Beneficiile si riscurile cursurilor de balet pentru copii

Beneficiile si riscurile cursurilor de balet pentru copii

Redactor Alexa Galgau

Multi parinti se straduiesc sa ii implice pe copiii lor in cat mai multe activitati extrascolare, pentru ca acestia sa isi descopere inca de mici pasiunile adevarate. Cu siguranta te-ai gandit, macar o data, la cursuri de balet pentru copii. Mamele de fetite sunt in mod special incantate de aceasta idee, visand cu ochii deschisi la ziua in care fiicele lor vor ajunge niste balerine gratioase si faimoase.

Cu toate acestea, unele voci sunt de parere ca baletul nu este cea mai potrivita alegere pentru copii. Sa fie oare adevarat? Afla care sunt beneficiile si riscurile cursurilor de balet pentru copii!

Cursuri de balet pentru copii: da sau nu?

Trupuri gratioase, rochii splendide si dansuri minunate - cam aceasta este imaginea noastra despre balet, privit ca o indeletnicire nobila, pentru persoane alese. Putini sunt cei care reusesc sa treaca de un anumit nivel in balet. Si mai putini sunt cei care reusesc sa faca o cariera in acest domeniu. Desi este preponderent dominata de fete, scena baletului a cucerit si multi baieti care au fost vrajiti de arta acestui dans. 

Inainte de a-ti inscrie nerabdatoare copilul la lectii de balet, tine cont de cateva aspecte importante pe care sa le pui in balanta:  

1. Varsta la care incepe antrenamentul conteaza foarte mult. Daca te gandesti la o posibila cariera in balet pentru copilul tau, tine cont de faptul ca antrenamentele trebuie incepute de la varste foarte fragede. Cu toate acestea, fortarea extrema a incheieturilor, asa cum se intampla in cazul baletului, poate fi daunatoare pe termen lung, daca are loc inainte de dezvoltarea completa a corpului. Pentru un copil de 7-8 ani, baletul este un efort prea mare, care i-ar putea crea probleme mai tarziu cu spatele, genunchii si soldurile. 

2. Pentru ca varsta la care sunt inscrisi copiii la cursuri de balet este foarte frageda, e foarte posibil ca cei mici sa fie constransi sa urmeze un program strict, care nu le permite sa isi traiasca anii copilariei asa cum ar fi normal. Copiii care iau lectii de balet trebuie sa respecte cu strictete orarul si sa aiba o disciplina mentala de fier. Antrenamentul trebuie sa aiba loc in fiecare zi, cel putin cateva ore. Pentru un copil de 5-6 ani, acest lucru poate sa fie de-a dreptul chinuitor si este nefiresc. Abia de la 8-9 ani copiii pot dezvolta acea disciplina mentionata mai sus. Daca vrei totusi sa iti inscrii copilul la balet de la varste fragede, iti recomandam sa optezi mai degraba pentru niste cursuri destinate prescolarilor, care sunt mult mai putin stricte si imbina baletul clasic cu alte tipuri de miscare mai distractive. 

3. Trebuie sa te decizi daca iti trimiti copilul la o scoala de balet profesionista sau una recreationala, pentru ca difera foarte mult programul, cerintele si obiectivele intre cele doua tipuri de scoli. Noi iti recomandam sa incepi cu ceva mai usor, pentru a vedea daca celui mic chiar ii place aceasta activitate. Regulile mult mai stricte si programul incarcat de la scolile profesioniste sunt motive des intalnite pentru care copiii renunta la balet.  

4. Inainte de a-ti inscrie copilul la balet, du-te si observa atmosfera din sala cursului pentru incepatori. Profesorii vor lauda intotdeauna scoala si cursurile de balet, dar de multe ori cea mai relevanta este chiar atmosfera in care se desfasoara lectiile de balet. Observa copiii si vezi daca se distreaza sau, dimpotriva, daca atmosfera este tensionata si apasatoare. 

In cazul in care copilul tau nu pare ca isi doreste neaparat sa urmeze cursuri de balet, renunta la idee si lasa-l sa faca ceea ce ii place. Exista numeroase alte forme de miscare, mult mai pe placul celor mici, cum ar fi, de exemplu, dansul hip hop, un exercitiu cardio foarte eficient, care nu forteaza incheieturile. Si dansurile latino sunt atractive pentru copii, asa ca exploreaza mai multe variante inainte de a alege baletul.

Daca esti decisa ca lectiile de balet sunt potrivite pentru copilul tau, atunci mergi pe varianta unor cursuri mai „light” si evita scoala profesionala, cel putin la inceput, pentru ca s-ar putea ca acest hobby sa se transforme rapid intr-o corvoada pentru cel mic. 

Ce fel de copii vei avea?
Incepe quiz
Ce fel de copii vei avea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.