Cum să faci baie copilului: 6 lucruri de care să ţii cont

Cum să faci baie copilului: 6 lucruri de care să ţii cont

Redactor Andreea Baluteanu

Băița lui bebe e o experiență unică, sublimă, care va întări legătura dintre părinte și copil. Însă, în același timp, acest moment cu totul special se poate ușor transforma într-un adevărat dezastru, mai ales dacă nu ții cont de regulile de siguranță. Pielea și organismul unui copil, mai ales al unui bebe, sunt foarte fragile, așa că micuțul poate ajunge să fie afectat profund de pericole inexistente în cazul unui adult.

Iată mai jos câteva dintre cele mai importante sfaturi de care să ții cont atunci când îi faci baie copilului tău!

Fericit și în siguranță: cum să te asiguri că îi faci baie copilului așa cum trebuie

Probabil ai citit deja o mulțime de cărți și manuale despre creșterea copilului și poate nu îți vom spune nimic nou, dar îți enumerăm totuși în rândurile de mai jos câteva dintre cele mai importante trucuri de care să ții cont atunci când îi faci baie copilului tău!

Frecvența băilor, o necunoscută pentru mulți părinți

Pentru tine e simplu: îți faci baie în fiecare seară și/sau dimineață, dar copilul tău are nevoie de această experiență la fel de des ca tine? Iată o întrebare la care mulți părinți nu au un răspuns potrivit. Specialiștii sunt de părere că bebelușii de câteva luni nu trebuie îmbăiați zilnic, deoarece pielea lor e încă sensibilă și nici nu intră în contact cu atât de multe bacterii. Pe măsură ce copiii cresc, încep să consume mâncare solidă, se joacă afară, iau contact cu alți oameni, baia poate deveni un ritual zilnic.

Termometrul, absolut obligatoriu

Nu, apa nu trebuie testată cu mâna, deoarece ceea ce pentru pielea ta e perfect acceptabil pentru dermul delicat al copilului poate fi extrem de periculos. Apa care depășește temperatura de 38 de grade poate provoca arsuri pielii bebelușilor, deci trebuie să fii extrem de atentă din acest punct de vedere.

Creează ambientul necesar pentru baia copilului

Atunci când e foarte mic și afară e frig, poți decide să îți îmbăiezi copilul în dormitor. Asigură-te că în cameră e o temperatură potrivită, deoarece sistemul imunitar al bebelușilor nu e încă format, astfel că aceștia pot răci imediat. Mai târziu, poți include o cădiță specială în baie sau îți poți lua copilul cu tine în cadă, profitând de aceste clipe pentru a realiza un contact piele pe piele și pentru a te apropia de el.

După ce copiii cresc, poți include în apa băii și jucării care să transforme baia într-o distracție de zile mari. Ai grijă însă să le igienizezi cam o dată pe săptămână, spălându-le într-un amestec de apă și oțet, mai ales că cel mic le bagă tot timpul în gură.

Folosește produse pentru cei mici

Nu ne mai săturăm să îți repetăm: pielea copiilor e extrem de sensibilă și va fi iritată ușor de produsele de igienă pentru adulți. Sub nicio formă să nu îl speli pe bebe cu gelul tău de duș! Apelează la produse special formulate pentru cei mici, eventual la dermatocosmetice, sau folosește tărâțe de grâu: curăță în mod natural pielea bebelușului și au și o acțiune delicată de exfoliere.

Nu uita de hidratare

Mai accentuăm încă o dată sensibilitatea pielii copiilor și insistăm: trebuie să ai grijă de ea! Un ulei de baie special pentru bebe, 100% natural, e perfect! Masează delicat, relaxându-i mușchii delicați, de preferință înainte de baie, ca să nu îl ții pe bebe în frig după. Fii însă foarte atentă să nu îți alunece copilul din mâini dacă l-ai tratat regește cu ulei înainte de baie!

Ține cont cu sfințenie de regulile de siguranță

Crede-ne, nici nu vrei să îți imaginezi câte accidente au loc în cadă, din cauza iresponsabilității noastre. Fii blândă, dar extrem de precaută atunci când îi faci baie bebelușului.

După ce ai măsurat temperatura apei, dezbracă copilul și scufundă-l încet în apă, ținându-l foarte bine, dar nu prea strâns. Toate produsele pe care le folosești trebuie să fie la îndemână, ca să nu îți asumi apoi riscuri inutile.

Aplică produsul de curățare masând ușor și apoi clătește cu mâinile și apă din cădiță. Nu folosi dușul direct pe pielea micuților. Usucă copilul în prosop, tamponând ușor, nu frecând. Du-l înapoi în cameră într-un halat de baie dotat cu glugă, care să îi țină de cald la cap și la urechiușe.

Nu folosi prea mult săpun sau gel de curățare, nu ține copilul în baie mai mult de 5 minute dacă e bebeluș, nu părăsi camera în timp ce îi faci baie lui bebe, nu-l lăsa nesupravegheat în compania altor copii sau adulți în care nu ai încredere.

Folosește dopuri pentru înot ca să te asiguri că celui mic nu îi intră apă în urechi

  Mai ales atunci când nu e mai mare de-o șchioapă, e destul de greu să te asiguri că l-ai șters pe cel mic așa cum trebuie prin urechi. Sub nicio formă nu folosi bețișoarele, dar de îndată ce vârsta sa îți permite, apelează la dopurile din silicon pentru înot, special concepute pentru copii. Quies îți oferă o variantă reutilizabilă, fabricată din silicon etanș. Manevrează dopurile cu grijă și blândețe și asigură-te astfel că baia copilului tău nu va presupune niciodată vreun risc! Produsul este disponibil la Vavian Pharma!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.