Ce trebuie să știi înainte de a apela la o mamă surogat

Ce trebuie să știi înainte de a apela la o mamă surogat

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

O statistică dură condamnă la o viață neîmplinită mii de familii în România: 20% din cuplurile din România nu pot avea copii. Având în vedere aceste procente, multe cupluri își îndreaptă atenția spre adopții, dar iau în considerare și posibilitatea unei sarcini cu ajutorul mamelor surogat

Cum ajută o mamă surogat familiile ce nu pot avea copii

Mamele surogat sunt cele care acceptă, în schimbul unei sume de bani, să poarte embrionul unui cuplu care nu poate avea copii, embrion ce este fertilizat în vitro. După ce mama purtătoare naște, copilul îi revine cuplului în cauză, care a plătit pentru serviciile mamei surogat. Deși este un subiect din ce în ce mai discutat, nu toată lumea cunoaște toate aspectele acestui proces. Din acest motiv, este esențial să cunoști toate aspectele de bază, dar și dacă este legală această procedură în România.

femeie insarcinata trista

Ce trebuie să știi înainte de a apela la o mamă surogat

Mama surogat ideală a mai fost însărcinată

O mamă surogat ideală are sub 40 de ani, este sănătoasă fizic și psihic și a mai avut copii înainte. Doctorul Brian Levine, fondatorul centrului de fertilitate CCRM New York, a afirmat că procesul căutării unei mame surogat este similar cu cel al selectării donatorilor de spermă.

Candidatele trebuie să treacă de o examinare fizică și de câteva teste psihologice. În țările dezvoltate există agenții care se ocupă cu recrutarea mamelor surogat. De regulă, pricipalul criteriu de care agențiile țin cont este acela ca femeile selectate să fi avut cel puțin un copil. În acest mod pot determina dacă purtătoarea poate duce sarcina la termen sau dacă există riscuri medicale ce pot să apară în timpul sarcinii. Sănătatea fătului este importantă, la fel și a mamei pe tot parcursul procesului.

Sarcina cu ajutorul mamei surogat este legală doar în anumite țări

Sarcina cu ajutorul mamei surogat nu este legală în toate țările lumii. Legile ce țin de această procedură variază de la stat la stat. În România, nu există o lege care să permită familiilor care nu au copii să apeleze la o mamă surogat. Persoanele care vor să recurgă la serviciile unei mame surogat în țara noastră riscă pedepse cu închisoarea.

femeie insarcinata la medic

Serviciile unei mame surogat sunt costisitoare

Cei care își doresc un copil prin această metodă trebuie să știe că nu oricine și-o poate permite. În 2017, prețurile variază între 24.000 și 49.000 de euro. Conform altor surse, aceste sume pot varia între 20.000 și 60.000 de euro. Aceste costuri includ fertilizarea în vitro și banii pentru mama surogat. În America, aceste costuri sunt mult mai mari, situându-se undeva între 50.000 și 200.000 de dolari. Doctorul Ryan Martin, de la Shady Grove Fertility, spune că nu costurile transferării embrionului sunt ridicate, ci plata pentru mama surogat.

Iată cum sunt împărțite acestea:

  • Plătirea agenției (în caz că apelezi la cineva pentru a găsi mama purtătoare): această plată se face o singură dată. Agenția se va ocupa de toate serviciile de mai jos și va negocia prețurile cu clinica, cu mama surogat etc. Deoarece în România procedura nu este legală, părinții se ocupă, de obicei, de aceste detalii.
  • Costuri legate de căutarea mamei surogat: în România nu există astfel de costuri. În această categorie ar putea intra costurile de deplasare în orașul în care locuiește mama surgat.
  • Onorariul pentru mama purtătoare: în alte țări în care acest serviciu este legal, mama primește bani lunar. În România, plata se stabilește cu mama surogat. De obicei, există un avans înainte, iar restul banilor se primesc după naștere.
  • Costurile legale: aceste costuri înseamnă toate plățile făcute către notar și alte autorități pentru recunoașterea copilului;
  • Plata pentru clinică: în această categorie intră costurile pentru fertilizarea în vitro, pentru transferul de embrion către mama surogat, dar și tratamentele care se fac înainte mamei purtătoare pentru ca embrionul să fie acceptat;
  • Îngrijirea prenatală: părinții vor plăti examenele prenatale, dar și hainele, mâncarea mămicii sau alte costuri de călătorii. De obicei, aceste sume sunt oferite mamei surogat după 3 săptămâni de la fertilizarea în vitro.
  • Nașterea și recuperarea: părinții vor suporta costurile nașterii, dar și eventualele tratamente de care va avea nevoie mama surogat după naștere;
  • Ajutor de imigrație: în caz că mama surogat este din altă țară, toate costurile legate de călătorie vor fi suportate de viitorii părinți.

Aceste aspecte sunt doar teoretice. În România, părinții stabilesc, de obicei, o sumă de la început. În această sumă intră toate costurile, inclusiv pentru mâncarea și hainele mamei surogat. O parte din sumă este oferită înainte de a începe procedura de fertilizare in vitro și de transfer al embrionului. Costurile legale sunt separate și sunt suportate tot de părinți.

Mamele surogat sunt pregătite înainte de a purta sarcina

Potrivit specialiștilor în domeniu, înainte ca o mamă surogat să suporte procedura implantării embrionului, aceasta trece printr-o perioadă de pregătire. Medicii îi prescriu acestei femei tratament cu estrogen cu două săptămâni înainte de procedură, dar și progesteron în timpul procesului, pentru a se asigura că uterul răspunde cum trebuie înainte și după ce are loc transferul.

Mamele surogat pot purta mai multe sarcini

Mamele care au mai avut sarcini surogat fără probleme pot trece prin acest proces de mai multe ori, în  funcție de vârstă, starea de sănătate și capacitatea de a duce până la capăt o sarcină. Însă aceste femei nu pot face o „carieră” din a fi mame surogat, deși primesc o recompensă în bani. Unele femei duc sarcini surogat de mai multe ori nu doar pentru bani, ci pentru a dărui cuplurilor care nu pot avea copii această bucurie.

Legalitatea acestei proceduri va începe să fie discutată și în România, începând din această toamnă, așa cum au afirmat autoritățile în domeniu. De aceea, este bine să cunoști toate aceste lucruri înainte de a apela la o mamă surogat, dar și care sunt riscurile legale la care te expui.

Surse foto: iStock

Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii
Incepe quiz
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.