Cum îți dai seama dacă bebelușul tău salivează prea mult

Cum îți dai seama dacă bebelușul tău salivează prea mult

Sorina Corneanu

Părinții se intreabă adesea dacă este normală salivarea copilului, mai ales atunci când jucăriile sunt acoperite cu salivă, iar hăinuțele sunt mereu umede la guler. Da, salivarea este ceva firesc în cazul bebelușilor, în special într-o anumită perioadă a dezvoltării lor. Însă există și semne care îți spun că micuțul necesită un consult de specialitate.

Vârsta și salivarea firească la bebeluși

Între o lună și trei luni, salivarea este rară și scăzută cantitativ, putând apărea mai adesea când cel mic stă într-o poziție înclinată. 

Între trei luni și șase luni, salivarea este mai controlată și este legată în special de alimentație. Anumite alimente pot stimula salivarea excesivă, la fel și anumite poziții în care stă bebelușulatunci cand mănâncă, însă cantitatea de salivă începe deja să scadă considerabil.

La vârsta de nouă luni, salivarea devine brusc excesivă, însă începe să se reducă, la fel de curând, în urma apariției primilor dințișori.

Până la împlinirea vârstei de doi ani, salivarea dispare, în mod normal, complet. Așadar, în timpul mesei, somnului și al anumitor activități fizice, precum și atunci când copilul începe să roadă jucării de cauciuc, salivarea excesivă este perfect normală! Procesul începe la aproximativ 3 luni, atunci când glandele parotide (glandele salivare mari), care sunt activate de mâncare, ajung la maturitate. La această vârstă, copiii dezvoltă abilitatea de a mesteca și controlul muscular și au tendința să ducă mâinile în gură, stimulând producția de salivă. Însă, cum bebelușii nu au învățat cum să înghită încă saliva, aceasta curge din gură, în mare parte, și poate cauza panică în rândul părinților.

bebelus care saliveaza

Când devine problematică salivarea excesivă la bebeluși

Deși salivarea este un comportament firesc al bebelușilor, cea excesivă poate semnala, la un moment dat, o problemă. Atunci când bebelușului încep să îi crească dinții, e posibil să saliveze mai mult. Mai ales la început, în încercarea de a scăpa de durerea gingiilor, va începe să roadă tot felul de obicete, care vor stimula salivarea.

Odată ce copilul începe să mănance alimente solide, saliva începe să susțină lupta contra bacteriilor care pot cauza cariile dentare și să ajute la digestie, prin înmuierea carbohidraților pe care cel mic îi consumă. În plus, saliva ajută la neutralizarea acidului gastric și protejează mucoasa esofagului de iritație.

Salivarea excesivă devine problematică atunci când bebelușul are dificultăți la înghițire și are tendința să împingă mâncarea afară din gură, constant! Atunci se produce salivarea excesivă, care poate ridica probleme, ca urmare a slăbirii mușchilor pe care el îi folosește pentru deglutiție. Aceste semne pot indica, în numeroase cazuri, o întârziere în dezvoltarea copilului. Dacă situația persistă sau se agravează, discută cu medicul pediatru, pentru a descoperi cauza exactă a salivării excesive. În jurul vârstei de 3 ani, salivarea ar trebui să înceteze sau să fie rar întâlnită - în cazul în care copilul consumă anumite alimente, încă dure pentru musculatura lui bucală fragilă.

Vezi cum poți trata salivarea excesivă a copilului cu ajutorul remediilor făcute în casă!

Dacă salivarea excesivă continuă și după vârsta de 4 ani, atunci vizita la medic nu ar trebui să întârzie, pentru a se exclude eventuale întârzieri în dezvoltare. Potrivit northshorepediatrictherapy.com, cele mai comune cauze ale salivării excesive nu ridică probleme și pot apărea ca răspuns la dificultatea la înghițire, cauzată de instabilitatea maxilarului, un lucru firesc la copii.

Alteori, salivarea excesivă poate apărea ca răspuns la anumite medicamente. Astfel, saliva scursă din gura bebelușului poate irita pielea sensibilă de pe bărbie, gât sau piept, conducând la erupții cutanate dureroase. Totodată, înghițirea unor cantităti mari de salivă ar putea cauza copilului scaune apoase și diaree și, în cele din urmă, iritații neplăcute.  

În perioada salivării excesive, alege să calmezi gingiile celui mic folosind Multi-Mam BabyDent gel x 15 ml, gel pentru calmarea durerii și reducerea inflamației în caz de erupție dentară la copii. 

Multi-Mam BabyDent gel x 15 ml, 32,13 lei

Produs disponibil pe VavianPharma.ro

gel eruptie dentara bebelusi

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.