Cum se calculeaza perioada fertila

Cum se calculeaza perioada fertila

Cristina Tarziu

Daca iti doresti sa ramai insarcinata, vei vrea sa-ti maximizezi sansele prin orice metoda posibil. Afla din randurile de mai jos cum se calculeaza perioada fertila si care sunt zilele din luna cand ai cele mai multe sanse sa ramai gravida!

Ce este fereastra fertila

Indiferent daca ai un ciclu menstrual regulat sau nu, indiferent daca ai o durata a ciclului de 28 de zile sau de 35, sunt doar 6 zile pe luna in care poti ramane insarcinata - ziua ovulatiei si 5 zile inainte. Aceasta perioada poarta numele de fereastra fertila.

Odata eliberat, ovulul „traieste" aproximativ 12-24 de ore. Daca in aceasta perioada nu este fecundat, va fi indepartat prin fluxul de sange al menstruatiei. Desi ovulul supravietuieste doar maxim 24 de ore, spermatozoizii rezista in organismul femeii si pot fertiliza ovulul pana la 5 zile dupa actul sexual. Asadar, orice act sexual care are loc cu 5 zile inainte de ovulatie poate duce la conceptia unui copil. Cu cat actul sexual are loc mai aproape de ziua ovulatiei, cu atat sansele de conceptie cresc.

Daca iti doresti sa ramai insarcinata, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa determini zilele ferestrei fertile sau cel putin perioada aproximativa care le cuprinde si pe acestea. Iata cum poti face asta:

Monitorizarea lungimii ciclului menstrual


Monitorizeaza-ti ciclul menstrual pentru cateva luni. Ziua 1 este prima zi de menstruatie. Scade 18 din numarul de zile al celui mai scurt ciclu - rezultatul va fi prima zi in care esti fertila. Apoi scade 11 zile din numarul de zile al celui mai lung ciclu (dintre cele monitorizate de tine) - rezultatul va fi ultima zi in care vei fi fertila. Cele doua cifre obtinute reprezinta prima si ultima zi ale perioadei fertile.
 

Determina cand are loc ovulatia


Primul pas consta in determinarea lungimii medii a ciclului tau menstrual. Ziua 1 este prima zi de menstruatie, iar ultima zi este ziua de dinainte sa inceapa menstruatia. Ovulatia se petrece cu aproximativ doua saptamani inainte de urmatoarea menstruatie. Asadar, daca ai un ciclu menstrual de 28 de zile, vei ovula in jurul zilei 14.

Odata ce ai stabilit cand are loc ovulatia, nu uita de faptul ca fereastra fertila include ziua ovulatiei si cele 5 zile de dinainte, cele 3 mai apropiate de ziua ovulatiei fiind si cele mai fertile.

In functie de lungimea ciclului tau menstrual, cele mai fertile zile ale lunii pot fi, de exemplu:
- Zilele 12, 13 si 14, daca ai un ciclu menstrual de 28 de zile (caz in care ovulatia are loc in ziua 14);
- Zilele 19, 20 si 21 daca ai un ciclu menstrual de 35 de zile (caz in care oculatia are loc in ziua 21);
- Zilele 5, 6 si 7 daca ai un ciclu menstrual de 21 de zile (caz in care ovulatia are loc in ziua 7).

Semne pentru identificarea ferestrei fertile


Identificarea cu precizie a zilei in care are loc ovulatia este o sarcina destul de dificila, in special pentru femeile care nu au un ciclu regulat. Exista, insa, si anumite indicii pe care le poti folosi in acest sens:

Masurarea temperaturii bazale


Pe parcursul unei zile, temperatura corpului poate scadea sau creste, in functie de activitatile pe care le desfasori, de ce alimente sau bauturi consumi etc. Temperatura bazala este temperatura corpului de dimineata, imediat dupa trezire, inainte de a te ridica sau de a manca sau bea ceva.

Cand iti iei temperatura bazala, incearca sa nu te misti prea mult, fa-o la aceeasi ora in fiecare dimineata, dupa cel putin 3 ore de somn neintrerupt. Ai nevoie de un termometru special, mult mai sensibil decat cele obisnuite, pe care sa-l pastrezi pe toata perioada in care faci masuratorile pentru a evita si cele mai mici erori.

Inainte de ovulatie, din cauza estrogenului, temperatura bazala este mai scazuta, ca dupa ovulatie, cand se secreta progesteron, temperatura sa creasca si sa ramana asa pana ce incepe menstruatia. Daca observi o crestere in temperatura pentru 3 zile consecutive, sansele unei conceptii sunt reduse. Temperatura bazala inainte de ovulatie variaza intre 35.8 si 36.7 grade Celsius, iar dupa ovulatie variaza intre 36.5 si 37.2 grade Celsius.

Verificarea mucusului cervical


Datorita schimbarilor hormonale din organism, inainte de si in timpul ovulatiei, cantitatea, culoarea si textura mucusului cervical se schimba. Pe masura ce ovarele se pregatesc sa elibereze ovulul, cervixul produce mai mult mucus. Cu cateva zile inainte de ovulatie mucusul cervical poate fi lipicios, neclar sau albicios. Imediat inainte de ovulatie, mucusul devine foarte alunecos si are aspect de albus de ou. Aceasta faza dureaza in general 3-4 zile si e perioada in care ai cele mai multe sanse sa ramai insarcinata.

Pentru a identifica, cu certitudine, perioada fertila, poti folosi un test de ovulatie. Daca, pe de alta parte, nu esti adepta urmaririi semnelor, ci doar a „metodei naturale" prin incercari repetate, trebuie sa stii ca specialistii recomanda, pentru sanse de conceptie ridicate, ca actul sexual sa se intample cu o frecventa de aproximativ 2-3 zile.
Cum este viata ta in aceasta etapa?
Incepe quiz
Cum este viata ta in aceasta etapa?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.