Totul despre frumusete: de ce aceasta ar trebui privita cu alti ochi

Totul despre frumusete: de ce aceasta ar trebui privita cu alti ochi

Andreea Gluh, redactor

Admiram si suspinam adesea cand vedem vedetele si fotomodelele care isi etaleaza frumusetea pe coperta revistelor sau pe catwalk. Unii spun ca este vorba despre Photoshop, in timp ce altii considera ca cei dintai sunt invidiosi pe ceea ce Mama Natura le-a daruit unora din plin. Este oare insa acesta un atribut pe care sa ni-l dorim cu adevarat? Sau este mai bine sa ne multumim cu ceea ce am primit la nastere, fara a avea asemenea idealuri?

Afla si tu, in cele ce urmeaza, ce este frumusetea si de ce  aceasta nu ar trebui sa reprezinte o piatra de hotar!

Blestemul frumusetii

Cand vorbim despre frumusete, in creierul nostru se formeaza mai intai o imagine superficiala, creata in functie de anumite standarde impuse de societatea actuala. In plus, subconstientul nostru este construit in asa fel incat presupunem ca daca o persoana a fost daruita cu anumite trasaturi fizice placute, ea exceleaza si din alte puncte de vedere. Este ceea ce psihologii numesc "ce e frumos e si bun". Conform studiilor, cand vine vorba despre un job, oamenii care sunt incadrati in categoria "frumosilor" au castig de cauza intotdeauna. Ei au sanse mai mari de a promova la serviciu intr-un timp mai scurt. Ba chiar mai mult decat atat, 15% dintre proaspetii absolventi primesc salarii mai mari in momentul care incep sa lucreze. Plusam cu inca o informatie: stiai ca inclusiv in sistemul judiciar se aplica aceelasi legi nescrise? Ei bine, conform studiilor, acuzatii care au parte de avocati ai apararii cu trasaturi fizice placute au sanse mai mari de a fi achitati, iar in politica functioneaza aceleasi reguli. In mod clar, partidele se pot baza pe candidatii atragatori, chiar daca la prima vedere acest lucru pare greu de crezut. Ti se pare ca nu este un criteriu corect, nu-i asa? Psihologia umana este cea care are un cuvant greu de spus in acest caz.

Lucrurile pot deveni chiar mai complicate de atat atunci cand vine vorba despre marii jucatori de pe piata economica. Unele companii au observat ca daca angajeaza personal alcatuit din persoane atragatoare, au profit mai mare, asa ca nu se dau in laturi de la a folosi acest truc.

Acum ca ai vazut care sunt "beneficiile" frumusetii, iti vom spune cate ceva si despre "blestemul" ei. Vom incepe cu partea profesionala. Astfel, conform studiilor, femeile frumoase ajung mai greu in posturi de conducere, pentru ca nu inspira siguranta si seriozitate. Pana la a promova pe astfel de posturi, insa, o persoana trebuie sa fie, desigur angajata. Este posibil ca aici sa apara primele probleme: recrutorii pot fi gelosi, in mod inconstient, desigur, pe frumusetea unei canditate sau, de ce nu, a unui candidat, asa ca acesta risca sa nu fie angajat. 


Psihologii au descoperit ca femeile frumoase au un punct slab: multe dintre ele sufera de lipsa increderii in sine si adesea au nevoie de confirmari permanente din partea celor din jur. Unele isi subestimeaza calitatile intelectuale tocmai pentru ca prima impresie a unei persoane nou cunoscute este legata de aspectul ei fizic, lucru absolut normal, daca stam sa ne gandim ca atunci cand vedem intaia data pe cineva nu avem de unde sti ce coeficient de inteligenta sau ce pasiuni are.

Astfel, aceste femei considera ca nu sunt luate in serios si pot capata un complex de inferioritate care, uneori, se poate manifesta intr-un mod ce, la prima vedere, poate parea ciudat: vor simti nevoia sa isi indrepte atentia si mai mult catre aspectul lor fizic.  

Frumusetea poate fi o povara si din punct de vedere sentimental, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor. Atunci cand o persoana are sentimente pentru cineva cu calitati fizice deosebite, unul dintre gandurile care ii vin in minte poate fi "Nu sunt suficient de bun(a), de atragator / atragatoare pentru ea/el". Unii barbati se gandesc chiar ca o femeie frumoasa nu se va implica nicicand intr-o relatie cu ei decat daca au o situatie materiala buna. Astfel, s-a incetatenit ideea ca persoanele atragatoare au anumite standarde, care pot fi cu greu atinse, fapt care este dezavantajos pentru ele, devenind un factor pentru instalarea unui complex.

Asadar, frumusetea exterioara nu ar trebui sa reprezinte un ideal, chiar daca mass-media impune acest lucru si transforma calitatile fizice ale unei persoane intr-un ambalaj care vinde foarte bine o multime de produse.

Acum ca ai aflat totul despre frumusete din punct de vedere psihologic si social, descopera aici care este diferenta intre aceasta si faptul de a arata bine!

Articolul urmator
Dispozitiv microcurent: beneficii și recomandări
Dispozitiv microcurent: beneficii și recomandări
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai
Incepe quiz
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.