Tehnici de machiaj pentru începători: trucuri pentru un makeup la modă în 2020

Tehnici de machiaj pentru începători: trucuri pentru un makeup la modă în 2020

Simona Josan

Cristina Enache

Articol revizuit de Cristina Enache

Specialitate
Make-up Artist
Despre
Cristina Enache, Make-Up Artist cu experiență de peste 6 ani, absolventă a două Școli de Make-Up, Anca Rădulescu Atelier Make-Up (2014) și Paulina Buldumea Make-Up School (2017). A urmat o serie de cursuri de perfecționare în diferite...

Dacă privești makeup-ul ca pe o necesitate sau este una dintre pasiunile tale, însă te numeri printre neîndemânatice, atunci acest articol este pentru tine. Fie că vrei doar să arăți bine sau să începi de undeva cu hobby-ul tău, vei găsi în rândurile de mai jos câteva tehnici de machiaj pentru începători care cu siguranță îți vor fi utile.

Îți vom spune mai jos ce tehnici de machiaj pentru începători să urmezi pentru un makeup superb, ce să faci înainte de a aplica machiajul, care sunt produsele cele mai bune, în funcție de zonele feței, cum să-ți formezi o rutină de makeup ușoară și de efect, dar și care sunt cele mai întâlnite greșeli când te machiezi.

Ce să faci înainte să aplici machiajul

Înainte de a începe ritualul de makeup, trebuie să urmezi, cu strictețe acești pași, pentru o bază corectă a machiajului.

Pasul 1. Spală-te bine pe față

Folosește un produs de curățare potrivit tipului tău de ten. Important de știut este faptul că persoanele care au tenul uscat trebuie să folosească o loțiune de curățare, iar persoanele care au un ten gras trebuie să folosească un gel purificator.

Pasul 2. Aplică loțiune tonifiantă

Folosirea acestui produs este necesară, mai ales dacă tenul tău este gras sau prezintă acnee. Loțiunea tonifiantă te va ajuta să temperezi excesul de sebum. Ce trebuie să faci este să iei o dischetă, să o umezești cu loțiune și să o aplici ușor pe față.

Pasul 3. Aplică cremă hidratantă

Baza oricărui machiaj este crema. Asta îți va spune și cel mai premiat makeup artist. De ce este important să aplici crema? Pentru că acest produs îți va hidrata pielea, păstrând-o sănătoasă și fermă, dar va veni și în ajutorul produselor de machiaj, pentru un rezultat de excepție. Persoanele cu piele uscată sau sensibilă ar trebui să opteze pentru o cremă hidratantă cu grăsimi, iar persoanele care au un ten gras ar trebui să folosească un produs pe bază de apă.

Tehnici de machiaj pentru începători: trucuri cu care nu dai greș

Swatch-uri de ruj pe fundal roz

Trucul 1: Începe cu un primer pentru ten

Un primer pentru ten îți fixează machiajul, lăsând tenului tău un aspect mătăsos și făcând ca fondul de ten să țină cât mai mult. Poți cumpăra un primer pentru ten care este potrivit pentru tipul tău de piele sau poți apela cu încredere la un BB cream, CC cream ori chiar creme de față cu pigment. Sunt intermediari excelenți între crema de față și fond de ten și au și factor de protecție, ca bonus.

Trucul 2: Ascunde-ți cearcănele și petele roșii

Un lucru este cert: vei avea nevoie de concealar în trusa ta de makeup. De ce? Este folosit atât pentru un machiaj simplu, de zi, cât și pentru un makeup mai complex, cu expunere la camerele HD. În cea de-a doua categorie, sunt folosite chiar palete întregi de concealer, în funcție de defectele pe care le prezintă persoana care se machiază. Astfel, acestea maschează coșurile și porii dilatați, pe lângă petele roșii și cearcănele. 

Trucul 3: Aplică uniform fondul de ten

Fondul de ten este cea mai tare invenție. Nu o spun doar makeup artiștii, ci și amatoarele care îl folosesc zilnic. Acest produs uniformizează tenul, fără să pară că este nenatural. Dar, asta doar dacă ai ales nuanța potrivită pentru tenul tău. Pune puțin fond de ten pe mână, ia o pensulă și aplică-l apoi pe ten. Buretele pentru fond de ten este un ustensil indispensabil, dacă vrei ca machiajul tău să arate ca și cum ar fi fost făcut de profesioniști.

Trucul 4: Alege un fard de pleoape discret

Nu te complica prea tare cu rutina de makeup, dacă ești la început de drum. Formează-ți mâna cu un singur fard, pentru că așa vei căpăta dexteritate și, cu timpul, îl vei aplica din ce în ce mai bine. Folosește o culoare monocromă, poate roz sau culoarea pielii, pentru că, dacă dai greș, să fie mai ușor de șters, datorită pigmentului discret. Dacă nu te simți încă sigură să aplici fardul de pleoape, poți să renunți la el și să alegi un creion cu o culoare mai veselă.

Trucul 5: Folosește contur pentru a-ți defini ochii

Trasarea unei linii cu creionul pe pleoapa inferioară nu este un pas dificil nici măcar pentru începătoare, însă majoritatea se descurcă mai greu cu conturarea pleoapei superioare, din cauza genelor. Cel mai important pas este să lași presiunea și emoțiile deoparte, ca să nu îți tremure mâinile. Apoi, pur și simplu începe să trasezi linia, de la coada ochiului spre interior, dintr-o mișcare. Poți exersa de câteva ori înainte de varianta finală a machiajului. Poți folosi un creion pentru contur sau un eyleliner lichid. Ambele sunt ușor de utilizat și oferă un efect dramatic.

Trucul 6: Joacă-te cu nuanțe superbe de ruj

Înainte însă de a alege culoarea de ruj care ți se potrivește, ia o periuță de dinți pe care nu o mai folosești și trece-o ușor peste buze. Va fi un scrub de efect și terenul este pregătit pentru aplicarea rujului. Hidratează cu un balsam de buze înainte, iar mai apoi aplică și rujul. Poți opta și pentru un creion-contur, pentru a oferi o formă buzelor, mai ales dacă sunt subțiri și inegale.

Produse de machiaj de care ai nevoie dacă ești la început de drum

Poate că în copilărie ai mai cochetat cu machiajul, măcar că ai dat peste fardurile mamei sau chiar părinții ți-au cumpărat ție un kit special pentru fetițe, cu sclipici, mult roz și un strugurel cu pigment roșu pe post de ruj, cu care te jucai chiar și cu păpușile. Ei bine, în viața de adult lucrurile nu stau chiar așa. Dacă ești începătoare în arta makeup-ului, trusa ta ar trebui să conțină aceste produse, care îți vor ușura treaba.

Pentru ten:

Fonduri de ten si pensule

  • primer - după ce ai aplicat crema potrivită tenului tău, trebuie să aplici acest primer care are rolul de a uniformiza pielea. Este ideal dacă ai imperfecțiuni. După ce ai folosit primerul poți aplica fără probleme fondul de ten.
  • fond de ten - este cel mai important element din trusă și trebuie să îl alegi cu grijă. Atunci când îl cumperi, încearcă-l pe mandibulă si pe decolteu. Swatch-ul, aplicat pe mână, te poate induce în eroare. Fondul de ten se aplică după primer, pe toată fața, gât și decolteu. Pentru un look natural nu trebuie să optezi neapărat pentru fond de ten, ci poți alege și un BB cream sau CC cream. Aceste două produse nu sunt prea pretențioase. Pentru același look natural chiar și  un fond de ten bio te poate ajuta.
  • blush - este pata de culoare care te ajută să ai un look natural, dacă îl aplici și alegi corect. Nuanța universală este piersică (peach). Ai nevoie de o pensulă pe care să o treci prin foarte puțin blush. Aplică apoi cu mișcări circulare pe pomeți. Zâmbește-ți în oglindă în timp ce faci asta.

Pentru ochi:

Mascara si aplicator

  • creion de sprâncene - sprâncenele trebuie conturate înainte să aplici machiajul pentru ochi. Alege o nuanță de creion în cea a sprăncenelor tale, pentru armonizare a look-ului. Dacă sunt goluri sau ți-ai dori ca sprâncenele să fie mai lungi, folosește creionul, însă, ai grijă să nu apeși foarte tare. Vei vedea că dacă îl ghidezi delicat, efectul va fi unul natural.
  • creion de ochi - folosește un creion maro sau negru pentru conturarea ochilor. Alege un produs cu vârful mai moale, pentru că, dacă greșești, îl poți șterge mai ușor. Nu apăsa foarte tare când îți conturezi ochii și respectă liniile ochiului. Dacă ți se pare prea intensă nuanța creionului sau ai depășit linia genelor, corectează ștergând cu un bețișor pentru urechi sau cu o dischetă îndoită pe jumătate.
  • fard de pleoape - nuanțele alese trebuie să fie, așa cum am spus mai sus, destul de discrete, pentru că se aplică mai ușor. Dacă vrei să avansezi cu ”știința”, îți poți cumpăra o trusă în care să ai două sau trei farduri discrete, nude, roz sau beige, și alte câteva culori cu care să te joci, când vrei să-ți umpli timpul liber.
  • tușul de ochi - acest produs este ideal dacă vrei să faci un machiaj ceva mai elaborat, cum ar fi cat-eye. Pentru acest look ai nevoie de un tuș lichid. Iar dacă vrei și puțină culoare la ochi folosește fard și aplică tușul după ce ai aplicat fardul.
  • mascara - este recomandat un mascara de culoare neagră, pentru un efect mai intens al privirii. Aplică mascara doar după ce ai pus fardul și tușul sau creionul de ochi. Mascara se aplică începând de la baza genelor, către vârf.

Pentru buze:

  • ruj -în funcție de momentul zilei, îți poți alege rujul. Dacă îți faci un machiaj de zi, optează pentru o nuanță neutră, piersică sau roz-pal, în culoarea buzelor. Pentru un machiaj de seară, cea mai sigură variantă este rujul roșu.
  • balsam -acest produs îți hidratează buzele înainte de a aplica rujul și  împiedică produsul să se strângă în cutele buzelor.

Tutorial de machiaj pentru începători

Pentru a te sprijini în stăpânirea tehnicilor de machiaj, îți venim în ajutor și cu acest tutorial de makeup pentru începători.

Greșeli de evitat în machiaj

  • nu aplica niciodată fondul de ten înainte să îți dai cu cremă. Îți va fi dificil să amesteci celelalte produse și să obții un look armonios. Înainte să folosești fond de ten, anticearcăn sau BB, ai grijă ca tenul tău să fie hidratat și foarte bine curățat.
  • folosești prea mult anticearcăn. Nu aplica anticearcănul pe toată fața, pentru că machiajul riscă să curgă și să-ți accentueze ridurile, chiar și pe cele mai fine. Joacă-te doar în zonele care au nevoie să fie corectate, cum ar fi punctele negre sau petele roșii, aplică puțin produs și tapotează aceste zone. Optează pentru anticearcăne mai light, mai fluide, și nu cu o putere prea mare de acoperire, pentru a obține un look natural.
  • nu aplica prea mult blush. Misiunea fardului de obraz este aceea de a-ți oferi acel look fresh. Dacă îl folosești în exces există riscul să pari mai în vârstă.
  • alegi greșit nuanța fondului de ten. Este o greșeală pe care absolut toată lumea a făcut-o la un moment dat. Cum spuneam și mai sus, când testezi fondul de ten, aplică swatch-urile pe madibulă și decolteu, și nu pe mână.
  • îți accentuezi prea mult sprâncenele. Este una dintre greșelile tot mai întâlnite printre pasionatele de makeup. Blondele ar trebui să aleagă o nuanță de creion în culoarea părului sau doar un ton mai închisă. Dacă ai podoaba capilară mai închisă, optează pentru un creion în culoarea părului tău, așa cum spuneam și mai sus.
  • folosești nuanțe intense la ochi și pe buze. Dacă ai ales un machiaj discret al ochilor, poți opta pentru un ruj roșu, însă, dacă îți machiezi ochii intens, alege un ruj într-o nuanță discretă, nude sau în culoarea buzelor.

Acestea sunt informațiile de bază despre ceea ce presupun tehnicile de machiaj pentru începători, așa că te încurajăm să începi să îți urmezi pasiunea, chiar dacă nu te consideri cea mai îndemânatică persoană. Ponturile de mai sus sunt suficiente pentru un start promițător.

Surse foto: iStock, Unsplash

Articolul urmator
Chic, fabuloase și atât de la modă! Top 8 culori de păr care vor domina toamna 2023
Chic, fabuloase și atât de la modă! Top 8 culori de păr care vor domina toamna 2023
Provocarea zilei! Doar o adevărată pasionată de makeup va răspunde cu „da” la aceste 9 întrebări!
Incepe quiz
Provocarea zilei! Doar o adevărată pasionată de makeup va răspunde cu „da” la aceste 9 întrebări!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte subiecte care te-ar putea interesa

    7 beauty devices în care merită să investești