Sindromul fundului lăsat-problema femeii moderne

Sindromul fundului lăsat-problema femeii moderne

Sorina Corneanu

Dacă stai prea mult așezată, la birou, acasă sau în mijloacele de transport, să nu te surprindă faptul că, atunci când te privești în oglindă, descoperi că ai fundul lăsat.

Fesele netonificate reprezintă o problemă cu care se confruntă, astăzi, cele mai multe femei, indiferent de vârstă. Sedentarismul este principala cauză, iar alimentația corespunzătoare și hidratarea corectă, cu toate ca ne facem iluzii, nu ne ajută. Ne asumăm clișee despre cum și cât ar trebui să facem mișcare, zi de zi, pentru a evita varicele, cheagurile de sânge și sedentarismul, dar nu cunoaștem și efectele nocive ale sedentarismului asupra musculaturii posteriorului.

fund tonifiat

 Sedentarismul și sindromul fundului lăsat la femei 

Deși foarte multe femei dau vina pe sarcină, mesele neregulate și meniul bogat în grăsimi, acestea nu au, totuși, nimic în comun cu sindromul fundului lăsat. Se pare că totul pornește de la prea mult stat pe scaun și lipsa activității fizice constante. Indiferent că vorbim despre o femeie de 20 de ani sau de una trecută de 40, efectul statului pe scaun este același. Vârsta nu reprezintă un criteriu de selecție iar musculatura, spune Dr. Chris Kolba, are memorie, va reține inactivitatea și va înceta să lucreze. Acesta a explicat, pe înțelesul tuturor, exact ceea ce se întâmplă. "Când stați mult, flexibilitatea șoldului se diminuează, ceea ce duce la o lipsă de activitate a mușchiului. Practic, dacă vă petreceți mult timp stând așezate, fundul uită cum să lucreze și, în timp, musculatura se lasă”.

sport picioare
Dacă știi că jobul nu îți permite să fii activă fizic, zilnic, o pauză scurtă, la fiecare oră, te-ar mai scoate din încurcătură. Fizioterapeutul Kristen Schuyte ne recomandă exercițiile simple, realizate chiar la birou, care să te ajute să previi sindromul fundului lăsat și să îți tonifici, fără efort, muscualtura. Un exemplu, în acest sens, este exercițiul care pune în mișcare atât musculatura fesieră, cât și întreaga musculatură a picioarelor, întărind, totodată și gambele. Tot ce trebuie să faci este să îndoi piciorul, ridicându-l ușor către piept, și să îl ții acolo preț de câteva secunde. Schimbă piciorul după fiecare zece ridicări. În acest fel, tensiunea musculară se orientateaza către mușchii fesieri și ajută la tonifierea și ridicarea posteriorului. Cinci minute, la fiecare oră, sunt mai mult decât suficiente și te scapă și de timpul petrecut la sală, mai ales dacă acesta este, oricum, limitat.

În cazul în care alegi exercițiile în confortul propriei locuințe, genuflexiunile sunt foarte bune, cu condiția să fie realizate conștiincios. Șoldurile se coboară cât mai jos, astfel încât genunchii să nu vină peste vârfurile degetelor de la picioare. Mâinile întinse în față, în timpul exercițiului, contribuie la un mai bun rezultat. Comoditatea nu intră în discuție.

 Găsești, în clipul de mai jos, mai multe exerciții care să te ajute în procesul recuperării musculaturii fesiere 

O altă soluție care te-ar putea ajuta, atunci când timpul liber îți este limitat, ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta, în drum spre job sau înapoi, și limitarea călătoriilor cu mijloacele de transport, în special atunci când distanțele nu sunt considerabile.  Vestea bună e că tu ești singura responsabilă de memoria musculaturii tale fesiere și poți schimba, oricând, situația, cu doar câteva minute de exerciții fizice nesolicitante, zilnic, care te vor scăpa de fundul lăsat!

Surse foto: istock

Articolul urmator
Cele mai frumoase actrițe franceze și secretele lor de beauty
Cele mai frumoase actrițe franceze și secretele lor de beauty

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.