Victimele violenței domestice, afectate grav de pandemie: numărul abuzurilor este în continuă creștere

Victimele violenței domestice, afectate grav de pandemie: numărul abuzurilor este în continuă creștere

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Nu este un secret pentru nimeni faptul că multe familii din România au fost nevoite să stea acasă în ultimele luni, în urma restricțiilor impuse de autorități în timpul pandemiei de Covid-19. Însă la adăpostul locuințelor și în spatele ușilor închise, de teama infectării cu virusul periculos, se petrecea adevărata teroare.

Violența domestică este o problemă îngrijorătoare a societății românești și nu numai. Este o problemă la nivel mondial, iar datele recente arată că numărul cazurilor de abuz în familie a crescut în țara noastră, "înflorind" în condițiile create de pandemie. Mulți specialiști sunt de părere că restricțiile impuse pentru a impiedica răspândirea virusului au avut un efect major în ceea ce privește abuzul asupra femeilor de către parteneri. Violența în familie (bătăi, scandaluri și agresiuni) crește ori de câte ori familiile sunt nevoite să petreacă mai mult timp împreună, iar primul val al pandemiei a fost mediul propice pentru aceste situații nefericite. 

În întreaga lume există familii care petrec 80% din timpul lor acasă, iar apelurile la numerele de urgență s-au înmulțit considerabil. În România, în primele două luni ale lui 2020, numărul apelurilor la 112 ce anunțau un abuz fizic în familie a crescut cu 17,32%, comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut. 

Statistică alarmantă și tristă pentru România

Între lunile ianuarie-septembrie 2020 au fost înregistrate 33.274 de sesizări pentru fapte de violență domestică, cu 450 mai multe decât în aceeași perioadă a anului 2019, potrivit datelor transmise de Serviciul de Telecomunicații Speciale, scrie Libertatea.ro.

Creșterea cazurilor de violență în familie nu s-a reflectat direct în numărul de apeluri la 112, iar experții știau că din cauza faptului că victimele locuiau împreună cu agresorii în timpul carantinei se aflau în imposibilitatea de a cere ajutor. În perioada stării de urgență rudele sau prietenii apropiați ai victimelor au fost cei care au sunat pentru a face sesizări. 

Numărul de apeluri la numărul de urgență ce anunțau un caz de violență domestică a crescut în lunile august și septembrie, când s-au înregistrat 552, respectiv 463 de apeluri, comparativ cu 137, respectiv 153 în aceleași luni ale anului trecut, arată datele ANES, potrivit Libertatea.ro.

Cele mai multe dintre victimele violenței domestice sunt femei adulte, iar numărul lor a crescut cu 1.460 față de anul 2019. Multe dintre acestea cer ajutorul abia după ce sunt agresate sau se refugiază la rude și prieteni, lucru ce în timpul carantinei le-a fost imposibil.

"Practica noastră este să apelăm la resursele apropiate, nu la cele instituționale, pentru că nu mai avem încredere. O spun și din experiența mea, și din alte experiențe. Cele mai relevante ajutoare rămân o vecină, o prietenă. Ei, ce faci acum? Vecinii reacționează altfel. Nu te poți izola la ei în caz de pericol", a mărturisit o femeie victimă a violenței domestice, pentru Libertatea.

Pe de altă parte, când vine vorba despre plângeri penale împotriva agresorilor, vecinii sau apropiații victimelor preferă să nu se implice, de teamă că vor avea alte probleme.

"Cel mai comod pentru un vecin e să zică nu știu, eu nu am auzit nimic și cam acolo se încheie. Majoritatea știu că dacă dau o declarație în calitate de martor, după aia, trăiesc cu frica asta, vai, că mă poartă pe la instanță. Ar fi obligația lor morală și legală să furnizeze detalii, dar nu prea o fac.", a explicat Subcomisarul Florin Lupu, conform sursei citate.

Cele mai multe dintre victimele violenței domestice nu pot participa online la grupurile de suport

În timpul carantinei a existat interdicția de liberă circulație, astfel că multe dintre victime nu au putut ajunge la grupurile de suport pentru violența în familie. Din nefericire, mediul online este problematic, dat fiind faptul că multe femei petreceau timpul în permanență cu agresorul în acea perioadă sau pur și simplu nu aveau acces la internet.

"Ne-am duce în online, dar în online estimăm care pot fi riscurile. Una e să plece femeia de acasă cu o treabă și să vină la grup, și alta e să intre de-acasă să participe la grup online, că nu e despre cum gătim gogoși. Unele nici nu au cum. Avem un caz, cu o doamnă care are un telefon vechi. Nu se pune problema de intrat online. Dacă locuiești încă cu agresorul, chiar nu ai cum să participi.", a spus Iolanda Beldianu, membră a ONG-ului din Brașov "Pas Alternativ".

În România, dar și la nivel mondial, experții trag un semnal de alarmă în privința instaurării unei noi carantine, în următoarele luni. Se cere înăsprirea măsurilor de către autoritățile competente pentru că astfel de situații să nu se mai repete, iar numărul cazurilor de violență în familie să nu mai crească. 

"Chiar și înainte de pandemie violența împotriva femeilor a fost una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului. Din cauza restricțiilor violența domestică a crescut la nivel mondial, în umbra pandemiei. Acesta este un moment critic pentru a acționa, de la prioritizarea serviciilor esențiale, cum ar fi adăpostul și sprijinul pentru femeile abuzate, până la furnizarea de sprijin economic și alimente esențiale pentru perioada de recuperare.", a declarat Phumzile Mlambo-Ngcuka directoul agenției ONU "Un woman". 

Surse articol: Libertatea.ro / New York Times / UN Woman

Surse foto: IStock

Care este numarul tau norocos?
Incepe quiz
Care este numarul tau norocos?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.