Metoda no poo: cum să renunţi în sfârşit la şampon

Marţi, 19.04.2016
de Andreea Baluteanu

Cu siguranţă ai auzit despre pericolele la care te expui folosind şampon şi balsam din comerţ, produse pline de chimicale, dintre care sulfaţii şi siliconii sunt cei mai periculoşi. Sănătatea părului tău şi integritatea mediului înconjurător te preocupă, dar cum ai putea să renunţi la aliatul tău viclean, dar indispensabil, şamponul?

Fetele pasionate de o frumuseţe fără riscuri au depus eforturi constante ca să rezolve această dilemă. Îţi oferim una dintre cele mai populare soluţii: metoda no poo, care presupune renunţarea la produsele cosmetice dăunătoare de îngrijire a părului şi înlocuirea lor cu... bicarbonat de sodiu şi oţet!

Metoda no poo: este posibil să renunţi la şampon şi balsam?

Răspunsul adeptelor metodei no poo la întrebarea „pot trăi fără şampon şi balsam?” este un „da” din toată inima! Potrivit lor, nu ai nevoie decât de bicarbonat de sodiu şi de oţet, produse naturale şi deloc costisitoare, care îţi vor oferi, în timp, cosiţe frumoase şi strălucitoare de Cosânzeană!

Bicarbonatul de sodiu are proprietăţi extraordinare în îndepărtarea reziduurilor de la suprafaţa scalpului, eliberându-te nu numai de impurităţile tradiţionale, dar şi de urmele de la produsele de styling pe care le foloseşti în mod normal sau chiar de la nesuferitele şampoane, pline de sulfaţi şi siliconi. De partea cealaltă, oţetul are proprietăţi reparatoare şi regenerante şi se poate dovedi mai eficient decât multe dintre produsele hrănitoare de pe piaţă.

Schimbarea ingredientelor dăunătoare prezente în produsele din comerţ cu echivalentul lor natural nu este singurul beneficiu al metodei no poo. Conform practicantelor sale, dacă vei trece de „perioada de probă” de câteva luni, în care părul tău încă se mai curăţă de urmele de sulfaţi, te vei bucura de o fibră capilară cu totul nouă, puternică şi strălucitoare. Părul va căpăta volum şi luminozitate - vizibilă chiar şi în cazul blondelor -, va deveni mai des şi chiar va creşte mai repede, eliberat de povara compuşilor artificiali. Mai mult, aspectul uleios va fi diminuat, senzaţia de deshidratare va lua sfârşit, părul va fi mai uşor de aranjat, se va electriza mai greu şi va asculta „cuminte” de indicaţiile tale. Dacă adăugăm faptul că şi portofelul va fi mai fericit şi că nu va mai fi nevoie să petreci timp preţios căutând cele mai noi şi mai eficiente formule de pe piaţă, iar sufletul îţi va fi lipsit de dezamăgirile provocate de produsele cosmetice care nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor, pare că avem la dispoziţie reţeta unui miracol!

Înainte a de începe cura no poo, care are şanse să se transforme într-un stil de viaţă, experţii îţi recomandă să utilizezi un şampon clarificator, care curăţă în profunzime, cu o putere sporită faţă de produsele obişnuite. Vei elimina astfel orice urmă din ingredientele nocive prezente în şampoane, care s-au „cimentat” asupra scalpului şi împiedică în mod ironic chiar eficacitatea ingredientelor folosite.

Eşti pregătită să îţi schimbi complet concepţia despre frumuseţe? Amatoarele metodei no poo îţi prezintă arsenalul lor complet pentru viaţa fără şampon!

Ai nevoie de bicarbonat de sodiu, de oţet şi de două recipiente pentru utilizarea produselor: unul dotat cu aplicator (precum cele disponibile la unele branduri de vopsea de păr) şi altul de tip spray, ideal pentru noul tău balsam minune. De asemenea, ţine cont de tipul tău de păr atunci când alegi oţetul: optează pentru oţet din cidru de mere, dacă ai păr uscat, şi pentru oţet alb, dacă ai păr normal sau gras.

Următorul pas în metoda no poo? Prepară noile tale soluţii salvatoare! Pentru „şamponul natural”, amestecă 250 de ml de apă cu 1-2 linguriţe de bicarbonat de sodiu, până ce soluţia devine alunecoasă, şi umple recipientul dotat cu aplicator. „Balsamul revoluţionar” va fi obţinut din 250 de ml de apă şi două linguriţe de oţet.

În ceea ce priveşte utilizarea metodei no poo, procesul nu este cu mult diferit față de cel obişnuit! Umezeşte-ţi părul, aplică la rădăcini soluţia de bicarbonat de sodiu şi masează cu mişcări circulare, până ce capătă consistenţa alunecoasă. Rezumă-te doar la rădăcini şi ai grijă să nu distribui amestecul şi pe lungimi! Este foarte important să clăteşti cât se poate de bine: înarmează-te cu răbdare şi pune-ţi melodiile de suflet pe surdină, pentru că nu îţi doreşti nicio urmă de bicarbonat de sodiu pe scalp.

După ce poţi afirma cu tărie ca ai un păr „curat ca lacrima”, pulverizează soluţia cu balsam pe cosiţele zvântate cu prosopul, doar pe lungimi, evitând rădăcinile, cu aceeaşi grijă cu care ai protejat lungimile în cazul bicarbonatului. Lasă să acţioneze câteva minute, apoi clăteşte cu apă din belşug. Chiar dacă oţetul ţi se va părea mult prea puternic mirositor, nu te teme, pentru că se evaporă destul de repede din păr.

Există şi o parte negativă a metodei no poo?

Dacă beneficiile de mai sus ţi se par prea frumoase pentru a fi adevărate şi deja ai senzaţia că la mijloc trebuie să existe un risc, trebuie să ştii că metoda no poo nu dăruieşte fără să ceară  ceva la schimb: loialitatea ta. În primele săptămâni de la renunţarea la şampon te vei confrunta cu fenomene mai puţin plăcute, precum uscarea sau îngrăşarea părului, aspectul poros al acestuia sau scalpul iritabil. Specialistele no poo îţi oferă soluţii şi la aceste probleme, mizând în continuare pe naturaleţe.

Dacă părul tău are un aspect gras, uleios, redu cantitatea de oţet utilizată şi creşte-o pe cea de bicarbonat de sodiu. De asemenea, clăteşte-ţi părul foarte bine atunci când îl speli şi nu te abate de la regula aplicării balsamului natural doar pe lungimi. O metodă care te poate ajuta este şi şamponul uscat: ca să nu îţi alterezi noua vocaţie naturistă, nu apela la variantele din comerţ, ci încearcă făină de porumb, dacă eşti blondă sau roşcată, ori cacao, dacă eşti brunetă.

Desigur, părul tău poate urma şi direcţia opusă după metoda no poo, uscându-se excesiv. Uleiurile naturale de argan, de cocos și de măsline sunt adevărate miracole naturiste care vor hidratata intensiv cuticula: aplică-le pe vârfurile umede şi masează uşor, iar părul tău îţi va fi recunoscător. Aloe vera este excelentă graţie proprietăţilor de regenerare şi de vindecare: foloseşte-o şi pe scalpul iritat, permiţându-i să îşi exercite „magia” 10 minute şi clătind temeinic. De asemenea, un masaj al pielii capului cu soluţia pe bază de oţet va hrăni această regiune delicată.

Dacă te deranjează aspectul poros și neplăcut al părului, apelează la o soluţie temporară: prinde-ţi părul, spune „da” cocurilor delicate de balerină şi eşarfelor colorate. Acţionează în profunzime, apelând la uleiurile hidratante de mai sus, şi renunţă la aparatele de coafat, lăsându-ţi părul să se usuce liber, măcar o dată pe săptămână, mai ales că lookul neglijent și natural este la mare căutare acum!

Tu ce părere ai despre metoda no poo? Crezi că poţi să trăieşti fără şampon?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (10)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!