Copilul tau a avut un vis urat? Uite ce trebuie sa faci!

Copilul tau a avut un vis urat? Uite ce trebuie sa faci!

Andreea Gluh, redactor

Visele urate nu sunt ceva neobisnuit, mai ales cand esti stresata sau cand ai frustrari care ies la suprafata noaptea, in somn. Cand vine vorba despre cosmarurile copiilor, insa, motivul principal il reprezinta, conform studiilor, frica de intuneric. Daca te ingrijoreaza faptul ca micutul tau se confrunta cu astfel de probleme adesea si nu se poate odihni, tulburandu-ti si tie somnul, inseamna ca trebuie sa iei masuri.

Asadar, in cele ce urmeaza, noi iti vom spune ce trebuie sa faci cand copiii au un vis urat!

Visele urate la copii

Cercetatorii si medicii pediatri spun ca aproximativ 10% dintre copiii cu varsta de 7-8 ani au cosmaruri recurente, acestea debutand, insa, in perioada prescolara (3-6 ani), cand se instaleaza nictofobia (teama de intuneric).  Pe langa acest factor declansator, pot exista si cauze mai greu de identificat, cum ar fi unele evenimente traumatizante, despre care cel mic nu povesteste, ori teama de abandon , cu care se confrunta multi copii. Toate acestea contribuie la instalarea unei stari de anxietate, care iese la suprafata in timpul somnului prin vise infricosatoare, in care cel mic este urmarit de diversi monstri ori de vrajitoare. Desigur ca un rol important il joaca si imaginatia copilului, astfel incat, cu cat aceasta este mai bogata, cu atat cosmarul lasa o amprenta mai puternica.

De asemenea, trebuie sa stii ca un cosmar se deruleaza in timpul etapei de somn REM (Rapid Eye Movement), adica atunci cand apar si visele obisnuite. Aceasta etapa REM are loc in timpul noptii de mai multe ori, pentru ca ea alterneaza cu cea in care nu exista vise, durata fiecareia fiind de 90-100 de minute. 

Senzatiile lasate de visele urate la copii pot fi ameliorate pana la disparitie daca iei masuri cum ar fi urmarirea activitatii micutului pe perioada intregii zile si purtarea unor discutii in scopul descoperirii cauzelor aparitiei cosmarului. De asemenea, trebuie evitata intrarea in contact cu factorii favorizanti care fac parte din categoria imaginilor cu potential traumatizant, cum ar filmele cu monstri, dar si evitarea lecturilor de acelasi gen. Insa, daca problema nu se rezolva, apeleaza la ajutorul un psiholog specializat in consilierea copiilor.

In afara de cosmar, odihna copiilor poate fi tulburata si de pavor nocturn, adica de teroarea nocturna, care apare, de cele mai multe ori, la copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 8 ani. Daca ti s-a intamplat ca cel mic sa aiba un atac de panica si sa inceapa sa tipe in mijlocul noptii, fara ca tu sa il poti linisti, inseamna ca problema o constituie pavor nocturn. Acest fenomen este cel mai adesea intalnit in cazul copiilor care sufera si de somnambulism.

Spre deosebire de cosmar, teroarea nocturna apare in timpul etapei de somn denumite NREM (non-Rapid Eye Movement), adica atunci cand nu exista vise. Si in acest caz, cauzele problemei pot fi diferite, de la un simplu zgomot care il sperie pe copil in timpul noptii pana la o stare de anxietate accentuata. Oricare ar fi motivul, insa, este bine sa nu intri si tu in panica in momentul in care se intampla acest lucru, ci sa incerci sa il lasi pe cel mic sa se linisteasca. Avand in vedere faptul ca manifestarile lui pot fi violente si insotite de lipsa de orientare in ceea ce priveste mediul in care se afla sau persoanele din jur, este bine sa nu incerci sa il iei in brate. Daca micutul se afla in pat si nu exista riscul de a se lovi, de exemplu, nu te apropia de el, chiar daca iti este foarte greu sa il privesti in aceasta stare.

Cand episodul de teroare nocturna a trecut, trezeste-ti copilul pentru a intrerupe ciclul de somn si a impiedica, in acest fel, repetarea fenomenului. De asemenea, este posibil ca cel mic sa nu isi aminteasca, a doua zi, ce s-a intamplat peste noapte. Totusi, este indicat sa porti o discutie cu el, pentru a descoperi daca la baza comportamentului sau exista o trauma.

Daca observi ca acest tip de vis urat apare vreme de cateva nopti la rand la aceeasi ora, aplica o metoda ce va intrerupe ciclul de somn al copilului pentru a incepe unul nou. Asadar, trebuie sa il trezesti pe cel mic cu aproximativ 15 minute inainte de episodul de pavor nocturn timp de sapte zile consecutive, pentru a-i reseta alternarea etapelor NREM-REM.

Odata ce ai incercat aceste metode, ar trebui ca problema referitoare la visele urate la copii sa se rezolve de la sine. In ultima instanta, insa, atunci cand problemele persista, apeleaza la medicul pediatru, pentru a-i face micutului un consult medical in timpul careia ar putea gasi o cauza fizica a acestor neplaceri. Nu uita nici de medicul psiholog, care poate face cateva sedinte de consiliere cu copilul, pentru a-l ajuta sa treaca peste anxietate.

Surse: kidshealth.org; nhs.uk    

În ce zodie se va naște copilul tău?
Incepe quiz
În ce zodie se va naște copilul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.