Diabetul gestațional - cauze, simptome, tratament

Diabetul gestațional - cauze, simptome, tratament

Sorina Corneanu

Diabetul gestațional apare în timpul sarcinii, din cauza capacității reduse a organismului de a secreta insulină în cantitățile care sunt necesare pentru a menține o glicemie în limite normale. Cel mai adesea, glicemia crește între săptămânile 24 și 28 de sarcină

Dacă celelalte tipuri de diabet, de tip I și tip II, rămân afecțiuni permanente, pe parcursul vieții, diabetul gestațional este aparte prin faptul că apare în timpul sarcinii și dispare imediat după naștere.

sarcina

Cauzele apariției diabetului gestațional

În timpul sarcinii, corpul devine, în mod natural, mai rezistent la insulină, astfel încât să fie disponibilă mai multă cantitate de glucoză pentru a hrăni copilul. Pentru majoritatea mamelor, aceasta nu este o problemă: atunci când corpul are nevoie de insulină suplimentară pentru a procesa excesul de glucoză în sânge, pancreasul secretă mai mult. Situația devine problematică atunci când pancreasul nu poate ține pasul cu cererea crescută de insulină în timpul sarcinii, nivelul glicemiei crește prea mult, deoarece celulele nu utilizează glucoză și astfel rezultă diabetul gestațional. Diabetul gestațional trebuie să fie depistat și tratat rapid, deoarece poate provoca probleme de sănătate atât pentru gravidă, cât și pentru făt. 

Factorii care pot influența instalarea diabetului gestional au o strânsă legătură cu stilul de viață al femeii însărcinate. Astfel, femeile supraponderale, cele care au rude cu diabet de tip I sau II, care au dat naștere unui copil cu o greutate mare, care fumează sau care au trecut de 25 de ani prezintă un risc mai crescut de a dezvolta diabet gestional.

Femeile care suferă de obezitate sau diabet în perioada sarcinii sunt predispuse să nască copii cu autism, potrivit unui studiu realizat recent.

Linda Dods a publicat un studiu in care sustine ca obezitatea gravidei este cu adevărat periculoasă pentru dezvoltarea fătului. „Rezultatele acestui studiu și metodele de cercetare aplicate sunt extrem de interesante. Cu toate acestea, nu am putut stabili cum poate fi redus riscul apariției autismului atunci când mama este dispusă să își schimbe stilul de viață și alimentația pe durata sarcinii”, a declarat Linda Doods.

Totodată, o supraveghere atentă a gravidelor care suferă de sindromul ovarelor polichistice este obligatorie!

Simptomele diabetului gesțional

Majoritatea femeilor diagnosticate cu diabet gestațional nu prezintă simptome. De aceea, între săptămânile 24 și 28 de sarcină se impune un control de specialitate care să lămurească și să liniștească viitoarea mamă. Deși cel mai adesea diabetul gestațional nu prezintă simptome, ar putea apărea câteva semne precum: senzația de oboseală, gura uscată, urinarea frecventă, amețeala și vederea încețoșată.

Descoperă în clipul de mai jos alimentele care nu ar trebui să îți lipsească în timpul sarcinii!

Investigații și teste necesare pentru depistarea diabetului gestațional

Testul pentru depistarea diabetului gestațional este testul oral de screening pentru glucoză. Acest test măsoară cât de eficient produce organismul insulină. Dacă testul arată un nivel de zahăr prea mare, în aceeași zi este necesar încă un test: testul de toleranță la glucoză. 

Tratamentul recomandat gravidelor care suferă de diabet gestațional

În cele mai multe cazuri de diabet gestional, o dietă corespunzătoare și exercițiile fizice sunt suficiente pentru menținerea în limite normale a glicemiei. Doar în cazurile în care acest program nu dă rezultate, mai ales după o perioadă suficient de lungă, se impune terapia cu insulină. Situația se complică doar atunci când fătul crește prea mult în greutate. Tocmai de aceea, greutatea acestuia se verifică lunar, la ecografie.

Cantitatea de insulină va fi stabilită de medic, în funcție de analize, vârsta mamei și greutatea fătului. Consultul la un medic nutriționist poate fi de mare ajutor în cazul gravidelor cu diabet gestațional, pentru a se descoperi dieta potrivită fiecăreia. S-a constatat că femeile care iau anticoncepționale și care au avut diabet gestațional, în cazul unei sarcini anterioare, prezintă un risc crescut de a face, mai târziu, diabet de tip II.

În special în ultimele 3 luni de sarcină, fără a exclude testele inițiale, din primele luni, este necesar un consult mai complex, care să implice și alți medici specialiști (endocrinolog, nutriționist), pentru a ține sub control glicemia în timpul sarcinii.

sarcina

Riscurile diabetului gestațional

Bebelușii ai căror mame au suferit de diabet gestațional sunt mai supuși riscului de a fi mai mari decât media normală și de a provoca mamei, în timpul nașterii, complicații și dificultăți respiratorii. Imediat după naștere, diabetul gestațional se vindecă de la sine. Cele mai multe femei cu diabet gestațional nasc copii sănătoși, deoarece acesta poate fi descoperit la timp și tratat. Totuși, dacă nu este diagnosticat și tratat la timp, diabetul gestațional poate duce la afectarea fătului în timpul și după naștere, precum și pe termen lung, din copilărie până la maturitate. În acest sens, alăptarea la sân rămâne cea mai sănătoasă metodă de a hrăni copilul și de a-i asigura substanțele nutritive necesare, acest proces ajutând atât mama, cât și copilul în procesul vindecării.

În timpul sarcinii, nu lăsa niciun simptom, oricât de neînsemnat, să capete contur. Mergi la medic dacă vrei să eviți problemele în timpul sarcinii. Este cea mai frumoasă perioadă din viața ta și trebuie să te bucuri de ea, nicidecum să îi permiți să devină un factor de stres.

Surse foto: iStock

De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.