Totul despre perioada de ovulatie si cum sa o calculezi

Totul despre perioada de ovulatie si cum sa o calculezi

Redactor Alexa Galgau

In fiecare luna, o femeie are sanse de 20% de a ramane insarcinata. Acest procent este unul destul de ridicat, avand in vedere ca nu poti sa ramai gravida decat in perioada ovulatiei, o mica fereastra de 12-24 ore in care ovulul poate fi fertilizat.

Afla tot ce trebuie sa stii despre calculul ovulatiei pentru a te putea bucura de o sarcina inca de la primele incercari!

Chiar daca ti se pare ca perioada ovulatiei este foarte scurta, trebuie sa iei in considerare faptul ca sperma isi poate face efectul chiar si dupa 7 zile de la actul sexual. Asadar, chiar daca nu esti in ziua ovulatiei, ci inainte, tot sunt sanse destul de mari sa ramai insarcinata. Desigur, ideal ar fi sa concepi copilul in ziua cu pricina. De aceea, cand vrei sa ramai insarcinata, este esential sa stii sa iti calculezi perioada de ovulatie.

Iata cateva metode prin care iti poti da seama ca ovulezi!

Calculul ovulatiei prin metoda calendarului

Ovulatia are cel mai adesea loc la jumatatea ciclului menstrual, care dureaza 28 de zile (incepand cu prima zi de menstruatie). Totusi, pentru ca nu suntem roboti, ciclul menstrual poate varia de la femeie la femeie si se poate situa oriunde intre 23 si 35 de zile. Creeaza-ti un calendar in care sa iti marchezi inceputul si sfarsitul ciclurilor pe parcursul a cateva luni, pentru a determina ce inseamna "normal" pentru tine. Un predictor de ovulatie te poate ajuta sa calculezi exact data la care poti concepe un copil. Totusi, daca ai  ciclul neregulat , trebuie sa tii cont de alte metode de a calcula perioada de ovulatie.

Fii atenta la corpul tau

Daca esti la fel ca 20% dintre femei, corpul tau iti va transmite un mesaj pentru a te anunta ca ovulezi. In fiecare luna, vei simti niste crampe in zona inferioara a abdomenului, in general pe o singura parte. Aceste dureri reprezinta un semnal lunar generat de eliberarea unui ovul. Asadar, daca esti atenta la indiciile pe care ti le transmite corpul, este foarte posibil sa poti calcula si astfel perioada de ovulatie.

Cervixul sufera si el modificari in momentul cand are loc ovulatia. Atunci cand corpul simte schimbarile hormonale care se petrec atunci cand ovulul urmeaza sa fie eliberat din ovar, el incepe sa se pregateasca pentru ca sansele de fertilizare a ovulului sa creasca. Astfel, in apropierea ovulatiei, cervixul (partea inferioara a uterului) isi schimba pozitia. La inceputul ciclului menstrual, acesta este situat mai jos si este dur si inchis. Insa, pe masura ce se apropie momentul ovulatiei, cervixul se ridica si devine mai moale, deschizandu-se usor. Unele femei simt aceste schimbari cu usurinta, in vreme ce altele nu le constientizeaza decat foarte greu. Poti sa iti verifici cervixul zilnic (cu un deget sau doua) si sa iti notezi schimbarile intr-un carnet. De asemenea, fii atenta si la schimbarea consistentei mucusului cervical, care ajuta sperma sa ajunga la ovul. Ca regula generala, cu cat secretia este mai subtire si mai transparenta, cu atat esti mai fertila.

Calculul perioadei de ovulatie prin masurarea temperaturii

Determinarea temperaturii bazale a corpului te va ajuta sa ramai insarcinata. Exista un termometru special cu care o poti masura, iar citirea se face dimineata cum te trezesti (inainte sa faci orice altceva), dupa cel putin trei sau patru ore de somn. Temperatura bazala a corpului difera in functie de faza ciclului menstrual, datorita fluctuatiilor nivelurilor de hormoni din organism. In prima jumatate a ciclului, domina estrogenul. In a doua jumatate, dupa ce ovulatia a avut loc, creste brusc nivelul de pregesteron, care ridica temperatura corpului. Astfel, temperatura bazala a corpului este cea mai scazuta in prima jumatate a ciclului, pentru ca dupa ovulatie sa creasca brusc, cu aproape un grad. Daca o masori pentru o singura luna, nu ai cum sa determini cand are loc ovulatia, ci mai degraba poti afla daca aceasta a trecut. Insa, daca masori temperatura mai multe luni la rand, vei putea determina caracteristicile ciclului tau menstrual si vei avea posibilitatea sa determini cand va avea loc ovulatia in urmatoarea perioada.

Calculeaza perioada de ovulatie cu ajutorul testelor speciale

In ziua de azi, se gasesc in farmacii tot felul de teste speciale  care iti pot calcula perioada ovulatiei . Predictoarele de ovulatie pot determina momentul respectiv cu 12-24 ore inainte, prin masurarea nivelului de hormon luteinizant (LH), care atinge cote maxime chiar inainte ca ovulul sa fie eliberat.

Mai exista si un test de saliva, care masoara nivelul de estrogen din aceasta. La ovulatie trebuie sa iti studiezi saliva cu ajutorul acestui test. Ea va avea un model microscopic care aduce aminte de frunza unei ferigi sau de gheata de pe geam din timpul iernii.

Calculul ovulatiei se poate face si prin masurarea sarurilor din transpiratie, care se schimba in functie de faza ciclului menstrual. Acest tip de test te poate anunta ca se apropie momentul ovulatiei chiar cu patru zile inainte.

Indiferent ca folosesti teste cumparate din farmacii sau nu, calculul perioadei de ovulatie este strans legat de cunoasterea propriului corp. Ceea ce conteaza enorm este sa observi caracteristicile unice ale corpului tau si sa nu te descurajezi daca nu ai ramas insarcinata dupa primele incercari.

Cum este viata ta in aceasta etapa?
Incepe quiz
Cum este viata ta in aceasta etapa?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.