Fortifică sistemul imunitar al copilului pe cale naturală: ce trebuie să faci

Fortifică sistemul imunitar al copilului pe cale naturală: ce trebuie să faci

Redactor Andreea Baluteanu

Orice mamă își dorește ca puiul său să nu răcească niciodată, dar știm totodată prea bine că acest scenariu nu e întotdeauna posibil. Ceea ce e însă realizabil este capacitatea de a întări sistemul imunitar al copilului tău.

Și care e cea mai bună cale dacă nu cea a naturii? Cei mici se nasc cu o imunitate mai fragilă decât a unui adult, de aceea e necesar să îi protejezi cu și mai multă dedicație și să le formezi obiceiuri bune încă din primii ani de viață. Descoperă mai jos care sunt cele mai bune modalități de a fortifica sistemul imunitar al celui mic!

Reguli de viață pentru un copil sănătos: cum îi întărești imunitatea 

La vârste mici, corpul e mai fragil în fața atacului virusurilor sau bacteriilor, de aceea grija ta trebuie să fie dublă. Ceea ce nu înseamnă, nici pe departe, că e cazul să îți închizi copilul într-o celulă de sticlă și să îi interzici să mai iasă afară. Dimpotrivă, în primii ani de viață, prichindelul trebuie lăsat să se joace și să ia contact cu cât mai multe bacterii pentru a învăța cum să lupte cu ele. Iată care sunt metodele prin care să îi întărești imunitatea!

Alimentația e regină. Vitaminele și mineralele sunt cele care fortifică sistemul imunitar al copilului tău. Iar acestea se regăsesc în fructe și legume, cu precădere. Pe ce să te axezi? Asigură-i necesarul de vitamina C din salate, legume cu fructe verde închis (broccoli, varză de Bruxelles), citrice, fructe de pădure, kiwi, ardei. Însă cel mic are nevoie și de zinc, care intervine în reglarea sistemului imunitar, protejându-l de virusuri și de bacterii și susține repararea țesuturilor. Zincul se găsește în surse precum carnea, ouăle, fructele de mare, legumele, nucile și semințele, dar și cereale fortificate. Probioticele reprezintă, de asemenea, aliate ale imunității, sprijinind populația de bacterii bune din stomac; cele mai bune surse sunt iaurtul, kefirul sau specialități precum kimchi sau miso.

Da, teoria sună bine, dar cum îl convingi pe cel mic să mănânce sănătos într-o societate în care dulciurile și chipsurile sunt mult mai atrăgătoare? E simplu, creează-i obiceiuri pozitive de când e mic și folosește-te de puterea propriului exemplu. Fă-i înghețată de casă și adaugă fructe de pădure, introdu o legumă în plus ca garnitură la cină și adaugă în sandviciuri salată verde sau spanac.

Asigură-te că bea suficientă apă. Mai ales când e mic, prichindelul nu va ști să îți transmită când îi e sete sau va prefera să uite de senzație ca să se mai joace un pic. De aceea e vital să ai mereu o sticlă de apă la îndemână și să îl chemi pentru doza de hidratare. Poți adăuga în apă felii de lămâie, lime, căpșuni dacă copilului nu îi place lichidul vieții pentru că „nu are gust de suc”.

Mișcarea, cheia pentru o imunitate de nota 10. Dacă la un adult mai înțelegem sedentarismul, la un copil e inacceptabil. Ieși cu el în parc, mergeți la explorat, încurajează-l să se joace cu copiii de mic, du-l la țară, la bunici. Dacă e urât afară, zbenguiește-te cu el prin casă, joacă-te, dansați împreună, încercați celebrul „pitulușul”. Nu-l abandona însă în fața tabletei pentru că ai sarcini mai importante de rezolvat.

Crește durata somnului. Dacă tu poți sta și până la ora 2 noaptea trează pentru ca a doua zi să te trezești la 7, să știi că acest scenariu e chin pentru copilul tău. Școlarii au nevoie de circa 10-12 ore de somn, iar adolescenții - de 8-9. Dacă nu adoarme la timp, asigură-te că îl ții departe de tehnologie cu cel puțin o oră înainte de culcare, timp în care îi poți spune o poveste.

Și copiii se stresează. Chiar dacă stresul e mai puțin vizibil la copii decât la adulți, află că și cei mici îl resimt. O ceartă cu părinții sau cu prietenii, notele mici la școală sau programul mult prea încărcat sunt motive pentru care cei mici suferă. Cum îl poți ține departe de stres? E prea mic pentru meditație, dar nu și pentru râs, joc, distracție. Ascultă-l mereu și oferă-i siguranța să-ți povestească orice, iar atunci când e supărat, tratează-l ca pe un om mare, fără să minimizezi sursa nefericirii sale. Până la urmă, și tu, ca om matur și responsabil, te stresezi din orice, așa că ce îi poți cere celui mic?

Spălatul pe mâini, sfânt. Știi care e cea mai sigură metodă de a-l feri pe cel mic de răceli? Învață-l să se spele pe mâini înainte și după ce merge la baie, înainte și după ce mănâncă, după ce se joacă cu animalele de companie sau după ce și-a suflat nasul. Așa se formează obiceiurile unui copil tare ca piatra și iute ca săgeata.

Pune accentul pe condimente. Usturoiul, ceapa, ghimbirul, turmericul, paprika sau diferite alte ierburi sunt aliate extraordinare ale imunității. Ai grijă însă la primul dozaj, deoarece cel mic le poate respinge dacă nu e obișnuit cu ele. Transformă totul într-o joacă, atrăgându-l cu mirosurile și culorile condimentelor și vei vedea că va fi cel mai bun prieten al lor.

Oferă-i sirop de soc. Socul e considerat cel mai bun tonic pentru organism. Neutralizează cei mai periculoși microbi și întărește capacitatea organismului de a se apăra. Dar nu ne referim aici la socata tradițională, plină de zahăr, ci la sucuri naturale pe care le poți prepara acasă sau le poți cumpăra din comerț. Adaugă miere, scorțișoară sau alte condimente care dau la rândul lor un boost sistemului imunitar.

Bazează-te pe suplimentele cu vitamina D. Corpul produce vitamina D atunci când este expus la soare în mod natural. Și deși nici nu ne trece prin cap să te sfătuim să îți ții copilul închis în casă, e totuși recomandat să îl scoți afară apărat de un strat generos de protecție solară. Crema cu SPF îl va proteja pe cel mic de efectele negative ale radiațiilor, dar va limita producția de vitamina D.

 

Ai nevoie de suplimente! Vitoral M Junior Spray oral pentru copii conține doza zilnică necesară de vitamina D și are un gust apetisant de portocală și xilitol. Suplimentul include un complex de substanțe nutritive care asigură creșterea și dezvoltarea normală a oaselor, dar și funcționarea echilibrată a metabolismului și a imunității.

Agită bine înainte de utilizare și aplică direct în gura copilului. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.