Nu mai alăptezi? Iată ce se poate întâmpla cu sânii tăi după ce ai înțărcat!

Nu mai alăptezi? Iată ce se poate întâmpla cu sânii tăi după ce ai înțărcat!

Redactor Andreea Baluteanu

Suntem perfect conștiente de importanța pe care o are alăptarea în creșterea unui copil sănătos și fericit, dar și în consolidarea unei legături trainice între mamă și bebeluș. Însă, deși reprezintă incontestabil una dintre minunile existenței, alăptarea poate presupune și neplăceri, precum disconfortul, durerea și problemele estetice.

Știm, poate suna superficial să ne preocupăm de aspectul sânilor noștri atunci când ne hrănim mica minune și o pregătim pentru viață, dar suntem sigure că următoarea întrebare a trecut prin mintea tuturor femeilor cel puțin o dată în timpul alăptării: „Se vor lăsa sânii mei după ce înțarc?”.

Află din rândurile de mai jos ce schimbări ale sânilor presupune alăptarea și cum le poți trata și preveni!

Compromite alăptarea aspectul sânilor?

Răspunsul la această întrebare este, din păcate, da, în majoritatea cazurilor. Desigur, există și femei norocoase ai căror sâni vor arăta la fel ca înainte să rămână însărcinate, dar majoritatea dintre noi vom constata că nu mai avem un piept la fel de atrăgător.

De ce se întâmplă acest fenomen? Imediat după naștere, sânii tăi vor începe să dobândească un aspect plin, greoi, datorită apariției lactației (laptele începe să circule prin sâni, ceea ce contribuie la creșterea volumului acestora). După înțărcare, mai ales dacă ți-ai recăpătat greutatea, sânii pot reveni la forma inițială, de dinainte de a fi însărcinată, deși acest fenomen îmbucurător nu se întâmplă în toate cazurile.

Care sunt principalele schimbări ce intervin asupra sânilor în timpul alăptării? Pieptul devine mai voluminos, apar vergeturile, vasele de sub piele sunt vizibile, mameloanele se pot închide la culoare, la fel ca areolele. Sfârcurile sunt sensibile și mai întunecate. Aceste modificări pot sau nu să fie atenuate după ce ai încetat să îți mai alăptezi copilul.

Sâni lăsați, flasci, asimetrici, diformi: ce schimbări presupune alăptarea

Lactația va presupune și densificarea țesutului mamar. E de la sine înțeles, deci, de ce sânii devin mai mari și mai voluminoși atunci când alăptezi. După ce ai înțărcat, acest țesut, atât cel gras, dar și cel conjunctiv, dispare, iar sânii ajung la forma inițială. În majoritatea cazurilor, sânii se micșorează în mod dramatic, ceea ce poate cauza lăsarea lor.

De asemenea, pot apărea vergeturile, ca urmare a stopării fenomenului de lactație. Atunci când sânii produc lapte, pielea de pe ei se întinde la maximum. Odată revenită la forma inițială, aceasta își poate pierde fermitatea sau elasticitatea.

Un alt fenomen este legat de modificarea formei sânilor. Alăptarea nu se desfășoară la fel la ambii sâni, așa cum suntem convinse că știi deja. Dincolo de preferințele tale (sau ale bebelușului), și sânii produc lapte în mod diferit. Prin urmare, modificările pe care le suferă unul dintre ei pot sau nu să fie comune și celuilalt. Această situație poate conduce mai târziu la modificarea conturului sânilor: unul dintre ei poate reveni la forma de dinainte de a da naștere, iar celălalt nu.

Fenomenul e și mai accentuat dacă ai avut sâni diferiți ca formă sau asimetrici încă dinainte de a rămâne însărcinată. Și, da, poți ajunge în situația de a schimba și cupa la sutien pentru unul dintre sâni, iar pentru celălalt nu!

Alți factori care pot modifica aspectul sânilor în timp

Deși multe dintre noi indicăm acuzatoare către alăptat ca fiind fenomenul ce ne-a compromis aspectul sânilor, să știi că lactația nu e singura responsabilă pentru aceste inconveniente estetice. Sânii tăi se vor modifica oricum pe parcursul vieții, fie că alegi sau nu să rămâi însărcinată sau să alăptezi.

Iată care sunt principalii factori ce stau la baza modificărilor suferite de sâni:

  • indicele de masă corporală (cu cât ai un procent mai mare de grăsime în corp, cu atât și sânii tăi vor fi mai mari);
  • numărul de sarcini;
  • dimensiunea și forma sânilor de dinainte de a rămâne însărcinată (sânii mari și cei alungiți riscă mai mult să se lase după înțărcat);
  • genetica;
  • fumatul (compromite elasticitatea pielii).

De asemenea, și schimbările hormonale din timpul sarcinii pot modifica forma, textura sau aspectul sânilor tăi, poate chiar într-un procent mai mare decât alăptarea. Prin urmare, e nedrept să dai vina doar pe hrănirea copilului tău la sân pentru inconvenientele de ordin estetic care te supără.

Cum previi fenomenul lăsării sânilor

Mulți specialiști sunt de părere că nu poți face prea multe pentru a preveni modul în care natura îți modifică sânii în timpul sau după alăptat. Ține cont de faptul că este un fenomen perfect normal, care face parte din viață.

Însă există și experți care consideră că o alimentație bogată în grăsimi îți poate menține sânii frumoși și elastici și după alăptat. Optează pentru grăsimi bune (avocado, pește, nuci și semințe), dar și pentru cele de origine animală (smântână, unt și chiar untură).

În ceea ce privește utilizarea cremelor antivergeturi și a uleiurilor prohidratare, acestea pot preveni, alături de masaj, apariția vergeturilor.

Cum tratezi schimbările estetice ale formei și dimensiunii sânilor

Cea mai eficace metodă de a-ți recupera sânii de odinioară, după înțărcat, sunt procedurile estetice. Intervențiile de lifting mamar sau de augmentare mamară sunt opțiunile la care apelează majoritatea femeilor ce aleg chirurgia estetică. Însă, înainte de a accepta să te lași în seama bisturiului, discută cu medicul tău despre potențialele riscuri, deoarece unele dintre aceste proceduri pot afecta alăptarea în viitor.

De asemenea, există și sutiene sau bustiere special concepute pentru sânii asimetrici, în cazul în care te confrunți cu astfel de probleme.

Yoga și exercițiile pentru fermitatea sânilor fi la rândul lor de folos. Însă, pentru majoritatea dintre noi, cea mai bună soluție este dragostea: iubește-ți corpul care a dat naștere altei ființe și acceptă că perfecțiunea nu există!

Probleme medicale care pot afecta sânul după alăptare

Așa-numitele „probleme” despre care ți-am vorbit mai sus nu te incomodează decât estetic, nu și din punctul de vedere al sănătății. Însă unele modificări ale aspectului sânilor după ce ai înțărcat pot fi semne ale cancerului mamar. Iată ce ar trebui să te trimită la doctor:

  • umflături sau noduli tari la atingere;
  • umflături roșii și dureroase (poate fi vorba și despre un canal cu lapte blocat);
  • gropițe sau cute pe sân;
  • febră sau simptome de răceală și gripă, ce pot indica o infecție a sânului;
  • retracția mamelonului:
  • sensibilitate sau durere (alta decât cea asociată cu alăptarea);
  • roșeață sau iritații pe sân;
  • secreții neobișnuite sau sfârc care sângerează.

Medicii recomandă să continui să îți palpezi lunar sânii chiar și atunci când alăptezi. De asemenea, dacă ai îndoieli, cere să îți fie efectuată o mamografie, mai ales că aceasta nu va compromite lactația sau sănătatea copilului tău.

Însă nici problemele medicale nu ar trebui să te sperie prea tare, deoarece s-a demonstrat că riscul de cancer mamar scade dacă ai alăptat.

Încă mai alăptezi? Atunci îngrijește-te de pe acum de aspectul și sănătatea sânilor tăi, pentru a preveni complicațiile ulterioare!

Multi-Mam Balm protejează și îngrijește pielea mamelonului înainte și după alăptare. În plus, previne eventualele iritații și este un produs natural, hipoalergic, cu totul inofensiv pentru bebelușul tău. Produsul este disponibil pe magazinvavianpharma.ro!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.