Ce comportament au părinții toxici și cum sunt afectați copiii

Ce comportament au părinții toxici și cum sunt afectați copiii

Redactor Andreea Baluteanu

Ne place să credem că fiecare părinte e angrenat într-o misiune divină de a-și iubi și de a-și ajuta copilul să devină cea mai bună versiune a sa. Cu toate acestea, realitatea tristă e că lucrurile nu stau întotdeauna așa. Dimpotrivă, există părinți toxici, care alterează climatul familial plin de bunătate și dragoste și care își transformă copiii în adulți nefericiți și neadaptați.

Azi vorbim despre părinții toxici, cei care și-au putut pune amprenta asupra ta sau în care riști și tu să te transformi. Află totul despre ce înseamnă să fii un părinte toxic și în ce mod au de suferit cei mici de pe urma acestor comportamente!

Cum recunoști părinții toxici?

Este greu să definești un părinte toxic, deoarece modalitățile prin care acestea „intoxică” climatul familial sunt atât de diferite. În general, părintele toxic este cel care, în loc să crească în chip constructiv un copil fericit, îl supune unor experiențe negative care au ca rezultate bagaje emoționale dureroase.

mama si fiica se cearta

Părinții toxici se manifestă cel mai adesea prin două atitudini, la fel de greșite: sunt ori prea fermi, ori prea permisivi. În general, părinții toxici sunt identificați ca cei care au și anumite probleme psihologice: sunt manipulatori, abuzivi, imaturi din punct de vedere emoțional, alcoolici sau cu alte dependențe.

Ca să îți fie mai clar, pentru că știm că acest subiect e atât de complex, iată care sunt semnele că și tu te confrunți cu rănile provocate de un părinte toxic sau, mai grav, că te numeri printre aceștia.

Egoism și empatie limitată. În general, părintele toxic se pune întotdeauna pe sine pe primul plan. Rareori se gândește sau ia în considerare sentimentele copilului, oricât de crud ar suna.

Lipsă de control a emoțiilor. Un părinte toxic nu este stabil din punct de vedere emoțional. Poate avea reacții necontrolate sau imprevizibile.

Controlator. Părintele toxic simte întotdeauna nevoia să te controleze. Nu neapărat că va dori să știe totul despre persoanele cu care ieși, dar îți poate citi mesajele sau chiar însemnările din jurnal. El nu ține cont niciodată de nevoia ta de intimitate.

Lipsă de respect. Un părinte toxic nu va înțelege că copilul e un individ egal cu el, chiar și în primii ani de viață. Nu își va respecta însă fiul sau fiica nici la anii adulți.

Furie. Dacă comiți o greşeală sau îi ieși din cuvânt, părintele toxic se va înfuria. Atenție, însă, aceste sentimente pot fi mai subtil afișate, putându-se remarca și prin comportament pasiv-agresiv.

Critici. Părintele toxic te critică constant. Orice ai face, nu e suficient pentru el. Se autoiluzionează constant că astfel te pregătește pentru viață.

Manipulator. Folosind slăbiciunea ta, sentimente de învinovățire sau chiar prefăcătorii, părintele toxic va apela și la manipulare.

Lipsa responsabilității. Chiar dacă a greșit, nu o va recunoaște niciodată. Pentru un părinte toxic, cuvintele „am dat-o în bară” sunt imposibil de rostit în fața unui copil.

Nu respectă intimitatea și nevoile tale. Când are nevoie de ceva, trebuie să îl ajuți instantaneu, renunțând la toate planurile tale. Spațiul tău personal e adesea inexistent pentru părinții toxici.

Îți este jenă de compania lor. Dacă eziți să îi prezinți prietenelor sau să îi lași să îți cunoască iubitul, poți avea părinți toxici.

Răutate pură. Un părinte toxic poate avea un comportament crud, agresându-și fizic și verbal copiii.

Dependență. Părinții toxici pot fi adesea și ființe extrem de vulnerabile, care se bazează în totalitate pe copiii lor, cerându-le ajutorul în orice situație sau împărtășind cu ei detalii intime.

Competitivitate. Simți mereu că între tine și un părinte există un concurs? Ai impresia că nu se bucură pentru succesele tale și vor să le depășească? Poate fi semn de părinți toxici.

Sentimentele pe care ți le provoacă. Până la urmă, cel mai bun semn că ai de-a face cu părinți toxici sunt emoțiile pe care le resimți când ești în compania lor sau când te gândești la ei. Dacă în loc de iubire sau atașament familial îți provoacă supărare, teamă, tristețe, jenă, durere, rușine, vinovăție sau orice alt sentiment negativ, ai încredere în intuiția ta: știe ea ce spune.

7 tipuri de părinți toxici

Psihologii estimează că există 7 tipuri de părinți toxici, așa cum nuanțează și expertul Yolanda Crețescu pentru edupedu.ro!

Iată care sunt acești părinți ce pot transforma educația copiilor într-un test eșuat, cu note minime!

Protectorul extrem. Acest tip de părinte toxic vede viața prin ochelari cu lentile întunecate. Totul este un risc sau un pericol, iar cel mic trebuie protejat și controlat constant. De la citirea mesajelor la refuzul de a-l lăsa să se joace afară, el va provoca sentimente de nesiguranță celui mic.

“Arogatorul” de merite. Neîmplinirile emoționale sau eșecurile acestui tip de părinte sunt trecute asupra copilului. Își va dori ca cel mic să trăiască viața pe care nu a putut-o avea el, fără să țină cont de dorințele sau nevoile fiului sau fiicei.

copil speriat de parinte

Exigentul. Orice ar face cel mic, nu e de ajuns. De la notele primite la școală la performanțele din afara ei, acest copil trebuie să strălucească pentru a primi aprobarea părintelui. Nu lipsesc comparațiile cu alți copii sau chiar raportările la reușitele părintelui. Copilul va ajunge să se simtă nesigur, să aibă complexe de inferioritate și perfecționism exagerat.

Agresivul. Acest tip de părinte toxic nu întrebuințează numai agresivitatea fizică, ci și pe cea verbală, mai subtilă. Își va jigni copilul, va da dovadă de dispreț, sarcasm sau va contracara tendințele de rebeliune cu accese de afecțiune sporadice. Este un părinte autoritar, ce provoacă teamă copilului și îl predispune la același tip de relații.

Manipulatorul. Știe să întoarcă întotdeauna realitatea în favoarea sa. Prin exploatarea slăbiciunilor, deformări ale faptelor, deziluzii sau minciuni, prin șantaj emoțional sau prefăcătorie, își va modela copilul ca pe un chip de lut pentru a-i face pe plac.

Distantul. Acest părinte toxic nu îndeplinește nevoia de afecțiune a celui mic. Nu e neapărat dur, dar nu îi plac nici demonstrațiile excesive de iubire și nu e prezent lângă cel mic. Copilul va încerca mereu să îi atragă atenția și se poate transforma în copia sa fidelă.

Neglijentul. Ducând distanțarea și mai departe, părintele toxic neglijent nu se implică deloc în viața copilului. E practic opusul protectorului extrem.

Comportamentul copilului într-o familie toxică

Comportamentul copilului într-o familie toxică va fi la fel de divers precum natura părinților toxici. Dat fiind faptul că aceștia sunt atât de diferiți și că la mijloc se manifestă și personalitatea fiului sau a fiicei, atitudinile și reacțiile sunt din ce în ce mai diverse. Copilul crescut într-o familie toxică poate da dovadă de violență, agresivitate, poate asocia dragostea cu suferința și poate ajunge să repete comportamentele părintelui sau să caute parteneri asemănători. De asemenea, devenit adult, poate cădea victimă a dependențelor, a sentimentelor de nesiguranță, inferioritate, inadaptabilitate socială sau profesională, lipsă de stimă de sine, neîncredere, complexe de inferioritate, incapacitate de exprimare a sentimentelor.

Problematic este și faptul că, la început, copilul va considera că familia sa toxică e una normală fiindcă nu are un termen de comparație. Cu timpul va realiza însă că există și un parenting sănătos, bazat pe respect, bunătate, asumare a responsabilităților de ambele părți și multă dragoste. Acest moment e crucial pentru evoluția sa.

Vestea bună e că, dacă ai avut părinți toxici, poți trece peste problemele emoționale pe care ți le-au provocat. Conștientizarea lor este primul pas, vindecarea următorul. Apelează la un terapeut, dar lucrează și tu, cu tine. Înțelege că depășirea acestor obstacole în dezvoltarea ta te poate face un om mai bun și mai puternic ca niciodată. Din parenting-ul toxic pot ieși la suprafață adulți cu probleme, dar și oameni cu adevărat extraordinari. Tu ești cea care faci alegerea.

Cum faci față părinților toxici? Ce poți face?

Am văzut ce sunt părinții toxici și cum îi poți recunoaște. Iată însă și ce poți face pentru a scăpa de sub influența lor!

Nu te mai învinovăți. Nu e nici pe departe vina ta dacă ai trăit o copilărie nefericită. Indiferent de ceea ce pot spune anumiți părinți toxici, nu ai nici cea mau mică responsabilitate pentru evenimente dificile prin care au trecut cât timp tu erai doar un copil.

copil trist cu jucarie

Acceptă că nu îi poți schimba. Firește că sunt părinți toxici care își pot conștientiza comportamentele greșite și, cu eforturi, le pot schimba. Însă decizia le aparține și tu doar o poți provoca. Nu e responsabilitatea să îi schimbi și nici nu îți stă în putință.

Recunoaște impactul pe care l-au avut asupra ta. Adesea, conștientizăm că am avut părinți toxici, dar nu realizăm cum anume ne-au afectat. Eșuăm în a identifica diversele comportamente toxice pe care le-am dezvoltat la rândul nostru.

Corijează. Fie că e vorba despre nesiguranță sau poate înclinația spre dependențe, este musai să recunoști propriile tale probleme cauzate de părinții toxici și să depui eforturile necesare pentru a le îndrepta.

Caută ajutor. Poate vei avea nevoie de ghid în această călătorie spre vindecare. Un terapeut te va ajuta să realizezi comportamentele toxice ale părinților tăi și urmările lor asupra ta.

Iartă-i! Nu îi poți declara responsabili pe părinții tăi toxici toată viața pentru nefericirea ta. La un moment dat, trebuie să realizezi că tu decizi cum anume te fac să te simți acțiunile lor, iar acest lucru e valabil pentru toate relațiile noastre. Iertarea te va elibera și pe tine. Iată cum să o obții!

Stabilește limite! Spune-le clar ce au voie și ce nu să facă, decide să îi ajuți numai dacă poți și dacă vrei și împărtășește-le acele detalii din viața ta la care te simți comod să îi faci părtași.

Îndepărtează-te de ei! Dacă nimic nu funcționează, iar părinții tăi mențin același comportament toxic, pur și simplu alege să te îndepărtezi de ei. Este posibil ca decizia să vă facă bine tuturor.

Ai grijă de tine! Mai ales atunci când ești supusă stresului de a avea părinți toxici, e musai să ții la sănătatea ta psihică. Dormi suficient, mănâncă sănătos, relaxează-te, călătorește, ieși cu prietenii, cere ajutor când nu mai poți și exprimă-ți întotdeauna sentimentele. Hobby-urile vor face minuni, la fel și meditația sau rugăciunea.

Șantajul emoțional: cum răspunzi în fața acestei atitudini?

Mulți părinți toxici pot recurge la șantaj emoțional, mai ales atunci când simt că copiii se îndepărtează de ei. Despre ce e vorba? Folosind manipularea și amenințările, șantajul emoțional țintește să provoace sentimente de nesiguranță, teamă, vină și furie, astfel ca cel care apelează la el să obțină ceea ce își dorește.

Dar cum anume faci față într-un mod constructiv șantajului emoțional? Iată ce recomandă terapeuții!

  • Fii sinceră. Identifică șantajul emoțional și recunoaște că părinții tăi îl folosesc.
  • Realizează modul în care tu răspunzi la șantaj emoțional. Cedezi în fața sa? Reacționezi cu furie, revoltându-te? Poți ține un jurnal, care să te ajute, când ești calmă, să identifici aceste comportamente.
  • Caută ajutor. Vorbește cu un prieten apropiat, cu un mentor sau cu un terapeut care să te ajute.
  • Acționează. Discută sincer cu părintele toxic și arată-i cum anume greșește. Sfătuiește-l să caute ajutor. Dacă refuză, deși este dificil, îndepărtează-te de el!

Alte tipuri de părinți care pot afecta dezvoltarea copiilor

Nu numai părinții toxici sunt periculoși. De asemenea, nu toți părinții sunt răi. Iată ce alte tipuri de părinți există!

  • Autoritarul;
  • Permisivul;
  • Dictatorul;
  • Neglijentul;
  • Supraprotectorul;
  • Narcisistul;
  • Dependentul;
  • Izolatul;
  • Indulgentul;
  • Părintele pozitiv sau autoritativ (singurul care crește un copil fericit).

copil abuzat

Tu ai crescut cumva cu părinți toxici? Dacă da, împărtășește-te și nouă experiența ta! Împreună, putem face lumea mai bună, vindecând rană după rană. Vezi și cum să ai o relație sănătoasă atunci când ești părinte!

Surse foto: iStock, Pexels

Ce sanse sunt sa fii inselata?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.