistent este parul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (27)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.