swipe

Alte subiecte care te-ar putea interesa

Psiholog: "Bebelușii care au probleme cu somnul sunt viitoare genii"

Sugarii nu dorm pe o perioadă lungă de timp

Potrivit cercetărilor lui Peter Fleming, psiholog și profesor în cadrul Universității din Bristol, există o legătură între somnul întrerupt al unui bebeluș și nivelul ridicat de inteligență al acestuia. Acest lucru se datorează faptului că sugarii nu pot dormi pentru o perioadă lungă de timp pentru că nu este un obicei benefic pentru dezvoltarea lor, se arată pe site-ul Buzzfeed.com

Citește și: Cum să crești un copil independent, responsabil și sigur de sine: sfaturi de aur pentru orice părinte

Psiholog: "Bebelușii care au probleme cu somnul sunt viitoare genii"

O concepție eronată

În fapt, expertul susține că ideea că bebelușii ar trebui să doarmă toată noaptea este "o concepție greșită a secolului XXI și că nu există absolut nicio dovadă că un copil care are somnul neîntrerupt ar avea vreun beneficiu". Desigur, singurul avantaj este că părinții se odihnesc și nu sunt nevoiți să se trească de mai multe ori până dimineața.

Psiholog: "Bebelușii care au probleme cu somnul sunt viitoare genii"

Somul întrerupt

Constatarea psihologului Flemming trasează o corelație pozitivă între lipsa unui somn coerent și inteligență. El spune că și adulții se confruntă, la rândul lor cu această problemă, deși le este mai ușor să atribuie totul responsabilităților multiple pe care le au pe parcursul zilei. Și bebelușii descoperă foarte multe lucruri în fiecare zi, pe care trebuie să le înțeleagă și să le procedeseze, astfel că este de înțeles de ce mulți dintre ei nu dorm bine.

Citește și: 10 tehnici de supraviețuire pe care orice părinte trebuie să le explice copilului său

Psiholog: "Bebelușii care au probleme cu somnul sunt viitoare genii"

Capacitatea cognitivă

"Bebelușii care nu dorm pentru o perioadă lungă de timp își dezvoltă mai bine latura empatică pe viitor", spune Darcia F. Narvaez, profesor la Universitatea Notre Dame. Specialista întărește ideea lansată de Flemming și afirmă că studiile demonstrează faptul că bebelușii care au probleme cu somnul evoluează mai mult din punct de vedere al abilităților cognitive și la maturitate sunt mai raționali și au șanse mai mici să sufere de depresie.

Citește și: Copilul nu este prea matinal? 12 metode blânde care îl vor ajuta să se trezească zâmbind

Psiholog: "Bebelușii care au probleme cu somnul sunt viitoare genii"

Dezvoltarea din primele luni

Pe de altă parte, psihologul Narvez afirmă faptul că bebelușul necesită mai multă atenție decât puii altor manifere. Copii au o perioadă relativ scăzută de gestație și au nevoie de o atenție sporită în primele luni după naștere. Acest lucru se traduce într-o perioada mai lungă de dezvoltare în afară pântecului mamei. 

"Copiii se nasc cu 9 până la 18 luni mai devreme în comparație cu puii animalelor. Aceștia din urmă sunt capabili să umble și să înceapă să mănânce singuri, însă bebelușii nu pot face asta. Arătăm că niște fetuși atunci când ne naștem și chiar asta suntem. Acest lucru înseamnă că trebuie să ai mare grijă de copil în primele luni de viață până ce creierul sau se dezvoltă și ajunge la maturitate", a explicat ea.

Psiholog: "Bebelușii care au probleme cu somnul sunt viitoare genii"

Atenție nedivizată

Sugarii dorm mai mult pe timpul zilei și se trezesc noaptea pentru a primi atenție totală din partea părinților și pentru a profita de momentele de tandrețe și conexiune, ceea ce este perfect normal, susține profesorul, dar în neconcordanță cu așteptările părinților. "Din punct de vedere biologic este un mare avantaj pentru cei mici. Primesc toată atenția din partea părnților pentru că pe timpul nopții există mult mai puține distrageri. Ceea ce face bebelușul este normal. Pur și simplu nu se potrivește cu așteptările noastre din secolul XXI", a spus el, conform Buzzfeed.com. 

Citește și: Ar fi trebuit să spăl și să calc rufele, dar am preferat să te țin mai mult în brațe

‹ Vezi si