Cât ar trebui să iei în greutate în fiecare trimestru de sarcină

Roxana R

După ce ai rămas însărcinată, grija pentru greutate nu trebuie să fie pe primul loc, desigur, însă nu trebuie să neglijezi nici acest aspect. Dacă te vei îngrășa prea mult, va fi foarte greu să slăbești după aceea și poți avea inclusiv probleme de sănătate. Iată cât ar trebui să iei în greutate în fiecare trimestru de sarcină!

Orice femeie însărcinată trebuie să discute cu medicul ei și despre acest delicat aspect: cât de mult ar trebui să ia în greutate în cele 9 luni de sarcină. Prin urmare, trebuie să ții cont și de acest aspect, pentru că există riscuri dacă nu respecți indicațiile medicului.

Dacă te vei îngrășa prea mult, riști să faci diabet gestațional și hipertensiune, probleme care pot duce la complicații grave în timpul travaliului și al nașterii. Ca să nu mai vorbim de apariția vergeturilor, care vor fi aproape imposibil de eliminat chiar dacă vei slăbi. Din păcate, un studiu realizat în anul 2015 a arătat că 47% din femeile din Statele Unite iau prea mult în greutate în timpul sarcinii.

Pe de altă parte, dacă vei lua prea puțin în greutate, apare riscul de naștere prematură. De asemenea, este posibil ca bebelușul să fie prea mic la naștere. Una din cinci gravide se îngrașă prea puțin.

Kilogramele în plus în sarcină în funcție de greutatea ta

Înainte de a discuta cu medicul tău pentru o recomandare personalizată, trebuie să știi că el va ține cont de greutatea pe care o ai înainte de sarcină și, în funcție de aceasta, îți va recomanda cât să te îngrași. Astfel, dacă ești foarte slabă, va trebuie să iei mai mult în greutate, comparativ cu o femeie grasă sau obeză.

Prin urmare, media este următoarea:

- dacă ești slabă (ai indicele de masă corporală sub 18,5), trebuie să iei în greutate între 12 kilograme și 18 kilograme;

- dacă ai o greutate normală înainte de sarcină (IMC cuprins între 18,5 și 24,9), trebuie să te îngrași între 11 kilograme și 15 kilograme;

- dacă ești supraponderală (IMC între 25 și 29,9), trebuie să iei în greutate între 6 kilograme și 11 kilograme;

- dacă suferi de obezitate (IMC peste 30), este esențial să te îngrași cel mult 9 kilograme.

În cazul în care ești însărcinată cu gemeni, te poți îngrășa în medie cu 16 până la 24 de kilograme. Însă și aici se aplică regula de mai sus: femeile slabe au voie să ia în greutate mai mult decât cele care sunt deja mai grase.

gravida

Cât trebuie să iei în greutate în fiecare trimestru de sarcină

Sfaturile medicului privind cât de mult trebuie să te îngrași vor diferi de la un trimestru la altul.

În primul trimestru, copilul din pântece este foarte mic și e posibil să suferi de grețuri matinale. Prin urmare, s-ar putea să nu prea ai poftă de mâncare la început și să fie foarte greu să te îngrași. Este indicat însă să încerci să iei în greutate măcar 1-2 kilograme.

În al doilea trimestru de sarcină, copilul începe să se dezvolte. Astfel, și tu ar trebui să iei mai repede în greutate. Dacă ai avut la început o greutate normală, acum ar trebui să te îngrași aproximativ 6 kilograme.

În ultimul trimestru, copilul va lua mult în greutate, însă tu trebuie să începi să ai grijă la kilogramele pe care le depui. Nu mai mult de 4,5 kilograme.

Prin urmare, când ești însărcinată, ar trebui să te cântărești în fiecare săptămână și să ții evidența kilogramelor pe care le iei în plus. În privința alimentației, nu este adevărat că trebuie „să mănânci cât pentru doi” doar pentru că ești gravidă. Este sănătos să consumi doar 500 de calorii în plus pe zi în ultimul trimestru de sarcină. În al doilea trimestru trebuie să mănânci doar 300 de calorii în plus pe zi, iar în primul trimestru nu este nevoie să mănânci diferit.

Dacă observi că nu te-ai mai îngrășat deloc în ultimele săptămâni sau, dimpotrivă, că ai depus prea multe kilograme, trebuie să discuți neapărat cu medicul tău.

La scurt timp după naștere, poți începe să faci mișcare, pentru a scăpa treptat de kilogramele adunate. Vei fi uimită să vezi că și alăptarea te va ajuta foarte mult. Studiile au demonstrat clar că mămicile care alăptează câteva luni reușesc să slăbească mult mai repede. Nu mai vorbim de numeroasele beneficii pe care le are alăptatul pentru bebeluș, care primește astfel toate substanțele nutritive necesare pentru a-și dezvolta imunitatea.

Iată tot ce trebuie să știi despre greutatea pe care ar fi bine să o iei în sarcină și ce poți face ca să reușești să slăbești apoi cât mai repede!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte subiecte care te-ar putea interesa

    Mesaje de suflet de la mama pentru fiica ei iubită