Ce se întâmplă, de fapt, când porți prea mult machiaj

Ce se întâmplă, de fapt, când porți prea mult machiaj

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Orice femeie vrea să arate cât mai bine, iar pentru asta simțim nevoia unui mic ajutor. Machiajul are multe efecte benefice pentru aspectul nostru estetic: maschează imperfecțiunile pielii, scoate în evidență culoarea ochilor, evidențiază trăsăturile și ne face să părem mai strălucitoare. Dar ce se întâmplă când aplicăm prea mult machiaj? Există anumite riscuri atunci când cantitatea de fond de ten, blush sau fard de pleoape este puțin exagerată? Dermatologii și experții în frumusețe ne spun care sunt efectele nu tocmai plăcute ale unui machiaj prea pronunțat.

Machiajul exagerat înfundă porii

Atunci când aplici pe față prea mult fond de ten sau diverse farduri, porii se înfundă, iar pielea își pierde aspectul neted și proaspăt. În plus, pot apărea leziuni și iritații. „Cele mai frecvente efecte adverse ale machiajului excesiv constau în înfundarea porilor și iritarea pielii”, spune Diane Elizabeth, beauty expert.

În cosmetică se folosește termenul de „comedogenic” pentru produsele care determină înfundarea porilor. Substanțele chimice din farduri au, în general, un pronunțat efect comedogenic. Chiar și unele uleiuri naturale pot determina închiderea porilor, captând bacterii și murdărie în interior și determinând apariția punctelor negre și a iritațiilor.

De aceea este necesar, atunci când aplici mai mult machiaj decât de obicei, să faci și o curățare suplimentară a pielii, cu demachiante potrivite și multă apă.

Machiaj mai mult înseamnă risc mai mare de infecții

În compoziția anumitor farduri, în special a celor cremoase, sau a rimelului se pot dezvolta bacterii dăunătoare. Cu cât utilizăm mai mult fard, cu atât riscul infecțiilor crește. Din cauza excesului de machiaj, putem dezvolta dermatite, acnee sau conjunctivite. De aceea, pe lângă aplicarea moderată a machiajului, trebuie să ne asigurăm că nu utilizăm farduri vechi și nu folosim anumite produse la comun cu alte persoane.

Ridurile se pot accentua dacă ne machiem prea intens

În special în jurul ochilor, pielea este foarte delicată, iar curățarea dificilă a rimelului și a fardului aplicate în exces duce, în timp, la pierderea elasticității și la apariția ridurilor. Infecțiile cauzate de farduri în zona ochilor pot fi mai frecvente, iar demachiarea energică poate duce la spargerea capilarelor și la afectarea structurii colagenului. În timp, pielea pleoapelor și cea din zonele vecine ochiului se deteriorează, capătă un aspect mai îmbătrânit și mai ridat decât restul feței.

Rimelul aplicat în exces poate fi foarte dăunător, determinând căderea genelor și iritarea ochiului. Este recomandat să se folosească produse de machiaj de cea mai bună calitate, precum și anumite creme protectoare înainte de aplicarea fardurilor. Fardarea excesivă a ochilor trebuie să reprezinte o excepție, nu regula, iar demachiarea corectă este obligatorie înainte de culcare.

Machiajul excesiv înseamnă mai multe toxine pe piele

Chiar dacă mâncăm organic și încercăm să ne protejăm de substanțele chimice din alimente, neglijăm adesea efectele fardurilor. Pielea noastră este expusă zilnic unui adevărat atac chimic, din cauza substanțelor conținute în produsele de machiaj. Cu cât folosim mai multe farduri, cu atât suntem mai expuse toxinelor. 

cosuri

Demachiantele pot lăsa reziduuri dăunătoare pe piele

Cu cât folosești mai mult machiaj, cu atât ai nevoie de o cantitate mai mare de demachiant. Problema este că unele demachiante pot lăsa pe fața ta o serie de reziduuri nocive (precum emulsifianți sau surfactanți), care rămân pe piele dacă nu sunt clătite cu foarte multă apă și provoacă uscarea și iritarea epidermei. De asemenea, unele cosmetice conțin formaldehidă, un compus chimic care poate favoriza apariția alergiilor și a dermatitei.

Când te machiezi prea mult, apar și efecte psihologice

Dependența de machiaj

Machiajul te ajută să te simți frumoasă, dar, dacă nu te simți bine decât atunci când ești machiată strident, înseamnă că ai trecut deja în zona de dependență. Femeile care au o stimă de sine mai ridicată tind să poarte mai puțin machiaj, arată sondajele. Pentru unele persoane, a purta mai mult machiaj înainte de o prezentare importantă sau la prima întâlnire înseamnă o încredere mai mare în ele însele, dar acest lucru nu trebuie să devină o obișnuință.

Senzația că ești mai în vârstă

Pentru o femeie, machiajul echivalează cu un ritual de trecere. În momentul în care dăm prima oară contur buzelor și aplicăm cea dintâi tușă de fard pe pleoape, știm că am intrat în tagma adulților. Aceasta este convingerea multor adolescente și orice părinte trebuie să știe că în spatele roșului din obraji și al genelor rimelate este dorința copilului lor de a crește. Este însă necesar ca persoanele foarte tinere să înțeleagă că maturitatea vine și cu anumite riscuri, iar faptul că te simți mai mare nu-ți garantează, neapărat, siguranța.

Poți ajunge să te porți ca o altă persoană

machiare

Machiajul excesiv este asociat, adesea, cu anumite modificări în comportament. Atunci când avem un anumit look, încercăm să ne comportăm în consecință. Așa că machiajul exagerat scoate la iveală înclinațiile noastre de divă sau de femme fatale. Nu este nimic rău în asta, atât timp cât nu uităm cine suntem și ne permitem, din când în când, să fim naturale.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Sutien potrivit pentru sânii lăsați: cele mai bune modele
Sutien potrivit pentru sânii lăsați: cele mai bune modele
Esti prea visatoare cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Esti prea visatoare cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.