Cerceii medicinali, soluția sigură pentru bebeluși

Cerceii medicinali, soluția sigură pentru bebeluși

Redactor Raluca Margean

Decizia de a face găuri în urechi bebelușilor pentru a le pune cercei le revine întotdeauna părinților și de cele mai multe ori fetițelor li se fac găuri direct în maternitate. Este însă oare potrivit să le facem găuri atât de devreme bebelușilor? Vom vedea în cele ce urmează.

Fiecare părinte dorește să-și păstreze copilul în siguranță și sănătos, așadar dacă vă hotărâți să-i faceți găuri la o vârstă fragedă, trebuie să vă asigurați că operațiunea are loc în condiții de maximă igienă, iar întreaga experiență este cât mai puțin dureroasă pentru copil.

Vârsta potrivită pentru a le face găuri în urechi bebelușilor

cercei medicinali-fetiță cu cercei pietricică

Atunci când părinții iau decizia de a le face găuri în urechi bebelușului lor, este important să știe anterior toate riscurile unei astfel de intervenții. Deoarece sistemul imunitar al unui bebeluș este insuficient dezvoltat pentru a lupta cu diverse virusuri, bacterii sau substanțe, în urma piercingului pot apărea iritații, mâncărimi și umflături, iar riscul unei infecții poate fi destul de ridicat. Luând în considerare aceste aspecte, specialiștii recomandă ca piercingul să fie făcut după vârsta de 6 luni. Ei consideră că doar în acel moment sistemul imunitar este pregătit pentru o astfel de operațiune medicală.

Cum facem experiența mai puțin dureroasă pentru bebeluși

Pentru a reduce la minimum anumite efecte neplăcute ale piercingului la bebeluși, trebuie să iei în considerare câteva aspecte, precum:

1. Cine va face piercingul?

În primul rând, trebuie să decizi cine va face piercingul. Cel mai indicat este să fie făcut într-un mediu spitalicesc, așadar întreabă medicul pediatru, dermatologul sau cel puțin o asistentă de la spital. Este recomandat ca specialistul care va face piercingul să aibă cel puțin un an de experiență și să dispună de un echipament steril.

Oricine va efectua operația, sarcina ta, ca părinte, este să te asiguri că sunt respectate protocoalele de siguranță de bază, și anume:

  • Mâinile sunt spălate sau se folosește un gel de mâini antibacterian
  • Sunt folosite mănuși de unică folosință, iar acestea sunt noi
  • Urechile bebelușului se curăță cu un tampon și soluție antiseptică
  • Pentru fiecare ureche se folosește un piercing steril nou și individual (instrumentul trebuie desigilat în fața voastră)
  • Ai grijă să nu fie străpuns cartilajul urechii bebelușului, pentru că riscul de infecții și cicatrici cheloide crește semnificativ

2. Indiferent ce vei face, unele dureri sunt inevitabile

Chiar dacă vrei ca bebelușul să nu simtă nimic, trebuie să fii conștientă de faptul că unele dureri sunt inevitabile. Există, desigur, unele măsuri pentru a atenua cât mai mult durerea, cum ar fi, de exemplu, amorțirea lobului urechii cu cremă cu lidocaină. Ca să funcționeze, este suficient să ungi lobul urechii cu un strat gros de cremă cu cel puțin 60 de minute înainte de efectuarea piercingului. O altă metodă eficientă este să pui un cub de gheață pe lobul urechii înainte cu 30 de minute de efectuarea piercingului. Gheața amorțește receptorii durerii, dar aceste măsuri nu vor elimina durerea în întregime. În niciun caz, nu este recomandată anestezia totală!

Îngrijire post-piercing pentru bebeluși

Prevenirea unei infecții este de departe cea mai importantă sarcină după efectuarea piercingului la bebeluși. Iată care sunt pașii pe care să-i urmezi pentru a realiza acest lucru:

  • Asigură-te că păstrezi urechile curate de ambele părți. Aceasta include părțile din jurul locului unde se face gaura. Spală-te bine pe mâini și tamponează locul cu un disc de bumbac îmbibat cu alcool sau soluție dezinfectantă cu antibiotic (în funcție de recomandarea medicului).
  • Odată ce curățenia este asigurată, rotește ușor și glisează cerceii în jos și înapoi pentru a menține forma găurilor, însă nu apăsa pe zona respectivă, pentru a nu favoriza apariția iritațiilor.
  • Nu folosi șampon sau alte soluții pe locul cu pricina. De asemenea, nu lăsa urechea umedă mult timp după baie, ci usucă bine locul respectiv.
  • Păstrează primii cercei cel puțin șase săptămâni, altfel gaura va începe să se închidă. După șase săptămâni, înlocuiește primii cercei cu un alt set nou. Pentru ca găurile să devină permanente, e important ca bebelușul să poarte cercei șase luni consecutive.

Cei mai buni cercei medicinali pentru bebeluși

Pentru a nu irita și mai tare gaura fcăcută în ureche și pentru a evita infecțiile, este important să știi care sunt cei mai potriviți cercei pentru bebelușul tău.

Cei mai indicați cercei sunt cei cu șuruburi, pentru că rămân rigizi la locul lor și un bebeluș nu are nicio șansă să îi scoată din greșeală.

Materialul recomandat pentru cercei

Pielea bebelușilor este foarte sensibilă și de aceea materialul din care sunt făcuți cerceii nu trebuie să fie iritant. Iată care sunt materialele recomandate de specialiști.

cercei medicinali-fetiță cu cercei din aur

Cercei de aur galben și alb. Aurul este cel mai recomandat material pentru cerceii bebelușilor. De obicei, specialiștii recomandă ca imediat după efectuarea găurii să se monteze cercei de aur (indiferent dacă sunt de aur galben sau alb), pentru că acest material este cel mai puțin alergen și șansele să producă inflamație locală sunt extrem de scăzute.

Cerceii din aur au diverse niveluri de puritate. Cerceii de 24K înseamnă că materialul din care au fost realizați este aproape 100% aur. Totuși, majoritatea bijuteriilor din aur sunt realizate în intervalul 10K-18K, iar restul materialului din compoziție este un aliaj. Când alegi cerceii bebelușului tău, ține cont de faptul că, cu cât este mai mare puritatea, cu atât este mai puțin probabil să aibă o reacție alergică. Trebuie să știi însă că nu se fac bijuterii cu 100% aur pur, din cauza maleabilității crescute a aurului. Astfel de bijuterii nu ar putea să-și păstreze forma și de aceea se folosesc alte metale, precum paladiu și nichel, pentru a le întări. Este de preferat să eviți bijuteriile care au în compoziție nichel, pentru că acest material poate favoriza apariția reacțiilor alergice.

Cercei din titan. Datorită proprietăților sale hipoalergenice, titanul este adesea folosit în lumea medicală, din acest material producându-se diferite instrumente medicinale. Titanul este o alegere foarte bună pentru cercei medicinali la bebeluși.

Cercei din oțel chirurgical. Acest material este unul dintre cele mai recomandate materiale pentru cercei medicinali, fiind deja utilizat la scară largă pentru fabricarea cerceilor hipoalergenici, în special la confecționarea tortiței care trece prin ureche. Cerceii din oțel chirurgical sunt perfecți pentru bebelușii care au o piele sensibilă, dar și pentru adulții care au alergii la diverse metale. Un alt avantaj al cerceilor din oțel chirurgical este prețul, care este mai mic decât al celor din aur sau argint.

Cercei din plastic. Plasticul este surprinzător de bun în termeni de accesibilitate, durabilitate. Cerceii din plastic sunt deja preferați de părinții bebelușilor, deoarece nu provoacă alergii ale pielii și e mai ieftin să-i înlocuiască dacă se pierd la locul de joacă.

Cercei din argint. Argintul este preferat de multe persoane, datorită prețului său mai mic comparativ cu aurul sau titanul. Problema cu cerceii de argint este că sunt predispuși la oxidare și se pot înnegri. La fel ca aurul, argintul are propria scară de „finețe”. Cel mai pur argint este argintul „veritabil” (sterling), care este 99,9% argint pur. Acesta este, de fapt, o combinație de argint și cupru. Totuși, cerceii din argint sterling sunt siguri pentru a fi utilizați în cazul pielii sensibile sau cu alergii la metal.

Materialele menționate anterior sunt în general mai puțin susceptibile de a provoca reacții alergice și alte iritații ale pielii. De aceea, ele sunt o alegere bună pentru urechile sensibile ale bebelușului tău. Cu toate acestea, nu înseamnă că oțelul simplu va irita neapărat urechile. Totul depinde de mulți factori, inclusiv de prezența nichelului, care este motivul principal al iritațiilor pielii.

Surse foto: Pixabay

Cat de sigura pe tine cred barbatii ca esti?
Incepe quiz
Cat de sigura pe tine cred barbatii ca esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.