Frica de nastere: cele mai comune temeri si rezolvarile lor

Frica de nastere: cele mai comune temeri si rezolvarile lor

Viorica Ghinea, redactor

Aducerea pe lume a unui copil este una dintre cele mai frumoase experiente pe care le poate trai o femeie. Din momentul in care afli ca esti insarcinata pana in clipa in care nasti, viata ta se schimba complet. Din pacate, dincolo de starea de fericire care te cuprinde, exista si o multime de temeri care te insotesc permanent. Desi frica de nastere este un sentiment normal in acest caz, totusi ar trebui sa te bucuri mai mult de aceasta perioada din viata ta si sa lasi deoparte gandurile negre.

Citeste care sunt cele mai comune temeri ale unei mamici gravide si cum poti sa scapi de ele!

Avortul, printre cele mai mari temeri din timpul sarcinii

In nicio alta perioada din viata nu iti pui mai multe intrebari ca atunci cand esti gravida. Esti atenta la toate schimbarile prin care trece corpul tau si ai impresia ca bebelusul tau poate fi pus in pericol cu usurinta. Teama de a avorta este una dintre cele mai mari griji pe care le au femeile. Ai impresia ca fiecare senzatie poate insemna ca lui nu ii este bine. Este normal sa iti pui astfel de intrebari, insa nu lasa ca totul sa se transforme intr-o stare permanenta. Daca te simti frecvent anxioasa, consulta un specialist care te va ajuta sa inlaturi aceste emotii negative.

Sanatatea copilului, pusa mereu sub semnul intrebarii

Intr-o perioada in care bolile sunt tot mai intalnite inca de la varste fragede, nu frica de o nastere dureroasa este cea mai mare, ci cea legata de sanatatea copilului tau. Vestea buna este ca medicina a evoluat mult si ca foarte multe afectiuni pot fi detectate inca din primele luni de la conceperea fatului. De aceea, este indicat sa iti faci toate analizele necesare si sa te duci periodic la consult. Daca iti este teama de bolile genetice pe care le-ar putea mosteni copilul tau, cum ar fi cele de piele, cere sfatul unui specialist si realizeaza din timp testele necesare.

femeie gravida

Frica de nastere sau frica de durere?

Multe femei spun ca le este frica de nastere, insa gradul de durere este cel care le sperie. Uneori chiar si cele mai mici contractii pot deveni motive de ingrijorare. Ceea ce trebuie sa stii este ca nu toate contractiile pe care le simti sunt semne ca se intampla ceva rau. De fapt, multe dintre ele reprezinta faptul ca uterul se pregateste pentru nastere. Abdomenul se intinde si sa intareste pentru a ajuta copilul sa se instaleze mai bine, asa ca este normal ca muschii acestei zone sa se contracte si sa ofere astfel de senzatii. Insa si un stil de viata dezechilibrat le poate provoca: deshidratarea, stresul, statul mult in picioare etc. Incearca sa te relaxezi, inspira si expira usor si uita de toate gandurile negre. Te vei simti mult mai bine in doar cateva minute. De asemenea, o baie calda poate face minuni in acest caz.

Nu voi mai arata niciodata ca inainte

Intr-adevar, sarcina reprezinta o perioada in care corpul tau va trece printr-o multime de schimbari, insa il poti ingriji pentru a evita anumite neplaceri fizice. Spre exemplu, este indicat sa folosesti uleiuri vegetale si unt de cacao pentru a preveni aparitia vergeturilor si pentru a tonifia pielea. De asemenea, o alimentatie sanatoasa si cateva exercitii fizice te vor ajuta sa te mentii in forma si sa nu acumulezi multe kilograme in aceasta perioada. Continua sa apelezi la aceste metode si dupa ce ai nascut, astfel corpul tau se va reface mai repede dupa nastere. Pentru a mentine o forma frumoasa a sanilor, realizeaza frecvent exercitii cu gantere si maseaza-i frecvent. Frica de nastere are de multe ori legatura si cu dimensiunea pe care o va avea vaginul ulterior. Poate ca nu va mai fi ca atunci cand ti-ai inceput viata sexuala, insa isi va reveni pe parcurs. Exercitiile Kegel vor face minuni in acest caz.

femeie gravida

Frica de a naste inainte de ajunge la spital

Este normal sa te gandesti intens la momentul in care o sa nasti, insa nu are sens sa iti faci griji nefondate. Micutul tau isi va anunta venirea pe lume, iar doctorul la care te duci va observa semnele transmise de el. Daca iti este teama ca acest moment sa nu te prinda atunci cand esti singura acasa, te poti interna in spital. Totusi, au existat cazuri in care apa s-a rupt mai devreme decat era cazul, asa ca intotdeauna este bine sa iti faci cateva planuri din timp. In primul rand, este indicat sa ai pregatit bagajul pentru spital, pentru ca in momentul respectiv acest lucru sa fie ultima ta grija. Nasterea nu este un proces care sa se intample cat ai bate din palme, asa ca nu este cazul sa te ingrijorezi ca vei fi singura in acele clipe.

Frica de nastere este un sentiment normal la femei, insa nu trebuie sa uiti sa te bucuri cu adevarat de aceasta perioada si sa lasi grijile nefondate deoparte. Gandeste-te ca stresul nu ii face bine copilului tau si nici tie.

 

Ai fost binecuvântată ori blestemată la naștere?
Incepe quiz
Ai fost binecuvântată ori blestemată la naștere?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.