Machiajul ideal - Pentru tenul gras, mixt si sensibil (II)
Tenul gras
Caracteristici: Este tipul de ten cu pori deschisi, vizibili, inclinat catre complicatiile acneice, aparitia cosurilor si a punctelor negre, excesul seboreic. Partea buna in ceea ce priveste tenul gras este ca imbatraneste greu, insa ridurile sunt adanci si dificil de mascat.
Probleme: Principala provocare in machiaj o constituie controlarea sebumului pentru a evita schimbarea texturii produselor de makeup si, implicit, a aspectului acestora pe ten, dar si camuflarea acneii, a eventualelor cicatrice si a punctelor negre.
Solutii: Primul pas pentru un machiaj reusit este ritualul de curatare a fetei. Ca orice tip deviant de ten, tenul gras are nevoie de ingrijiri speciale. Nerespectarea programului de ingrijire rezulta in aparitia cosurilor si a punctelor negre.
- Nu iti spala niciodata fata cu sapun. Acesta usuca pielea, iar efectul asupra tenul tau nu este cel dorit: glandele seboreice vor produce si mai mult sebum (seboree reactiva), ceea ce conduce la aparitia aspectului excesiv de lucios al pielii la scurt timp dupa spalare.
- Pentru demachiere apeleaza mai degraba la o lotiune demachianta decat la un lapte demachiant. Foloseste o lotiune tonica care indeparteaza reziduurile, sebumul si machiajul ramas pe ten si, foarte important, inchide porii. Aplicarea unei creme hidratante este foarte importanta, ti le recomand pe acelea care contin aloe, acid salicilic, argila sau zinc.
Gel de curatare, Dr. Brandt, 115 lei |
Crema matifianta, Murad, 120 lei |
Lotiune tonica, Philosphy, 60 lei |
- Este important de stiut ca fondurile de ten destinate unei rezistente indelungate sau cele care se transforma in pudra la contactul cu pielea sunt de evitat. De fapt, se recomanda adesea renuntarea totala la fondul de ten si inlocuirea acestuia cu un concealer pentru cosuri si un anticearcan. Daca nu poti reununta la fondul de ten, utilizeaza intotdeauna unul non-gras (de cele mai multe ori se specifica oil free pe ambalaj sau for oily and combination skin). Fondurile de ten grase determina un aspect extrem de lucios al pielii (care este oricum gras prin excesul de productie a glandelor seboreice) si astupa porii, ceea ce agraveaza problemele tenului tau. Fond de ten, Lancome, 90 lei |
- Aplica fondul de ten prin presare din aproape in aproape pentru a patrunde in pori, nu il intinde cu degetul in toate partile.
- Alege intotdeauna o pudra pulbere (nu compacta!) si translucida, absoarbe foarte bine excesul de sebum fara a matifia prea mult. Nu folosi iluminator. - Aceeasi regula se aplica si in cazul blush-ului. Pudra din produsele cosmetice absoarbe sebumul in exces care nu este numai inestetic, dar determina si curgerea culorii si obtinerea unui aspect patat. Pudra pentru ten gras, Make Up For Ever Professional, 65 lei |
- Intotdeauna prefer mascara waterproof pentru tenul gras, deoarece, de multe ori, prin alungirea genelor, acestea ating zona arcadei, iar prin contactul cu sebumul mascara obisnuita se dizolva si lasa urme negre, total inestetice. - Evita fardurile de pleoape cremoase. Uleiul continut de acestea determina difuzia nedorita a culorii si blocarea porilor. Foloseste un eye-liner rezistent si evita in general dermatograful, este foarte probabil sa se intinda. Eyeliner, Urban Decay, 56 lei |
Tenul mixt
Caracteristici: Tenul mixt este cel mai des intalnit tip de ten la femei. Fruntea, nasul si, uneori si barbia sunt grase si alcatuiesc celebra „Zona T", pe cand zonele care le inconjoara sunt cel mai adesea uscate. Dermatologii considera tenul mixt un ten normal cu portiuni grase si portiuni uscate. In zona T porii sunt deschisi si activitatea seboreica este intensa, pe cand obrajii si tamplele sunt uneori deshidratate. Acest lucru il face dificil de ingrijit si, inclusiv, dificil de machiat.
Probleme: Machierea tenului mixt constituie o provocare. Fruntea, nasul si barbia lucioase contrasteaza adesea cu tenul normal din jurul ochilor, cu tendinta de uscare si cu zonele deshidratate ale obrajilor si gatului, vulnerabile aparitiei cosurilor si a punctelor negre. Cum reusim, prin urmare,sa alegem produsele corect pentru a obtine un machiaj rezistent?
Solutii: - Trateaza zonele grase cu astrigenti si zonele uscate prin utilizarea cremelor hidratante. Evita utilizarea sapunului. Profesionistii recomanda de obicei utilizarea a doua tipuri de produse, unele pentru ten gras cu textura pudrata pentru zona T, iar altele pentru zonele uscate ale fetei, cu textura cremoasa.
- Poti opta si pentru un set de produse pentru tenul mixt, desi majoritatea sunt clasate incluzand tenul gras, asa ca in general se dovedesc mai eficiente in cazul celui de-al doilea tip de ten.
Servetele pentru controlul excesului de sebum, Shiseido, 47 lei
|
|
Crema ten mixt, Vichy, 65 lei |
- Alege un fond de ten pentru ten mixt sau aplica pe zona T unul pentru ten gras si pe restul fetii unul pentru ten uscat sau normal, in functie de nevoile dermului. Cel mai bun fond de ten pentru tenul mixt este acela bazat pe apa.
- Ca si in cazul tenului gras, nu ai nevoie de iluminator. Cu toate acestea, aplicarea lui pe obraji nu este total interzisa, atata timp cat esti convinsa ca vei reusi sa il armonizezi bine cu fondul de ten pentru a nu determina aparitia petelor (fondul de ten aplicat pe o baza de o culoare diferita sau prea stralucitoare va arata distinct fata de celelalte zone ale fetei). Fond de ten, Make Up For Ever, 75 lei |
-Poti folosi, de asemenea, doar un concealer pentru a acoperi cearcanele si eventualele cosuri, iar pentru zona T, o pudra rezisenta si translucida care asigura absorbtia excesului de sebum. Evita, ca si in cazul tenului gras, pudra compacta.
- Blusherul este de preferinta sa fie cremos, deoarece zona obrajilor este adesea uscata, iar acesta va asigura hidratarea dorita. Pudra pulbere translucida, Nars, 90 lei |
- Alege farduri de pleoape cu textura mousse, nici nu usuca pielea cum fac cele pudrate, nici nu o ingrasa precum cele cremoase. Dace cele mousse nu te satisfac, este de preferat sa utilizezi farduri pudrate, tenul mixt are tendinta sa fie normal in zona ochilor. - Alege rujuri cremoase sau lip-glossuri, dar aplica inainte de orice un emolient cu multivitamine pentru a proteja buzele. - Cauta produse care contin AHA (hidroxiacizi alfa), acizi derivati din fructe, zahar si lapte si care au proprietati anti-inflamatorii si cu un factor de protectie solara de cel putin 15. Trusa fard de ploape, Too Faced, 90 lei |
Tenul sensibil
Caracteristici: Tenul sensibil tinde sa aiba un aspect subtire, delicat si pori fini. Capilarele de sange se sparg usor, textura subtiere a pielii le evidentiaza cu usurinta, tenul este adesea alergic. Reactioneaza cu usutinta la caldura sau frig, de aceea arsurile sau uscarea pielii sunt frecvente. Schimbarile de temperatura, anumite produse de curatare, cosmeticele pe baza de alcool determina iritarea pielii si inrosirea acesteia, prin aparitia vinisoarelor de sange specifice tiparul scandinav.
Probleme: Alegerea produselor presupune in acest caz atentie maxima, deaorece produsele neadecvate pot cauza cu usurinta reactii alergice si afecta textura fragila a dermului superior.
Solutii: - Orice makeup artist stie ca trusa lui trebuie sa contina produse de makeup speciale pentru tenul sensibil. In afara de o crema de protectie cu dimethicone, ai nevoie de produse de ingrijire ce contin aloe vera sau acid salicilic (pentru cele care au si ten gras, acesta fiind adesea asociat pielii sensibile). Scoarta de salcie, spre exemplu, este o sursa naturala de acid salicilic.
Apa termala fara parabeni si agenti chimici, Evian, 45 lei |
- Nu apela la produsele abrazive, scruburi sau componente dure, vor irita pielea. Foloseste o lotiune delicata, nu astringenti, iar pentru zona ochilor este obligatoriu sau utilizezi un demachiant special pentru ochi. Ai nevoie de un produs hipoalergenic care sa confere hidratare pielii. Hidratarea zonei din jurul ochilor se realizeaza cu un produs special, prin tapotarea cu ajutorul degetului inelar.
- Produsele de makeup cu minerale, ultimul must in industria cosmetica, au fost initial concepute pentru tenul sensibil. Constituie o gama de produse mate, cu textura usoara, care nu irita pielea ce sufera de disfunctii precum rozacee, acneea sau care a fost supusa unui tratament cu laser. Nu contin parabeni, parfum, lanolina si alti agenti chimici. Iata principale ingrediente si rolul lor:
Farduri de ochi pe baza de minerale, Bare Escentuals, 105 lei |
Ylang Ylang: reduce aspectul lucios si secretia de sebum
Patchouli: astringent, reduce roseata
Lavanda: stimuleaza regenerarea celulara, mentine PH ul pielii tale
Lemn de santal: anti-imbatranire, antiinflamator, antibacterian, antiseptic
Cedru: proprietati sedative, astringente, reduce senzatia de mancarime a pielii si eruptiile acesteia
Extract de ceai verde: antioxidant, antibacterian
Palmarosa: anti-imbatranire, calmeaza pielea si ii confera prospetime
- Apeleaza la un fond de ten care nu astupa porii (non-comedogen) si la o pudra care contine un factor de hidratare pentru a evita aspectul uscat al pielii. Poti folosi pudra compacta, insa si cea pulbere este la fel de buna.
- Mascara aleasa trebuie sa protejeze genele (care au tendinta sa se rupa usor).
- Dupa hidratarea pleoapelor, aplica un fard de pleoape care nu contine alergeni.
- Cosmeticele pentru buze in cazul tenului sensibil nu cunosc restrictii.
- Toate cosmeticele pentru tenul sensibil se aplica cu grija, prin tapotare usoara, pentru a evita iritarea dermului
Balsam de buze, Du Wop, 60 lei |
Fond de ten, Urban Decay, 70 lei |
Pudra cu minerale, Urban Decay, 70 lei |
Tips!
Poarta produsele de make-up preferate in permanenta cu tine, pentru a putea face retusurile necesare oricand in timpul zilei. Iata cateva modele de portfarduri din care sa te inspiri.
Poseta Dasha, 125 RON
|
Poseta Dasha, 55 RON
|