Tot ce trebuie sa stii despre durerile nasterii

Tot ce trebuie sa stii despre durerile nasterii

Redactor Alexa Galgau

Una dintre spaimele viitoarelor mamici are fara indoiala legatura cu durerile facerii, iar atunci cand este vorba despre prima nastere, emotiile sunt cu atat mai mari cu cat toate mamicile din jur le descriu ca fiind greu de indurat. Indiferent ce faci, nu poti sa eviti si aceasta etapa a sarcinii, care insa va fi repede uitata in momentul cand iti vei tine in brate copilul pentru prima oara.

Din fericire, exista in ziua de azi destule metode de ameliorare a durerilor nasterii, despre care te invitam sa citesti in randurile ce urmeaza! 

Ce trebuie sa stii despre durerile nasterii

Inainte de toate, trebuie sa stii ca fiecare sarcina este diferita, asa ca si gradul de durere atunci cand nasti este diferit. Uterul este un organ muscular care se contracta puternic atunci cand trebuie ca fatul sa iasa, iar aceste contractii sunt cele care iti cauzeaza durerile. Nivelul acestora depinde de mai multi factori: intensitatea contractiilor (care devine tot mai puternica in timpul nasterii), pozitia si greutatea copilului, daca este cu fata in sus sau in jos si viteza cu care nasti. In afara incordarii muschilor de la nivelul abdomenului, este posibil sa mai simti presiune si la nivelul spatelui, vezicii si intestinelor. Cat de bine rezisti tu la aceasta durere este o chestiune care tine de genetica si de experienta de viata. Desigur, exista si un efect psihologic puternic asupra viitoarelor mamici, a caror anxietate si perceptie fata de durere pot fi influentate de povestirile celor din jur. Daca pana acum ai auzit numai povesti "horror" legate de durerile nasterii, este posibil sa te autosugestionezi si sa suferi mai mult in momentul cel mare. De aceea, este recomandat sa tragi adanc aer in piept, sa te relaxezi si sa te raportezi doar la experienta ta personala, pentru ca este sarcina ta si nu ai cum sa te compari cu nicio alta mamica!

In orice caz, cu siguranta ca vrei sa stii mai multe despre metodele de ameliorare a durerilor facerii, asa ca iata care sunt cele mai populare optiuni in acest sens!

1. Anestezia epidurala

Aceasta forma de anestezie este foarte populara atat in cazurile de nastere naturala, cat si in cele in care se recurge la cezariana. Peste 50% dintre femei o folosesc atunci cand aduc pe lume un copil. Anestezia epidurala este regionala si are scopul de a diminua durerea, nu de a inaltura orice senzatie. Poti cere o astfel de procedura in timpul travaliului sau nasterii, iar doctorul o poate recomanda daca este vorba despre o nastere complicata, dureroasa ori atunci cand aduci pe lume gemeni sau tripleti.

Anestezia epidurala are o serie de avantaje greu de trecut cu vederea:

- durere diminuata si capacitatea de a te odihni in travaliu daca este prelungit, ceea ce in mod normal nu ai putea;

- evitarea traumelor legate de durerile nasterii;

- participarea activa la sarcina;

- pacienta poate ramane treaza si in cazul cezarienei, prin ajustarea dozei, fara a pune in pericol sanatatea copilului.

Daca esti curioasa prin ce ai trece daca ai opta pentru anestezia epidurala, poti gasi o descriere amanuntita a intregii proceduri AICI !

2. Gazul ilariant

Nu toate metodele de diminuare a durerilor facerii presupun sa fii intepata cu un ac. In statele care sunt foarte stricte in ceea ce priveste siguranta procedurilor medicale, precum Canada, Australia ori Suedia, una dintre cele mai populare modalitati de anestezie este cea prin gaz ilariant. Aceasta nu este o noua descoperire, ci este o metoda de diminuare a durerii folosita de mai bine de un secol, care a rezistat pana azi datorita eficacitatii sale.

Descopera exact cum functioneaza analgezia inhalatorie din ACEST articol!

Folosirea gazului ilariant la nastere nu afecteaza contractiile, abilitatea de a impinge  sau starea de constienta si poate fi chiar si autoadministrat in timpul travaliului in functie de necesitate. In cazul femeilor carora le este contraindicat sa foloseasca anestezia epidurala, aceasta poate fi solutia salvatoare. Efectul sau este foarte scurt, disparand dupa 5 minute dupa ce nu mai este inhalat. Poti afla totul despre aceasta metoda de diminuare a durerilor facerii de AICI !

3. Nasterea prin hipnoza

Dupa cum am spus deja, este foarte posibil ca frica sa iti schimbe perceptia asupra nasterii si sa te faca sa suferi mai mult decat ar trebui. Din acest motiv, pentru ca viitoarea mamica sa nu isi provoace singura o experienta traumatizanta, nu de putine ori se apeleaza la hipnoza, cu ajutorul careia nasterea naturala devine mai lina. De altfel, aceasta stare indusa, in care sugestibilitatea este foarte crescuta si apar modificari senzoriale si de perceptie, este folosita de mult timp in tratarea multor probleme de ordin fizic si psihic, stiindu-se ca ajuta la ameliorarea durerii. O sa te surprinda sa afli ca au fost realizate operatii fara anestezic sau cu o cantitate foarte scazuta, folosindu-se hipnoza ca metoda principala de diminuare a durerii. Este foarte interesant de stiut ca durerea propriu-zisa nu reprezinta mai mult de o treime din intreaga experienta neplacuta, restul fiind amplificare psihica. Daca ti-am trezit interesul, poti afla absolut toate detaliile despre aceasta metoda de evitare a durerilor nasterii de AICI !

Descopera AICI si o lista completa cu toti pasii pe care ii poti urma pentru a avea o nastere usoara, lipsita de dureri!

Durerile facerii nu sunt totusi cea mai mare problema atunci cand esti insarcinata, pentru ca vei uita instantaneu de ele in momentul cand il vei privi in ochi pe bebelusul tau!

 

Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.