Trei motive pentru care este recomandat sa ai copii dupa 30 de ani

Trei motive pentru care este recomandat sa ai copii dupa 30 de ani

Cristina Babii

O „mama varstnica" - asa ar cataloga obstetricienii o femeie care are copii dupa 30 de ani. Poate „varstnica" este un termen cam dur, unii experti considera intervalul dintre 30 si 40 de ani ca fiind a doua tinerete, insa din punct de vedere biologic, explicatia este simpla. Am auzit-o de foarte multe ori: ceasul biologic asurzitor care bate odata ce corpul nostru este pregatit pentru o asa schimbare, ceasul care ticaie chiar mai puternic din punct de vedere medical sau social.

Pentru multe dintre noi, a avea un copil dupa varsta 30 de ani nu este o alegere, iar motive sunt multe. De pilda, daca perechea ta de la 26 de ani nu era cea potrivita? Daca motivele medicale s-au tot opus ca tu sa fii mama?

 

In orice caz, chiar daca altele au fost motivele care au stat in spatele deciziei de a amana nasterea unui copil, asta nu trebuie sa atraga dupa sine un sentiment de vinovatie. In timp ce a fi parinte in tinerete este un sfat pe care il tot auzim, iata de ce este chiar bine sa ai copii dupa 30 de ani. Descopera trei motive oferite de o femeie care a fost mama pentru prima data la 35 de ani.

1. Nu faci compromisuri

Poti face alte lucruri inainte de a deveni mama: te echilibrezi financiar, iti pui cariera pe un fagas bun, calatoresti, studiezi, dormi cat vrei, te uiti la genul de filme care iti plac etc. Si, indiferent ce faci, o faci pentru tine si vei aprecia asta. Sigur, poti avea copii in timp ce tragi tare sa iti construiesti o cariera, insa tot va trebui sa faci compromisuri si abia aici va interveni sentimentul de vinovatie.

 

Pe de alta parte, ai putea avea trei copii pana ce implinesti 28 de ani si abia dupa majoratul celui mai mic sa te preocupi de parcursul profesional, dar in acel moment vei avea deja 46 de ani. Nu e acelasi lucru. Daca nu esti pregatita, nu te avanta pe un asa drum. Mai bine sa ai copii dupa 30 de ani decat sa te invinovatesti mereu ca o parte din viata ta nu a mers asa cum ai planuit.

2. Adio oboseala!

Una peste alta, vei fi cu adevarat mai putin obosita. Se spune ca a fi parinte este ca o mahmureala constanta - ca sa facem o comparatie amuzanta - si devine tot mai greu de manevrat pe masura ce imbatranesti. Si sigur ca mamele tinere reusesc cumva sa se descurce, insa exista si un contraargument: a avea copii te oboseste la orice varsta. Mai bine valorifici toata energia fizica pana in 30 de ani si te pregatesti pentru starea de oboseala care va veni odata cu copiii. Este bine sa le acorzi toata atentia doar lor.

3. Esti mai inteleapta

 

Iti poti folosi experienta de viata pe care ai acumulat-o pana la 30, 35 de ani ca sa iti cresti copilul. Iata ce spune Jane Merrick, mama pentru prima data la 35 de ani, intr-un articol publicat de The Independent : „nu spun ca sunt un parinte mai bun decat cineva mai tanar cu 10 ani decat mine si recunosc ca fetita mea de cinci ani este mai isteata decat mine. Dar sper ca o pot invata, pe masura ce creste, despre tot ce inseamna sa fii femeie, despre intalnirile proaste si despre deciziile pe care le-am luat, bune si rele. Si nu ii voi spune sa nu asculte sfaturile pentru care nu trebuie sa astepte prea mult pana sa aiba copii. Pentru ca, in definitiv, este decizia ei".

In cele din urma, o decizie atat de importanta nu trebuie luata in pripa; un copil iti schimba prioritatile si viata in intregul ei. Daca te-ai decis sa amani momentul acesta si sa ai copii dupa 30 de ani, trebuie sa fii constienta ca este posibil ca sansele de reusita ale sarcinii sa nu mai fie atat de ridicate iar riscul aparitiei complicatiilor sa creasca considerabil.

Tu ce decizie ai lua?

Ce fel de copii vei avea?
Incepe quiz
Ce fel de copii vei avea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.