Păr uscat: cauze, simptome și tratament

Păr uscat: cauze, simptome și tratament

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Aspectul de ”păr uscat” apare atunci când părul nu primește sau nu păstrează suficientă umiditate. Aceasta îi reduce luciul și îl poate face să devină tern, casant și aspru la atingere. Problemele părului uscat pot afecta atât femeile, cât și bărbați, de orice vârstă, dar cel mai probabil sunt tot mai prezente pe măsură ce omul îmbătrânește. În foarte multe cazuri, părul uscat este ”primit” prin moștenire genetică, dar există și numeroși factori externi care concură la degradarea/uscarea lui.

Părul nostru este format din trei straturi suprapuse. Dacă este un păr sănătos, uleiurile naturale (sebumul) din stratul exterior ajută la protejarea structurii interne a scalpului, fiind și o barieră care împiedică apa din firele de păr să se evapore. Totodată, ele reflectă lumina, făcând părul să strălucească. De altfel, strălucirea și luciul sunt două indicii importante ale unui păr sănătos.

Iată care sunt principalele cauze și simptome ale părului uscat, dar și metodele de tratament care remediază problema!

Cauzele părului uscat

Uscăciunea poate proveni din natura în sine a părului - persoana respectivă a moștenit o podoabă capilară ale cărei cuticule sunt în stare proastă -, dar poate fi cauzată și de o mare varietate de factori externi care atacă părul și îl degradează.

Printre cele mai importante cauze care duc la apariția părului uscat se numără:

  • factorii genetici (corpul este incapabil să secrete suficient sebum) 
  • condițiile nocive de mediu (traiul într-o zonă cu un climat călduros și secetos, expunerea prelungită la soare sau în bătaia vântului, înotul frecvent în apă tratată cu clor sau în apă sărată, expunerea la fumul de țigară)
  • obiceiurile inadecvate de îngrijire a părului (lipsa de întreținere, spălarea prea frecventă a părului, folosirea unor șampoane, balsamuri sau produse de styling nepotrivite tipului de păr, periajul prea des sau prea brutal, tratarea chimică a părului, uscarea regulată a părului folosind foehnul sau alte surse de aer fierbinte, decolorarea excesivă a părului, vopsirea repetată sau cu produse necorespunzătoare a părului, coafarea părului cu placa, ondulatorul, bigudiurile electrice etc.)
  • o alimentație necorespunzătoare

Pe de altă parte, în unele cazuri, părul uscat poate fi rezultatul unei probleme de sănătate a persoanei respective, care afectează capacitatea părului de a reține umezeala. Exemplele includ:

  • anorexia nervoasă: o tulburare psihică din categoria tulburărilor alimentare, care poate duce la malnutriție. Alături de alte complicații mai grave, anorexia poate provoca uscarea și fragilizarea părului.
  • hipoparatiroidismul - o funcționare deficitară a glandelor paratiroide. Când o persoană suferă de această boală, glandele paratiroide produc prea puțin hormon paratiroidian, ceea ce scade nivelul de calciu din sânge. Deficitul de calciu din sânge afectează și sănătatea părului, care devine uscat.
  • hipotiroidismul: o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Părul uscat și fragil este, de altfel, unul dintre simptomele timpurii ale acestei afecțiuni.
  • sindromul Menkes: o boală genetică rară, care afectează modul de absorbţie şi de transport al cuprului în organism. Absorbția insuficientă a cuprului în celule afectează sănătatea părului, făcându-l să devină uscat, friabil și cârlionțat; de altfel, acest sindrom mai poartă și numele de „boala părului creț”.

Află totul despre anorexia nervoasă aici.

Semnele părului uscat

Părul uscat este părul căruia îi lipsesc nutriția și umiditatea, motiv pentru care nu poate produce cantitatea de sebum necesară pentru acoperirea firelor scalpului. Când părul devine uscat, aceasta înseamnă că stratul din exterior s-a degradat, ceea ce a condus la apariția următoarelor semne:

- nu este mătăsos, pentru că nu conține suficient sebum
- se încurcă foarte ușor
- are capetele firelor despicate
- este tern, lipsit de strălucire
- este aspru la pipăit
- se rupe ușor
- cade mai mult decât ar fi normal
- arată nesănătos, neatrăgător

Soluții eficiente pentru îngrijirea părului uscat și deteriorat

Părul uscat poate fi fragil și greu de coafat. Vestea bună este că există câteva soluții pentru a-ți redobândi părul strălucitor și mătăsos. În majoritatea cazurilor, părul uscat poate fi tratat eliminând cauzele externe care îl degradează prin adoptarea unor modificări simple ale stilului tău de viață. Iată câteva dintre măsurile pe care le poți cu ușurință încerca:

Hrănește-ți și hidratează-ți bine părul

Uscăciunea este un semn al deteriorării părului. Dacă este lăsată netratată, părul tău poate deveni tot mai fragil, ceea ce îl va face să se înfunde ușor, să se rupă sau să cadă. Un păr uscat are nevoie de multă nutriție, dar și de hidratare.

De exemplu, băile de ulei cu uleiuri grase, cum ar fi cel de ricin sau cel de migdale dulci, pot fi utilizate ca nutriție pentru păr. Ritmul ideal ar fi o dată la două săptămâni sau o baie pe săptămână, dacă părul se usucă prea mult.

Citește și Beneficiile uleiului de ricin pentru sprâncene și gene.

Timpul de pauză poate fi între 30 de minute până la o noapte întreagă. Ca șampon, alege un produs ușor, natural. Șamponul cu aloe vera poate îndeplini o funcție de hidratare. Poți termina cu un balsam și un ser, întotdeauna naturale.

Înfășoară-ți părul, în loc să-l usuci cu aer cald

Dacă părul este fragil și dificil de modelat după ce îl speli, în timpul procesului de uscare ar putea pierde prea multă umiditate și, cu timpul, s-ar deteriora mai rău. De aceea, este recomandabil să renunți la uscarea părului prin suflare de aer cald. Dar nici să îl lași liber după ce îl speli, să se usuce singur, nu este o soluție bună. Conform concluziilor unor studii, dacă îți lași părul umed pentru perioade mai lungi de timp, pagubele produse asupra lui sunt comparabile cu acelea provocate de uscarea prin suflare de aer cald.

O metodă mai bună de uscare a părului după spălare este aceea de a-l înfășura cu un prosop și a-l ține așa până se usucă. Totuși, dacă te grăbești și trebuie să-ți usuci părul cu feonul, ține-l la cel puțin șase centimetri distanță de axul părului, pentru cele mai bune rezultate.

Renunță la coafarea părului ”la cald”

Aranjarea părului folosind ustensile de styling pe bază de căldură pentru a ondula, a îndrepta sau a adăuga volum părului poate face parte din rutina ta zilnică de o lungă perioadă de timp. Dar chiar aceasta ar putea fi motivul pentru care părul tău s-a degradat, devenind tot mai uscat. Un studiu asupra structurii părului înainte și după folosirea instrumentelor ce funcționează pe bază de caldură a ajuns la concluzia că acestea provoacă pagube semnificative părului, deci trebuie evitate, pe cât posibil.

Spală părul cu apă rece

Apa caldă pe care o folosești la duș s-ar putea să-ți afecteze părul, de aceea este mai indicat să încerci să faci dușurile cât mai reci. Acestea au unele certe beneficii pentru sănătate, iar creșterea mai rapidă și mai viguroasă a părului s-ar părea că se numără printre ele. De aceea, ar fi bine ca, după ce te speli pe cap, să-ți clătești părul cu apă rece timp de un minut sau două, pentru a-ți reîmprospăta scalpul și a revitaliza șuvițele.

Poartă pălărie sau șapcă atunci când te expui la soare

Razele ultraviolete îți pot deteriora părul la fel cum îți pot deteriora pielea. Dacă ai părul uscat, limitează expunerea lui la aceste raze purtând o pălărie în timpul activităților zilnice în aer liber și evită expunerea prelungită la soare.

Dacă părul tău a fost deja expus la razele ultraviolete, folosirea unor geluri de aloe vera pur pe păr ar putea ajuta la repararea daunelor.

Folosește uleiuri esențiale

Uleiul de ricin și cel de migdale dulci sunt ideale pentru tratarea părului uscat. Aplică uleiul pe toată lungimea părului, lasă-l să acționeze 30 de minute, apoi spală cu un șampon natural, preferabil unul pe bază de aloe vera, continuă cu balsamul, iar la final clătește bine cu apă cât mai rece (apa fierbinte usucă și mai tare părul). 

În ultimii ani, uleiul de argan a devenit popular ca remediu de casă pentru părul uscat. Nu știm prea multe despre cum sau dacă acesta funcționează în mod concludent, dar este ușor de încercat. Folosirea a câteva picături de ulei de argan pe capetele firelor de păr poate oferi un aspect mai fin și mai suplu.
Se consideră că alte uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de mentă și uleiul de lavandă, pot ajuta la prevenirea ruperii părului și la oprirea căderii lui.
Amestecul de ulei de argan, ulei de mentă, ulei de lavandă și un ulei purtător, precum uleiul cocos, poate face ca, în timp, părul să devină mai puțin uscat.

Uleiul de cocos, emolient natural, poate umple golurile din firele de păr dacă au fost deteriorate de căldură sau de soare. Studiile realizate au confirmat faptul că uleiul de cocos este deosebit de bun în penetrarea firelor, îmbunătățind aspectul general al părului.
O dată pe săptămână, îți poți supune părul unui tratament de condiționare profundă cu uleiului de cocos, astfel:

  • începe prin a aplica pe părul uscat uleiul de cocos la temperatura camerei
  • masează ușor părul cu ulei, concentrându-te pe capetele firelor, vârful capului și rădăcina părului
  • saturează-ți părul - dar nu îl îneca - în uleiul de cocos în acest fel și lasă uleiul pe păr pentru aproximativ 20 de minute
  • clătește bine părul.

Tunde-ți părul

Dacă părul tău a devenit prea uscat, ar putea avea nevoie de o ”resetare” sub forma unei tunsori proaspete, chiar dacă nu ai părul foarte lung. Capetele despicate ale firelor contribuie la senzația de uscăciune și de asprime și îți fac părul greu de aranjat.

Deci mergi la salon și taie-ți vârfurile nesănătoase, care mai și îngreunează creșterea proaspătă a părului. Cere-i stilistului sfaturi pentru tipul și lungimea părului tău și este posibil ca acesta să-ți recomande o nouă rutină de styling, care va putea împiedica deteriorarea părului tău pe viitor.

Ia vitamine

Știi că ai nevoie de anumite vitamine pentru a-ți hrăni corpul, dar e bine să știi că și pentru sănătatea părului tău ai nevoie de ele. Vitaminele A, C și H (biotina) și minerale precum fierul și zincul au un impact direct asupra sănătății părului și a unghiilor și vor contribui toate la revigorarea părului tău, care va arăta mai frumos și mai sănătos.

șadar, consumă mai multe alimente care conțin aceste substanțe nutritive sau apelează la suplimentele alimentare, de preferat la recomandarea medicului. 

Consumă mai des alimente bogate în acizi Omega 3

Poate nu știai, dar proteinele marine pot fi de folos în menținerea sănătății părului tău – ele împiedică părul să se subțieze și să se rupă și îl fac mai moale și mai strălucitor. Pentru a obține asemenea rezultate fără a apela la suplimente alimentare cu omega-3, este recomandabil să mărești cantitatea de proteine marine din alimentația ta, prin consumul de:

  • somon
  • stridii
  • macrou
  • ton
  • sardine etc.

Acestea sunt toate bogate în peptide și omega-3, care pot face părul să strălucească.

Consumă mai mulți antioxidanți

De asemenea, pentru revigorarea părului tău uscat, ai putea lua în considerare consumul mai multor antioxidanți, pentru a combate stresul oxidativ care face ca părul tău să arate tern, îmbătrânit. Lista alimentelor bogate în antioxidanți include:

  • nucile
  • fasolea roșie
  • coacăzele
  • broccoli
  • roșiile etc.

Grăsimile sănătoase, precum cele din uleiul de canola, sunt foarte de folos pentru o mai bună sănătate a părului tău.

Când să te adresezi medicului dacă ai părul uscat

Aplicarea acestor remedii casnice pentru părul uscat este destul de ușoară și fără niciun risc pentru tine. Dar, dacă, în ciuda modificărilor pe care le faci în rutina ta obișnuită de îngrijire și a tratamentelor încercate, părul continuă să fie uscat, să cadă și să se rupă, aceasta poate fi un semn al unor probleme de sănătate.

Adresează-te deci medicului dacă prezinți oricare dintre următoarele simptome:

  • îți cade excesiv părul
  • au apărut zone (mai mari sau mai mici) de chelie
  • părul se rupe ușor atunci când este periat normal
  • părul se încurcă și este dificil de pieptănat
  • părul îți cade în șuvițe întregi

În timpul examinării, ți se vor pune întrebări despre simptomele pe care le ai, despre rutina ta zilnică de îngrijire a părului, despre stilul tău de viață, în general, cum ar fi:

- de cât timp ai părul uscat
- cât de des îți speli părul
- ce tip de produse pentru păr folosești
- ce instrumente utilizezi pentru a-ți coafa părul
- cum se prezintă dieta ta obișnuită
- alte simptome posibile.

Doctorul îți va examina părul și scalpul și, în funcție de constatările făcute, îți va putea recomanda unul sau mai multe teste. De exemplu, îți poate cere examinarea unei mostre de sânge sau de urină pentru a verifica semnele anumitor afecțiuni medicale posibile, cum ar fi hipotiroidismul sau hipoparatiroidismul sus-menționate.

Cum poți preveni uscarea părului

În majoritatea cazurilor, anumite modificări simple în stilul de viață pot preveni uscăciunea părului. Iată câteva dintre măsurile pe care le poți încerca:

- evită să-ți speli părul în fiecare zi (spălarea zilnică a părului privează părul de uleiurile naturale, care îi conferă strălucire)
- utilizează un șampon și un balsam care să corespundă tipului tău de păr
- folosește balsam de păr de fiecare dată când te speli pe cap
- apelează la produse de protecție înainte de a-și coafa părul
- evită să te vopsești foarte des sau să îți decolorezi părul acasă, fără îndrumarea unui specialist
- limitează utilizarea instrumentelor de styling
- lasă părul să se usuce natural
- poartă pălărie de soare când ieși în aer liber sau cască specială de baie când înoți în piscină sau în mare

Dacă părul uscat este o consecință a unei probleme de sănătate, medicul îți poate recomanda medicamente sau alte tratamente necesare pentru vindecarea afecțiunii respective. Odată tratată problema de sănătate, și părul tău se va însănătoși. Colaborează cu medicul pentru a găsi cea mai bună metodă de tratament!

Citește și Trucuri pentru creșterea părului: secretele femeilor din India pentru păr lung și frumos.

Surse foto: istock

Articolul urmator
Mătreața la bărbați: cauze, simptome și remedii
Mătreața la bărbați: cauze, simptome și remedii
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.