Cât de periculoasă este infecția cu listeria în sarcină

Cât de periculoasă este infecția cu listeria în sarcină

Sorina Corneanu

În timpul sarcinii, este important să fim conștiente de corpul nostru și de tot ceea ce îi oferim. Începând cu alimentele recomandate în sarcină și terminând cu cele pe care ar trebui să le evităm, niciun pas din acest proces al menținerii unei sarcini sigure nu ar trebui ignorat, mai ales că listeria reprezintă un tip de bacterie pe care o putem lua tocmai din anumite alimente contaminate. Deși aceasta este rară, femeile gravide sunt mai susceptibile în a o dezvolta.

Cauzele care declanșează listeria în sarcină

În urma studiilor de specialitate, listeria a fost găsită în carnea gătită incorect, în legumele crude, în alimentele obținute dintr-un lapte nepasteurizat și în alimentele procesate. Există șanse ca această bacterie să apară și să contamineze și alimentele gata preparate, în special produsele de tip fast-food și carnea de vită. Ideal este ca mesele luate în oraș să fie sigure, servite în locuri de care ești sigură și, pe cât posibil, să recurgi la hrană preparată chiar de tine. Pe timpul sarcinii, dar nu numai, este de preferat să uiți de existența fast-foodurilor.

sarcina

Potrivit Centrului de Control al Bolilor, aproximativ 1.700 de persoane se îmbolnăvesc grav în fiecare an din cauza infecției cu listeria. Femeile gravide au de 20 de ori mai multe șanse de a fi infectate decât ceilalți. Persoanele cele mai predispuse la contactarea bacteriei, după gravide, sunt diabeticii, purtătorii de HIV și alcoolicii. Boala poate fi fatală pentru făt și nou-născut. Totodată, persoanele cu un sistem imunitar deficitar prezintă un risc mai mare de complicații care pun viața în pericol.

Simptomele comune ale infecției cu listeria în sarcină

Simptomele de listerioză pot apărea după două până la treizeci de zile de la contaminare. Simptomele, în cazul femeilor gravide, includ semne pe care le regăsim adesea în gripă: dureri de cap, dureri musculare, febră, greață și vărsături. Deși infecția poate să apară oricând în timpul sarcinii, aceasta este frecventă mai ales în cel de-al treilea trimestru, când sistemul imunitar este mai slăbit. Din păcate, cele mai multe persoane nu prezintă simptome sau prezintă semne specifice unei simple răceli, iar boala este depistată târziu. De aceea, un control lunar în timpul sarcinii este esențial pentru depistarea din timp a unei eventuale contaminări.

Cum se poate preveni listeria în sarcină

1. În primul rând, în timpul sarcinii, toate fructele și legumele crude, proaspete, trebuie spălate temeinic înainte de a fi consumate.  
2. Mâncarea este de preferat să fie gătită acasă, preparată corectă: fructele de mare și carnea de vită ar trebui să fie eliminate din meniu pe timpul sarcinii.
3. Evitarea utilizării cuptorului cu microunde este foarte importantă. Alege să prepari mâncarea în mod natural, la cuptorul clasic.
4. Hrana care a depășit termenul de valabilitate nu mai trebuie consumată și nici lăsată să se atingă de hrana proaspătă. Organizarea frigiderului este la fel de importantă în prevenție!

fructe si legume in sarcina

Câteva alimente de care ar fi indicat să te lipsesti în timpul sarcinii, pentru a evita contaminarea cu listeria, sunt: brânzeturile moi, carnea afumată, înghețata, fructele de mare, salatele din supermarketuri și conservele.

Află în clipul alăturat mai multe despre alimentatia potrivită pentru a evita infecția cu listeria în sarcină.

Cât de periculoasă este infecția cu listeria în sarcină

Amniocenteza și analizele de sânge realizate la intervalele recomandate de medic sunt obligatorii. Depistată timpuriu, listeria în sarcină poate fi tratată cu mare ușurință. În cele mai multe cazuri, se apelează la antibiotice. Acestea vindecă atât mama, dar previn și infectarea fătului. În situațiile în care bacteria nu este descoperită, pot apărea complicații, precum avortul spontan, nașterea prematură, nașterea unui copil deja infectat cu listeria, decesul copilului.

Profesor doctor Birgitte Kallipolitis, de la Universitatea Odense, din Danemarca, a descoperit că Omega 3 poate combate genele care ar fi responsabile pentru bacteria care produce listeria în sarcină. „Este extraordinar cum Omega 3 poate fi folosit pentru a combate o bacterie cu potențial mortal precum listeria”, a declarat Kallipolitis. „Este incredibil cum, pe termen lung, avem capcitatea de a dezvolta noi metode de tratament pentru infecțiile cu bacterii periculoase, care astăzi sunt rezistente la antibiotice. Peste 2.500 de gravide se îmbolnăvesc anual de listerioză și aproximativ 300-500 ajung la deces.”

Acizii Omega 3 afectează în mod pozitiv această bacterie, care nu mai are capacitatea de a se activa. Rezultatele acestei analize au fost publicate în jurnalul Microbiology Research.

Acum că știi cum să te ferești de listeria, una dintre cele mai periculoase bacterii în sarcină, poți transforma perioada sarcinii într-o sărbătoare! Iar după ce ai născut, perioada alăptării și legătura specială cu cel mic vor fi pură fericire. Ai grijă însă să nu te confrunți cu durerea și iritația mameloanelor! Este bine să fii prevăzătoare în privința acestei probleme comune în rândul mamelor și să lași Multi-Mam Lanolin x 30 ml să te ajute. Acesta este un produs destinat îngrijirii mameloanelor sensibile și uscate ale femeilor care alăptează, permițându-ți să te bucuri de cea mai frumoasă perioadă din viața ta! Produsul este disponibil online pe Vavian Pharma și în farmacii. 

multimama produsMulti-Mam Lanolin x 30 ml, Preț - 43.79 de lei

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.