Educatia copilului: cum il ajuti sa inteleaga valoarea banilor

Educatia copilului: cum il ajuti sa inteleaga valoarea banilor

Diana Solomon

Nu este usor sa-i explici copilului despre valoarea banilor si niciodata nu vei fi sigura cand e momentul potrivit sa deschizi acest subiect delicat. Totusi, incearca sa nu neglijezi acest aspect pentru, ca pe viitor, il vei ajuta pe copilul tau sa fie mai econom, dar si sa inteleaga anumite situatii in contextul problemelor financiare.

Prin urmare, incearca treptat sa ii implementezi celui mic si o educatie despre finante, iar daca esti la inceput de drum, tine cont de urmatoarele sfaturi. Cu siguranta te vor ajuta!

Educatia copilului si valoarea banilor 

Iata 6 sfaturi despre educatie care ii vor prinde bine copilului pentru a intelege valoarea banilor:

1. Nu il exclude de la anumite discutii financiare si incearca sa-i raspunzi la orice curiozitate

Copiii au tendinta sa puna intrebari legate de bani mai curand decat te-ai fi asteptat. De cele mai multe ori, parintii abordeaza acest subiect atunci cand amintesc de Zana Maseluta si de gestul acesteia de a lasa bani sub perna pentru fiecare dinte. Astfel, copilul este pus in fata primei situatii in care primeste bani si incearca sa ii administreze intr-o oarecare masura. Prin urmare, incearca sa il sfatuiesti cat mai bine si incurajeaza-l sa iti spuna cum isi doreste sa cheltuiasca sau sa investeasca acei bani. Pentru a-i atrage atentia copilului, transforma discutia intr-un mod interactiv, astfel incat cel mic sa o vada ca pe o joaca, dar si invete in acelasi timp o lectie importanta de viata.

2. Seteaza-i un buget

Nu ii acorda copilului tau bani ori de cate ori iti cere pentru a-si cumpara dulciuri, jocuri sau alte obiecte care-l intereseaza. Seteaza-i un buget lunar sau saptamanal. Acesta trebuie sa reprezinte o suma modica: spre exemplu, 2 lei pentru fiecare an din varsta pe care o are. Prin urmare, daca cel mic are 7 ani, la sfarsitul saptamanii ii poti da 14 lei bani de buzunar. 

Pe masura ce copilul mai creste, intreaba-l ce face cu banii si ajuta-l sa observe daca ii cheltuie pe lucruri pe care si le doreste, doar pe lucruri de care are neaparat nevoie ori ambele variante. Daca cel mic va invata astfel sa isi monitorizeze cheltuielile, va invata ulterior sa isi seteze singur un buget pentru cele necesare.

3. Organizeaza un sistem si respecta-l

Daca ati hotarat impreuna ca cel mic va beneficia de o alocatie, nu uita niciodata de aceasta. Fixeaza o zi pe luna si respect-o intocmai. De asemenea, uita de pusculita clasica si foloseste, in schimb, un borcan transparent din plastic. In felul acesta, copilul va vedea mereu care este suma de care dispune, iar in cazul in care va dori sa economiseasca, va deveni mai motivat pe masura ce borcanul se va umple.

4. Lasa copilul sa ia propriile decizii

Odata ce ai setat un buget, e important sa iti lasi copilul sa faca propriile alegeri financiare, chiar daca modul in care se descurca nu este in concordanta cu preferintele sau asteptarile tale. Desi exista sanse mari sa dea gres, e important sa invete pe pielea lui despre riscurile financiare, astfel incat sa fie mai prudent cu cheltuielile in viitor. 

5. Invata-l sa munceasca pentru bani

In cazul in care bugetul setat de tine nu mai este suficient pentru nevoile copilului tau, invata-l sa munceasca pentru a obtine mai multi bani. Inainte de a face asta, ajuta-l sa vada pe ce si-a cheltuit banii, ce greseli financiare a facut si cautati impreuna solutii pentru o mai buna administrare a finantelor. Dupa ce ai trecut de aceasta etapa, sugereaza-i metode prin care poate castiga bani muncind, astfel incat sa isi permita mai multe lucruri.

6. Fii transparenta cu banii familiei

Odata ce copilul deprinde notiuni elementare de calcul (stie sa adune si sa inmulteasca) si o experienta minima cu cheltuirea banilor proprii, ii poti spune cateva lucruri despre bugetul familiei. In felul acesta il vei invata sa aiba o gandire matematica, dar va prinde in timp si cateva abilitati de administrare a banilor, iar riscul de a avea in viitor probleme cauzate de excesele financiare va fi mult mai redus.

Asadar, educatia copilului in ce priveste administrarea banilor este deosebit de importanta, mai ales daca vrei sa devina un adult chibzuit, care nu arunca banii in stanga si in dreapta, pe lucruri inutile. 

Tu te-ai gandit pana acum sa ii faci o educatie financiara copilului tau?

Cum arata barbatul potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Cum arata barbatul potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.