Ce faci cand copilul nu vorbeste

Ce faci cand copilul nu vorbeste

Andreea Gluh, redactor

Primele cuvinte ale copilului tau sunt de neuitat, mai ales daca acestea sunt, cum se intampla in cele mai multe cazuri, "mama" si "tata". Totusi, exista cazuri in care micutul tau nu foloseste niciun cuvnt articulat, desi are deja aproape doi ani. Multi parinti intra in panica in acest caz, temandu-se ca urmasul lor sufera de o afectiune serioasa. Trebuie sa stii ca lucrurile nu stau chiar asa, fiecare copil dezvoltandu-se in ritmul sau. Desigur ca este indicat sa il duci pe micut la medicul pediatru, pentru a face toate investigatiile necesare, insa, in cele mai multe cazuri, acesta te va sfatui sa lasi timpul sa treaca si problema se va rezolva de la sine.

Afla mai pe larg, in cele ce urmeaza, ce trebuie sa faci cand copilul nu vorbeste!

O problema des intalnita: intarzierea dezvoltarii limbajului verbal

Medicii pediatri au investigat multa vreme problema intarzierii vorbirii la copii. Desigur ca, in unele cazuri, exista probleme de ordin fizic sau psihic ce pot cauza acest lucru. Printre ele se numara:

- nasterea prematura;

- deficientele de auz;

- afectiunile corzilor vocale;

- dizabilitatile intelectuale;

- afectiunile neurologice;

- autismul;

- mutismul cauzat de anumite circumstante, cum ar fi un mediu pe care copilul il considera ca fiind ostil (de exemplu, cand se afla in colectivitate) si nu doreste sa interactioneze cu cei din jur.

Odata ce ai descoperit ca niciuna dintre aceste cauze nu se aplica in cazul micutului tau, poti sa lasi ingrijorarea deoparte si sa iei alte masuri care sa il ajute sa isi dezvolte abilitatile de comunicare verbala. De asemenea, trebuie sa stii ca rezultatele cercetarilor de ultima ora dovedesc clar faptul ca intarzierile in vorbire nu reprezinta un pericol in dezvoltarea intelectuala sau fizica ulterioara a micutului.

Specialistii australieni au facut o serie de teste pe un esantion de 1300 de copii in varsta de doi ani, aspectul vizat reprezentandu-l numarul de cuvinte existe in vocabularul micutilor. Desigur ca nu se astepta nimeni ca la o asemenea varsta ei sa aiba o plaja lexicala vasta, insa s-a pornit de la cuvintele adesea folosite de catre micutii de aceasta varsta. La final, s-a considerat ca cei care aveau in vocabular cu 15% mai putine cuvinte aveau o dezvoltare tarzie a limbajului verbal.

Nici parintii micutilor nu au scapat de curiozitatea cercetatorilor. Acestia din urma i-au pus sa completeze diverse chestionare, din care a reiesit ca cei ai caror copii aveau o intarziere in dezvoltarea limbajului au observat si unele modificari comportamentale ale micutilor, in comparatie cu altii de varsta lor. Era vorba despre o atitudine retinuta, tipica personalitatii introvertite. Totusi, acest lucru nu dovedeste faptul ca, mai tarziu, micutii ar fi putut dezvolta afectiuni psihice sau tulburari psihologice. Specialistii sustin ca este vorba doar despre o etapa in dezvoltare personalitatii, prin care unii copii trec in preajma varstei de doi ani.

Copiii care vorbesc tarziu pot fi stimulati de catre parinti pentru a le fi grabita dezvoltarea limbajului. Asadar, iata ce trebuie sa faci cand copilul nu vorbeste:

- chiar daca nu esti total de acord cu locul lui preferat pentru joaca in casa, nu il dojeni, permite-i sa stea acolo si implica-te si tu in activititate, vorbind tot timpul cu el;

- cand mergeti la joaca afara, indeamna-l sa faca cunostinta si sa se joace cu alti copii, pentru ca cei care au un limbaj mai dezvoltat ii vor fi de un real ajutor;

- nu iti feri copilul de colectivitate, desi este greu sa te desparti de el chiar si pentru cateva ore pe zi. Ducandu-l la gradinita si integrandu-l intr-un grup, il vei ajuta sa isi dezvolte abilitatile de comunicare verbala;

- uita-te cu el la filme pentru copii si citeste-i dialogurile subtitrate, eventual pe voci diferite, pentru a-l atrage si pentru a-l face sa asculte cu atentie;

- chiar daca televizorul nu este cea mai buna solutie in ceea ce priveste educarea unui copil, cand vine vorba despre intarzierile in limbaj, este bine sa il lasi pe micutul tau sa se uite la diverse emisiuni pentru copii si la desene animate cu continut educativ;

- citeste-i in fiecare seara cate o poveste, inainte de culcare;

- indiferent de cat de ocupata esti sau de ceea ce te intreaba, da-i un raspuns, nu il ignora;

- nu in ultimul rand, unul dintre cele mai importante aspecte il reprezinta rabdarea pe care trebuie sa o ai cu copilul care nu vorbeste. Nu il forta sa pronunte diverse cuvinte sau sa iti raspunda la anumite intrebari, pentru ca va ajunge sa considere comunicarea o corvoada si acest lucru va inrautati situatia.

Acum ca ai aflat ce masuri trebuie luate cand vine vorba despre copiii care vorbesc tarziu, descopera aici si ce trebuie sa faci cand micutul tau se confrunta cu o fobie comuna in randul celor mici: frica de dentist.

În ce zodie se va naște copilul tău?
Incepe quiz
În ce zodie se va naște copilul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.