Cele mai bune poziții de alăptare

Cele mai bune poziții de alăptare

Redactor Alexa Galgau

Mămicile sunt ființele care trec prin cele mai mari chinuri, dar și prin cele mai desăvârșite forme de fericire în același timp. A fi mamă este una dintre cele mai dificile „meserii” din lume și numai o femeie poate înțelege ce înseamnă să aduci pe lume și să crești o ființă umană.

Cea mai puternică legătură între mămică și bebeluș se creează în timpul alăptării, un moment care, dincolo de faptul că este pur și simplu magic din punct de vedere emoțional, poate să fie dureros și să creeze disconfort la început. Pentru a diminua din acest disconfort, este recomandat să înveți care sunt cele mai bune poziții de alăptare, atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău!

femeie care alapteaza

Cele mai bune poziții de alăptare

Pentru a alăpta cum trebuie, modul în care stai este foarte important, pentru că este necesar ca atât tu, cât și micuțul tău să vă aflați într-o poziție confortabilă. În primul rând, bebelușul are nevoie de o poziție din care să poată prinde bine sânul și din care laptele să curgă cum trebuie, ca să nu îți provoace un disconfort fizic prea mare.

Chiar dacă la televizor ai văzut adesea cam aceeași poziție de alăptare, există din fericire mai multe pe care le poți încerca, până când o găsești pe cea ideală pentru tine.

Înainte de a proba aceste poziții, ține cont de următoarele sfaturi pentru o alăptare corectă:

  • ține întotdeauna copilul cât mai aproape de tine, astfel încât să poată să prindă cu ușurință sânul - nu te apleca tu înspre copil, ci ridică-l pe el la nivelul la care trebuie;
  • ai grijă ca urechile, umerii și șoldurile bebelușului să fie aliniate - este foarte important să nu fie niciodată răsucite, de exemplu;
  • atunci când pui copilul la piept, gura lui trebuie să găsească mamelonul fără ca micuțul să fie nevoit să întoarcă capul;
  • și corpul tău are nevoie de susținere, astfel încât să nu te apleci în față sau să te balansezi. Este bine să ai perne la spate, sub brațe și sub copil.
  • unora dintre femei li se măresc sânii foarte mult de la lapte, caz în care sânul trebuie susținut și el cu mâna, în felul următor: patru degete sub sân și degetul mare deasupra;
  • atunci când te așezi să îți alăptezi bebelușul, trebuie să ai întotdeauna la îndemână niște apă și ceva de ronțăit, pentru că produci mai mult lapte atunci când ești suficient hidratată;
  • schimbarea poziției de alăptare poate să te ajute să reduci durerea (mai ales până te obișnuiești) și să eviți blocarea canalului prin care laptele este transportat către mamelon.

Cele mai bune poziții de alăptare sunt următoarele:

  1. Întinsă sau sprijinită pe spate: este una dintre cele mai relaxante poziții, pe care o poți adopta atât într-un fotoliu, cât și în pat. Corpul copilului este sprijinit de corpul tău, iar micuțul este îndreptat cu gura înspre sân, având urechile, umerii și șoldurile aliniate.

  2. Într-o parte: încearcă să te întinzi pe o parte în pat și pune niște perne la spate, pentru susținere, precum și sub cap și între genunchi, pentru ca spatele să stea într-o poziție confortabilă. Bebelușul trebuie așezat cu fața la tine, într-o parte, apoi trebuie adus mai aproape, către un sân. Trebuie să îi sprijini capul cu mâna, iar micuțul trebuie să poată să apuce cu ușurință sânul - poți folosi o pernă pentru a-l ridica, dacă este nevoie.

    femeie care alapteaza intr-o parte

  3. Așezată pe un scaun: ține-l pe bebeluș pe un braț, cât timp tu stai așezată pe scaun, eventual cu o pernă la spate, pentru confort. Aceasta este cea mai folosită poziție de alăptare.

Fiecare mămică trebuie să găsească poziția de alăptare ideală pentru ea și pentru bebelușul ei, cea mai importantă regulă fiind aceea a poziționării corecte a bebelușului, pentru ca el să se poată hrăni în voie.

În primele săptămâni de alăptare, cele mai multe mămici se confruntă cu dureri și cu crăparea mameloanelor. Cu cât vindeci mai repede aceste zone afectate, cu atât alăptatul va fi mai lipsit de neplăceri, iar una dintre cele mai bune variante este reprezentată de compresele Multi-Mam, de la Vavian Pharma, care nu doar că te scapă de disconfort, dar previn și infecțiile locale.
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.