Singurul produs pe care toţi dermatologii vor să îl foloseşti vara

Singurul produs pe care toţi dermatologii vor să îl foloseşti vara

Redactor Andreea Baluteanu

Cu atâtea produse pe piață și avându-le drept exemplu pe coreenele care insistă că își datorează pielea cu aspect perfect unei rutine de make-up care constă în nu mai puțin de 10 produse, e evident că am devenit din ce în ce mai interesate de ritualurile de îngrijire facială. Demachiant, loțiune tonică, exfoliant, mască, creme, esențe, loțiuni, geluri, serumuri: inventivitatea în industria cosmetică pare să nu se mai sfârșească.

Cu toate acestea, dermatologii insistă că nu e necesar să juxtapui pe piele zeci de produse pentru a o ajuta în lupta cu înaintarea în vârstă. De fapt, este suficient să folosești unul singur! Nu ne crezi? Descoperă eroul frumuseții în rândurile de mai jos!

Singurul produs cosmetic de care ai cu adevărat nevoie

Ne pare rău dacă afirmațiile noastre vor șterge pe jos cu întregul tău raft cu cosmetice, dar se pare că nu ai nevoie de toate. Singurul produs care îți este cu adevărat necesar, indiferent de vârstă (da, și dacă ești adolescentă) sau de condiția tenului tău, e, din păcate, neglijat de cea mai mare parte dintre noi. Probabil bănuiești deja despre ce e vorba: crema cu factor de protecție solară.

Dacă nu te sperie cancerul de piele pentru că e un fenomen pe care îl asociezi doar fetelor care frecventează solarul (și sperăm că nu te încadrezi în această categorie), află că în ultima perioadă a început să apară și la femei care se expun foarte rar la soare. Da, nu e un fenomen comun, dar știi că „paza bună trece primejdia rea”.

Însă nu doar cancerul de piele ar trebui să fie motivul pentru care să începi să folosești FPS. Pot fi mai primejdioase petele pigmentare, alergiile solare, iritațiile, deteriorarea producției de colagen, arsurile - într-un cuvânt, îmbătrânirea tenului. De ce spunem că sunt mai periculoase? Deoarece, spre deosebire de cancer, ne afectează pe fiecare dintre noi.

Ce cremă cu FPS să alegi: diferența dintre razele UVA și UVB

Acum, că am decis că este musai să optezi pentru o cremă de protecție solară, să descoperim care sunt criteriile pe baza cărora să faci alegerea. În primul rând, află că este musai ca produsul tău să te protejeze împotriva întregului spectru al radiațiilor solare emanate: atât UVA, cât și UVB.

Ce sunt ele? Radiațiile UVA sunt cele care pătrund în cele mai profunde straturi ale pielii și care produc bronzul, dar și deteriorarea rezervelor de colagen și îmbătrânirea pielii. De partea cealaltă, razele UVB provoacă arsuri și îmbătrânesc. Ambele sunt nocive pentru piele.

Experiții consideră că radiațiile UVA reprezintă circa 95% dintre razele care ating suprafața pământului și sunt considerate a fi și cea mai mare amenințare la adresa pielii, deoarece pătrund în straturi mai adânci, indiferent dacă cerul e sau nu acoperit cu nori. De partea cealaltă, razele UVB ard superficial, dar sunt responsabile pentru acele schimbări pe care le vezi cu ochiul liber: pete pigmentare sau riduri.

Elasticitatea, fermitatea, tinerețea și prospețimea pielii vor fi iremediabil afectate dacă alegi să îți expui pielea la soare și să ignori avertismentele dermatologilor. Vei sfida însă întotdeauna vârsta din buletin dacă asculți de sfaturile lor și cumperi o cremă cu FPS.

Sursa foto: Instagram

Cât contează factorul de protecție solară?

În urma estimărilor specialiștilor, ca să poți înțelege ce presupune fiecare factor de protecție solară, la nivel practic, ar trebui să înmulțești coeficientul pe care îl alegi cu 10 și astfel va rezulta numărul de minute în care ești protejată. De exemplu, dacă ai o cremă cu FPS 30, teoretic, cel puțin, poți sta fără griji pentru 300 de minute.

Cu toate acestea, vorbim aici doar despre o discuție „de laborator”, care nu ia în calcul variabilele din viața reală. Tot conform experților, o cremă cu FPS 30 blochează circa 96,7% dintre radiații, în timp ce una cu FPS 50, circa 98%. Ceea ce înseamnă că, dacă le transpui matematic, cele 20 de procente de protecție suplimentară sunt sinonime cu doar 1 coeficient de raze blocate.

Firește, dacă ai pielea sensibilă, care se arde repede, mizează pe factorul de protecție cel mai ridicat posibil. Noi suntem de părere că ar trebui să dai dovadă de aceeași grijă delicată și pentru fața ta.

Ce cantitate de cremă de protecție solară ar trebui să folosești?

Aici, specialiștii vin cu tot felul de indicații destul de dificil de urmărit. Se spune că pentru corp (da, și pielea de aici are nevoie de protecție) ai nevoie de circa un pahar de shot de cremă, iar pentru față, gât și decolteu, aproximativ două lingurițe. Dar, pentru că știm că nu ai chef să măsori acum cantitățile ca în cazul unei rețete complicate, ceea ce ar trebui să reții este că e bine să tratezi crema de protecție solară ca pe un hidratant obișnuit și să utilizezi cât îți trebuie până ce produsul intră în piele.

A doua întrebare, poate și mai importantă, este când aplici protecția solară. Oamenii de știință insistă că produsul trebuie folosit cu circa 30 de minute înainte de a te expune la soare, așa că ar fi mai bine să aplici crema cu FPS înainte de a te îmbrăca sau de a-ți aranja părul. De asemenea, reaplică după durata în care crema nu mai are acoperire (cele 300 de minute despre care îți vorbeam mai sus) sau dacă ai transpirat ori ai făcut baie.

Sursa foto: Instagram

Dar dacă te machiezi?

Da, dermatologii spun că crema cu FPS e singurul produs de care ai nevoie, dar câte dintre noi ne putem lipsi de machiaj? Regula generală este aceea că aplici produsul de protecție solară ca ultim pas în rutina ta de îngrijire; respectiv, după crema de față sau după serum, dacă folosești. Vei urma apoi să aplici machiajul obișnuit.

O inovație pe care o adorăm este apariția produselor de protecție solară ce acționează și pe post de creme nuanțatoare. Este compromisul genial, care îți va permite să ai un ten strălucitor, frumos, dar și protejat. Desigur, poți plusa cu un corector, dacă simți nevoia să estompezi eventualele imperfecțiuni.

Sunt fete care preferă să renunțe la protecția solară și să apeleze în schimb la efectul cumulat al produselor folosite. Dacă ai o cremă de față și un fond de ten care, împreună, formează un coeficient de protecție mai mare de 30, poți sta liniștită.

Nu e greu cu protecția solară, odată ce te înveți să o integrezi în regimul tău de îngrijire. Optează pentru creme cu spectru larg de protecție, UVA și UVB, și apelează eventual și la formulele noi, care protejează și de lumina albastră emanată de gadgeturile electronice. Așa vei fi în permanență protejată!

Descoperă și cele 20 de secrete ale femeilor cu piele impecabilă

Surse foto: iStock, Instagram

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.