Cele mai mari regrete ale femeilor care au devenit mame după 40 de ani

Cele mai mari regrete ale femeilor care au devenit mame după 40 de ani

Ramona Jurubita

Conceperea unui copil nu este întotdeauna un lucru programat și de multe ori nu apare când ne dorim. Conform gândirii tradiționale, toate vin la timpul lor și totul se așează așa cum trebuie ca să ne fie mai bine.

În mod realist, fiecare face ce simte că este mai bine pentru el într-un anumit moment, ținând cont de anumite circumstanțe. Poți deveni mamă la 20 de ani și apoi să regreți că ți-ai ratat cariera și nu te-ai bucurat de tinerețe sau poți deveni mamă la 40 de ani și atunci vei regreta că te-ai axat prea mult pe partea profesională și ai uitat să mai trăiești.

Dacă ai un copil la o vârstă fragedă înseamnă că a ai fost nevoită să înveți o lecție și să te maturizezi alături de el. Dar ce se întâmplă când anii trec și rolul de mamă se lasă așteptat? În mintea ta se pot naște o mulțime de întrebări care ulterior se transformă în regrete.

Femeie însărcinată care își face griji pentru copilul ei

Presiunea socială este cea care ne împinge să ne facem griji în legătură cu vârsta la care vom avea primul copil. fără doar și poate. Când ceilalți ne împing de la spate sau ne critică, simțim un amalgam de emoții și nu mai știm ce este corect și ce nu. În esență, ar trebui să conteze doar ce ne aduce liniște și fericire, nu ce spun ceilalți, dar nu reușim de fiecare dată să facem diferența clară. 

Citește și: Opt trăsături pe care le are o mamă puternică

Este foarte important de reținut faptul că fiecare femeie are dreptul să aleagă momentul în care va deveni mamă. Unele sunt mai puternice decât celelalte și nu au niciun regret. Iată însă o listă cu gândurile unor femei care s-au lăsat influențate de societate și au ajuns să aibă regrete ca nu au devenit mame în primii ani ai tinereții:

  1. „Am pus cariera pe primul loc”
    Unele femei sunt convinse că nu pot avea și copii și carieră. Evident că sacrifici anumite lucruri din carieră pentru a te dedica rolului de mamă, dar nu va fi totul compromis. Ai putea găsi un echilibru dacă nu ai lăsa vorbele altora să te sperie. De ce crezi că nu poți fi o mamă bună dacă mergi și la serviciu? Sau de ce crezi că nu poți reuși pe plan profesional dacă în timpul liber ai grijă și de copil? Acestea sunt concepții eronate, iar cele două activități se pot îmbina foarte bine cu echilibru și organizare. 
  2. „De vină este ceasul biologic”
    Există femei care caută scuze și dau vina pe mama natură. Ele spun că sistemul reproducător nu a mai funcționat la fel de bine după o anumită vârstă și chiar dacă și-au dorit un copil, acesta a întârziat să apară pentru că nu l-au făcut foarte devreme. E adevărat că fertilitatea scade după vârsta de 30 de ani și nu este nimeni obligat să facă un copil înainte de această vârstă. Trebuie doar să vă asumați riscul că după va fi mai greu de conceput.
  3. „Voi fi o mamă bătrână”
    Societatea ne induce această idee greșită, cum că ar fi rușinos pentru un copil să meargă de mână pe stradă cu o mamă în vârstă, pe motiv că ar râde alți colegi de el și i-ar spune că este de fapt cu bunica. Lumea în care trăim este într-o evoluție permanentă și ar trebui să avem mintea deschisă. Spre deosebire de generațiile anterioare, vârsta la care acum femeile aleg să devină mame este mult mai avansată, așa că nu trebuie să-ți faci griji că vei fi "arătată cu degetul". Nu trebuie să judecăm pe nimeni, cu atât mai puțin o femeie care a vrut să devină mamă, indiferent de momentul la care s-a întâmplat acest lucru.
  4. „Am fost o egoistă în trecut”
    Sentimentul de vinovăție se instalează după ce îți ții copilul în brațe și realizezi cât de mult te împlinește. Poate îți va părea rău că nu l-ai dorit mai devreme, dar acesta nu este un motiv pentru care să te poți numi egoistă. A fost o alegere pentru că așa ai considerat atunci că este mai bine pentru tine, mai ales că nu știai ce presupune acest lucru. Abia în momentul în care devii mamă poți cunoaște acele sentimente, așa că cel mai sănătos este să te gândești ce ai de făcutpe viitor, și nu la ce ai fi putut face. 
  5. „Nu arăt la fel de bine ca celebritățile care au devenit mame după 40 de ani”
    Sigur că avem cu toții vedete pe care le urmăm drept exemplu, însă asta acest lucru nu trebuie să ne afecteze deciziile importante din viață. Este normal ca femeile să fie diferite, dar trebuie să ținem cont că multe dintre vedete nu arată întotdeauna așa cum apar în reviste. Sunt vedete, dar sunt și oameni, cu bune și cu rele, la fel ca noi ceilalți. De cele mai multe ori, realitatea poate fi distorsionată pentru că imaginile pot fi editate doar ca să pară ceea ce nu sunt. Nu este cazul să îți faci griji din cauza aspectului fizic pentru că fiecare om este frumos în felul lui.
  6. „Nu cred că pot să fiu o mamă cool”
    Maternitatea nu este despre superficialitate. Poți fi o mamă minunată și dacă nu te mai îmbraci ca la 20 de ani. Privește partea bună: ești mai înțeleaptă și îți vei ajuta mereu copilul cu sfaturi constructive, bazate pe experiența ta de viață.
  7. „Am pus în pericol sănătatea bebelușului”
    Toți știm că este riscant să concepi un copil după 40 de ani pentru că pot apărea complicații. Dar știm și cât de adevărată este sintagma „Dacă nu riști, nu câștigi”. Puteai să renunți la dorința de a avea un copil și atunci nu ai fi știut niciodată ce frumos e să fii mamă. Și să fim realiști, problemele pot apărea în cazul oricărei vârste, nu există o regulă clară pentru toată lumea, tocmai pentru că suntem foarte diferiți. Contează mult și sănătatea fizică a mamei, nu doar câți ani are.
  8. „Credeam că o să mă bucur, nu că o să am mai multe responsabilități”
    Poate că până la 40 de ani ai avut o grămadă de responsabilități și ți-ai imaginat că venirea pe lume a unui copil te va ajuta să te relaxezi și să te bucuri de viață. Ei bine, da, creșterea unui copil este dificilă, dar nu trebuie să îți faci griji și cu atât mai puțin să disperi pentru că momentele de bucurie vor compensa totul și te vor face să uiți de orice grijă. Și, până la urmă, este destul timp și pentru relaxare, vei vedea! Începuturile sunt mereu grele, dar totul se rezolvă pe parcurs dacă tratezi noua situație cu calm și răbdare.
  9. „Aș fi vrut să am liniște, nu haos”
    Este adevărat că atunci când suntem tineri dăm dovadă de mai multă rezistență și suportăm mai bine gălăgia și agitația. La 20 de ani am putea sta numai în cluburi fără să ne deranjeze muzica dată la maxim, știm cu toții asta. În schimb, după 40 de ani am vrea să stăm pe canapea în liniște, cu un ceai și o carte bună. Când devii mamă ajungi să îți iubești atât de mult copilul, încât nu vei simți că te deranjează în vreun fel plânsetele sau țipetele lui. O mamă acceptă orice și iartă orice.
  10. „M-am săturat să dau explicații altora”
    O mamă de 40 de ani nu mai este un lucru atât de rar întâlnit în societatea noastră, dar oamenii tot au tendința să se mire și să pună foarte multe întrebări. Din curiozitate sau din răutate, vor vrea să știe cum de ai ajuns până la 40 de ani fără să ai un copil. Unii nu se gândesc că poate nu a fost alegerea ta și că poate ai avut o problemă medicală, cee ce poate provoca suferință în sufletul tău, dar trebuie să fii puternică pentru copilul tău. Nu pleca urechea la ce spun alții și trăiește-ți viața așa cum este ea.

Niciun regret din lumea asta nu este suficient de puternic în fața sentimentului de a fi mamă. Toate aceste griji vor dispărea când îți vei vedea copilul cum crește. Nu trebuie să pui la suflet răutățile celorlați, trebuie doar să te bucuri de minunea care ți s-a întâmplat pentru că da, să fii mamă este o minune!

Citește și: Sarcina la 40 de ani. Cum e sa fii mamă la 40 de ani? 8 avantaje şi dezavantaje

Surse articol: BabygagaNYtimesReproclinic

Surse foto: Istockphoto

Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.