Stima de sine a copiilor: de ce rolul părinților este esențial în dezvoltarea celor mici

Stima de sine a copiilor: de ce rolul părinților este esențial în dezvoltarea celor mici

Cristina Gherghina

Chiar dacă nu poți fi un părinte perfect, rolul tău în dezvoltarea armonioasă a copiilor este esențial pentru a-i ajuta să devină independenți și să aibă o personalitate puternică. Părinții sunt cei care trebuie să îi încurajeze și să le vorbească celor mici, astfel încât să le crească stima de sine, folosind mult tact și răbdare. Află, din acest articol, cum să-i ajuți pe copii să-și formeze o imagine favorabilă despre ei înșiși și să devină adulți responsabili.

stima de sine a copiilor

Sursa foto: Pexels

Ajută-ți copiii să aibă încredere în forțele proprii

Unul dintre lucrurile esențiale pe care trebuie să le faci ca părinte este să interacționezi cu micuții, astfel încât ei să capete încredere în forțele proprii. La început, copiii interpretează lumea înconjurătoare prin ochii părinților lor, iar cuvintele pe care le aud de la aceștia sau de la alte persoane din jur îi ajută să-și construiască o imagine despre ei înșiși.

Creșterea stimei de sine este esențială pentru a avea un copil autonom și echilibrat, de aceea părinții sunt încurajați să spună DA încrederii copiilor, independenței lor și curajului. Astfel, de fiecare dată când faci o activitate prin casă, implică-l și pe cel mic și felicită-l ori de câte ori a reușit un lucru.

Laudă-ți copiii, chiar și atunci când au făcut ceva banal

Atunci când observi un lucru pozitiv la cei mici, nu ezita să îl spui și să folosești cuvinte de laudă, indiferent dacă este vorba despre un lucru banal sau ceva cu adevărat important. De pildă, atunci când ei rezolvă rapid probleme de logică sau reușesc să rezolve un puzzle complicat, bucură-te de reușita lor și nu înceta să îi complimentezi.

Copiii cred în spusele părinților, astfel încât vei reuși să le crești sima de sine și să-i motivezi să încerce chiar și provocări mai dificile. Indiferent de vârsta celor mici, odată încurajați, vor începe să creadă că orice este posibil, atâta timp cât încearcă.

Un alt mod prin care poți crește stima de sine a unui copil este să-l lași pe el să-și aleagă hăinuțele sau scaunul auto, spre exemplu. Sunt multe modele pe Jucării Online EU și cu siguranță micuțul tău va găsi unul care să-i placă. În acest fel, va căpăta încredere în deciziile sale.

Amintește-le copiilor că eșecul este doar o lecție

Pentru că micuții au ceva de învățat din fiecare experiență pe care o trăiesc, ei trebuie să înțeleagă că eșecul nu este decât o lecție. În momentul în care copiii nu reușesc să ducă o sarcină la bun sfârșit, tind să spună că nu sunt buni sau că nu vor fi niciodată suficient de deștepți. De aceea, este indicat să fii tot timpul alături de ei, să le oferi ajutor și să le explici că eșecul nu trebuie să fie motiv de dezamăgire. Învață-i ce pot schimba, pentru ca data viitoare să se descurce mai bine.

Ajută-ți copiii în rezolvarea problemelor și nu le face reproșuri

De fiecare dată când cei mici întâmpină probleme în rezolvarea unor sarcini, este important să nu îți pierzi răbdarea și să nu le faci reproșuri care îi pot demoraliza. Oferă-ți ajutorul și pune accent pe progresul făcut de copii, oricât de mic ar fi el. Încurajarea, ajutorul oferit și încrederea pe care le-o arăți celor mici au un rol stimulativ, care îi ajută să-și atingă obiectivele și să le crească stima de sine.

Stima de sine a copiilor se construiește în timp și cu răbdare. În acest fel, copiii vor căpăta mai multă încredere în forțele proprii și vor reuși să treacă ușor peste momentele dificile.

Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur
Incepe quiz
Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.