Protejează-ți copilul în sezonul rece: 10 metode prin care ții răcelile departe de el

Protejează-ți copilul în sezonul rece: 10 metode prin care ții răcelile departe de el

Redactor Andreea Baluteanu

Orice mămică își asumă curajoasa misiune de a-și proteja pe cât de bine poate puiul de răceli. Cu toate acestea, e extrem de greu ca micuțul să treacă de sezonul rece fără a fi bolnav nici măcar o zi. Sistemul imunitar al prichindeilor nu e încă format în primii ani de viață, ceea ce îl face să eșueze în a-i proteja așa cum trebuie întotdeauna.

Din fericire, tu ești acolo pentru a te asigura că lucrurile rămân sub control. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt cele mai bune modalități pentru a-ți proteja puiul de gripă și răceală în sezonul preferat al virusurilor!

Cum să îți scapi copilul de virusuri: 10 practici care nu dau greș

E extrem de important să te protejezi pe tine de răceli iarna, dar e prioritar să o faci în cazul copilului tău. Dincolo de misiunea sfântă de a-l apăra, cel mic e mult mai predispus atacului virusurilor decât tine. Ceea ce îl amenință în primul rând e imaturitatea sistemului imunitar: nu numai că acesta nu e format încă, dar nici nu a luat contact cu cele peste 200 de forme de virusuri care cauzează gripa și răceala.

Mai mult, știi prea bine cât de mult îi place micuțului să exploreze lumea din jur. Când e bebeluș, acesta va băga în gură toate obiectele pe care pune mâna, descoperindu-le astfel. Când peste tot mișună periculoasele microorganisme responsabile cu bolile, e clar că trebuie să acționezi pentru a-ți apăra puiul.

În rândurile de mai jos am strâns cele mai eficiente metode de a ține răcelile departe de cel mic. Află despre ce e vorba!

Evită mulțimile! Mai ales în primele luni de viață, medicii pediatri te sfătuiesc să eviți locurile mult prea aglomerate. Un pic de aer curat nu face rău nimănui, așa că nu îți feri puiul complet de plimbări, ci doar de spațiile ultrapopulate: cafenelele, mallurile, magazinele, locurile de joacă. Virusurile se simt ca la ele acasă în aceste zone, unde pot trece de la o persoană la alta într-o veselie, alegându-și victima perfectă.

Acoperă cu o pătură subțire căruciorul celui mic. Să presupunem că prichindelul tău a depășit vârsta cea mai sensibilă și îl poți scoate în lume sau ești obligată să o faci. Ca să te asiguri totuși că există o barieră între mica ta minune și mulțimile de oameni, acoperă pătuțul cu o pătură subțire, prin care copilul să poată să respire. Nu o face însă dacă doar ieșiți la o plimbare: soluția nu e nici să îl protejezi excesiv.

Hrănește-ți puiul la sân. Oamenii de știință se întrec să laude efectele pozitive ale laptelui de mamă. Dacă ai posibilitatea, alăptează-ți bebele la sân! Laptele matern e plin de anticorpi care trec de la tine la micuț și care îl vor menține protejat împotriva tuturor virusurilor. De partea cealaltă, dacă nu te afli în condiția de a alăpta, vorbește cu medicul tău pentru a decide care sunt cele mai bune sortimente de lapte praf proimunitate.

Nu lăsa pe nimeni bolnav să îți viziteze micuțul. Mai ales în primele luni de viață, vei avea o mulțime de vizitatori care vor dori să îl admire pe cel mic. Asigură-te însă că niciunul dintre aceștia nu îi va aduce în dar, pe lângă dragostea sa, și câteva virusuri periculoase. Până ce bebe va putea fi vaccinat, fii extrem de strictă și nu permite nimănui răcit sau gripat să stea în aceeași cameră cu cel mic. Virusurile au o durată de viață ridicată, o rezistență uluitoare și adoră să se plimbe.

Ține mereu la îndemână geluri igienizante. Mergi cu copilul la cumpărături și insistă să atingă tot? Nu îl vei putea controla non-stop, dar asigură-te că ai șters în prealabil coșul de cumpărături cu puțin gel și că îl ții departe pe cel mic de produsele cumpărate.

Insistă să formezi un ritual al igienei. Încă de mic, învață-ți copilul cât de important este să se spele pe mâini după ce folosește toaleta și înainte de a merge la masă. Întărește ideea prin exemplul personal, inventează joculețe care să îl determine să practice cu drag normele de igienă, laudă-l de fiecare dată când observi că ia singur inițiativa. E cea mai bună metodă de a ține germenii la distanță.

Vaccinul, obligatoriu. Înainte de a începe să discutăm despre potențialele contraindicații ale vaccinurilor, ținem să îți reamintim că răceala și gripa se pot dovedi fatale pentru micuțul tău. De aceea, de îndată ce împlinește vârsta necesară, asigură-te că îi faci vaccinul. De asemenea, e de preferat ca toate persoanele care intră în contact în mod frecvent cu copilul să se protejeze: mămicile, tăticii, bunicii, bonele pot constitui cel mai puternic front comun împotriva gripei și răcelii. Nu uita nici de vaccinul împotriva tusei convulsive, care se poate face din perioada de sarcină, între 27 și 36 de săptămâni.

Insistă ca musafirii să se spele pe mâini. Mai ales când bebe e mic, e strict interzis ca cineva care îl ia în brațe și vine de afară să nu se spele pe mâini. Nu te simți prost pentru că insiști asupra acestui fapt, mai ales că e vorba despre unul de bun-simț. Virusurile se răspândesc foarte ușor, așa cum am spus, și nici măcar nu e nevoie ca persoana în cauză să fie bolnavă: poate fi vorba despre o simplă purtătoare.

Nu ezita să chemi doctorul. Simptome care în cazul unui adult nu prezintă motive de îngrijorare se dovedesc foarte riscante la copii. Mai ales când ai fost binecuvântată cu un bebe, pericolul e și mai mare. Cheamă pediatrul dacă prichindelul are mai puțin de 3 luni și febră peste 38 de grade, deoarece aceasta poate fi semnul mai multor afecțiuni. Adresează-te medicului de urgență dacă micuțul dă semne de letargie, se trezește foarte greu din somn sau deloc, orice vârstă ar avea. Nu poți fi niciodată prea precaută și e mai bine să fii considerată mult prea temătoare decât să ajungi apoi într-o situație dramatică, pe care nu o mai poți controla.

Asigură-te că cel mic își ia vitaminele. Sărbătorile au însemnat o oază de desfătare pentru orice prichindel, care s-a răsfățat cu dulciuri, bomboane de pom, prăjituri. Tocmai de  aceea, e musai ca în ianuarie să te asiguri că prichindelul consumă fructe și legume proaspete în fiecare zi.

Toate vitaminele sunt importante, dar D-ul capătă un rol superior acum, când lumina soarelui s-a împuținat. De aceea, e musai să investești într-un supliment de calitate.

  Vitoral D Spray Oral pentru Copii are gust ispititor de căpșune, fiind administrat foarte ușor, pe cale orală. Produsul conține tot necesarul de vitamina D pentru prichindel, contribuind la absorbția normală a calciului, la dezvoltarea masei musculare și osoase și la menținerea sănătății dinților. De asemenea, vitamina preîntâmpină și contractarea răcelilor, grație funcției sale de întărire a sistemului imunitar. E important de precizat și că Vitamina D3 din componența Vitoral D provine dintr-o sursă naturală, un aspect de care trebuie să ții cont atunci când e vorba despre sănătatea copilului tău! Produsul este disponibil pe Vavian Pharma!

 

Surse foto: iStock, Unsplash

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.