Suplimente alimentare pentru copii: cand sunt necesare

Suplimente alimentare pentru copii: cand sunt necesare

Cristina Tarziu

Suplimentele alimentare pentru copii fac parte dintr-o ramura in continua dezvoltare a industriei farmaceutice. Multivitaminele sunt din ce in ce mai colorate, mai gustoase si mai cautate atat de parinti, cat si de copii, care ajung de multe ori sa le identifice cu dulciurile. Sunt, insa, suplimentele alimentare necesare pentru copii?

Multivitamine si minerale pentru copii: ce spun medicii pediatri


Cei mai multi medici pediatri considera ca multivitaminele nu sunt necesare pentru copii, nici macar pentru cei mai mofturosi la mancare. Foarte multe dintre produsele pentru copii - cerealele, sucurile, diverse iaurturi si alte produse lactate - sunt deja imbogatite cu vitamina D, vitamine din gama B, fier sau calciu, iar daca vin peste o alimentatie sanatoasa si complexa, este foarte posibil ca organismul copilului tau sa primeasca deja mai multe vitamine si minerale decat iti imaginezi.
 


In plus, suplimentele alimentare pentru copii, chiar si cand e vorba doar de vitamine, nu vin complet lipsite de riscuri. Luate in doze foarte mari, unele vitamine pot fi toxice sau pot avea alte efecte adverse. De exemplu, prea multa vitamina A poate duce la hipertensiune intracraniana si anormalitati in dezvoltarea sistemului osos al copilului, caderea parului, letargie, dureri de cap, pierdere in greutate, voma, anorexie, afectiuni ale pielii. Prea multa vitamina C poate cauza diaree si iritatii gastrointestinale, iar prea mult fier poate afecta absorbtia zincului.

Suplimentele alimentare pot fi recomandate copiilor, insa, daca medicul pediatru observa o intarziere in dezvoltare, daca cel mic sufera de anumite afectiuni sau alergii alimentare sau daca are o dieta restrictiva, precum dieta vegetariana sau vegana. De altfel, cei mai multi medici pediatri spun ca o carenta de vitamine sau minerale la copii ascunde aproape intotdeauna o afectiune.

In cazul in care medicul recomanda copilului suplimente alimentare, alege produse adecvate varstei copilului tau si ai grija sa nu furnizeze mai mult de 100% din doza zilnica recomandata pentru fiecare ingredient (fie vitamine sau minerale) in parte. Incearca, de asemenea, sa il ajuti pe cel mic sa constientizeze ca suplimentele alimentare sunt medicamente, nu bomboane, si sa eviti, astfel, situatiile in care cel mic le solicita sau le consuma in exces, atunci cand nu esti prin preajma, doar pentru gustul lor placut.

Din pacate exista destul de putine informatii concrete privind beneficiile suplimentelor alimentare asupra organismului, iar studiile privind efectele asupra copiilor sunt aproape inexistente. Exista consens, insa, in ceea ce priveste urmatoarele:

- suplimentele alimentare nu sunt menite sa inlocuiasca o dieta sanatoasa, ci doar sa o completeze, atunci cand e nevoie;

- suplimentele alimentare nu pot face minuni in privinta sanatatii copilului si e adesea nevoie de luni de zile de tratament pentru se ajunge la rezultate bune;

- chiar daca nu e nevoie de reteta pentru a le cumpara, si suplimentele alimentare trebuie luate doar la recomandarea medicului.

O dieta echilibrata inseamna nu doar combaterea carentelor de vitamine si minerale, ci si prevenirea obezitatii si cristalizarea unor obiceiuri esentiale pentru un organism sanatos inca din primii ani de viata ai copilului!
Ce fel de copii vei avea?
Incepe quiz
Ce fel de copii vei avea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.