Ghidul viitorului însurățel: cele mai bune ponturi în alegerea costumului de mire

Ghidul viitorului însurățel: cele mai bune ponturi în alegerea costumului de mire

Redactor Raluca Margean

Fiecare mire vrea să arate cât mai bine în ziua nunții sale. Deși s-ar putea să nu aibă nevoie de prea mult timp pentru a-și găsi costumul pentru nuntă (nu atât de mult ca unei mirese), nu trebuie să se lase pe ultima sută de metri, iar căutarea ar trebui să înceapă din timp, astfel încât să nu fie stresat în ultima clipă.

costum  mire

Chiar dacă dăm mai multă atenție rochiei de mireasă, nu trebuie să trecem cu vederea nici costumul de mire, pentru că și el este la fel de important. Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a porni în căutarea costumului de mire perfect, așadar citește cu atenție rândurile care urmează!

Cu cât timp înainte de nuntă îți cumperi costumul?

Este indicat să începi să cauți un costum de mire cu cel puțin 2-3 luni înainte de marele eveniment. Ai nevoie de un consilier de stil sau vrei să te bazezi doar pe inspirația și priceperea ta în materie de fashion? Indiferent ce variantă vei alege, ține cont de faptul că s-ar putea să ai nevoie de ajustări ale costumului, așadar începe căutarea din timp.

Același lucru este valabil și în cazul în care vei opta pentru închirerea costumului de mire. Trebuie să-ți faci o programare din timp, astfel încât să fii sigur că nu vei rămâne fără costum de mire la propria nuntă.  

Pot să îmbrac de mai multe ori costumul de mire?

Un costum de mire poate fi destul de costisitor și ar fi păcat să nu-l mai folosești niciodată. Vei avea parte și de alte evenimente speciale în viața ta, așadar e bine să ai un costum elegant în garderobă. Poți face modificări la cravată, cămașă sau pantofi, dar costumul îl poți refolosi.

Prin urmare, dacă te hotărăști să-ți folosești costumul și după nuntă, ține cont de următoarele două aspecte:

  1. Alege o culoare potrivită, precum bleumarin închis sau gri cărbune. Un astfel de costum ar trebui să fie simplu de asortat cu diferite cravate și modele de pantofi. Îl poți refolosi la alte evenimente speciale, precum botezuri, nunți sau petreceri simandicoase.
  2. În ceea ce privește țesătura, încearcă să te orientezi spre un costum de lână sau combinații de lână cu alte materiale. Un costum de mătase sau din alte materiale fine sunt mai pretențioase și pot forma cute. De asemenea, ține cont de faptul că un costum cu o compoziție din lână poate fi purtat în mai toate sezoanele, pe când un costum dintr-un material ușor precum mătasea nu este recomandat în sezonul rece.

Cum aleg tipul de costum de mire?

În funcție de personalitatea și conformația fiecărui mire, dar și de cât de elegant este evenimentul în sine, există mai multe opțiuni pentru tipul de costum de mire.

Combinația clasică: sacou și pantaloni. Pentru bărbații cu o constituție atletică, cel mai indicat este sacoul slim fit, care urmărește talia mirelui. Atenție, totuși, nu exagera! Sacoul nu trebuie să arate ca și cum plesnește pe tine.

Sacoul de ceremonie are o singură despicătură la spate, pe când sacourile cu două despicături sunt o soluție pentru costumele business. Din punct de vedere coloristic, sacoul poate fi parte a unui costum având aceeași țesătură ca și pantalonul sau, dimpotrivă, în contrast, în funcție de preferințele fiecăruia.

costum mire- costum trei piese cu ceas de buzunar

Sursa foto: Pinterest

Costumul în trei piese. Dacă vrei să fii un pic mai elegant, dar să-ți păstrezi stilul modern și proaspăt, aceasta este varianta cea mai potrivită pentru tine. Alege un costum bine croit, iar pentru a adăuga un aspect retro sau vintage, îți poți pune o batistă elegantă și un ceas de buzunar.

Redingota. Dacă ai un eveniment cu ștaif, atunci redingota este una dintre alegerile cele mai bune. Există mai multe tipuri de redingotă, două dintre acestea fiind mai des întâlnite: redingota tunică și redingota coadă de rândunică. Redingota tunică este mai lungă decât un sacou clasic și are terminația în unghi drept, spre deosebire de sacou, care are terminația rotunjită. Redingota coadă de rândunică are o despicătură la spate care aduce aminte de o coadă de rândunică. Redingota nu trebuie să fie neapărat din aceeași țesătură ca pantalonul, iar din punctul de vedere al culorii, poți alege o redingota uni, în dungi sau alte vaiante mai extravagante.

costum mire-bărbat elegant în smoking bleumarin

Sursa foto: Pinterest

Smokingul. Acesta se pretează tot la o ținută formală. De obicei, smokingul este alb sau negru, însă întotdeauna se asortează cu o pereche de pantaloni negri. Un smoking are lungimea unui sacou clasic, iar reverele sunt obligatoriu de mătase. Cea mai elegantă variantă a smokingului este cea la un singur rând de nasturi, cu guler șal. Smokingul avantajează toate conformațiile, fiind indicat atât mirilor atletici, cât și celor mai solizi, pentru că are un efect de alungire și subțiere.

Fracul. Acesta reprezintă opțiunea cea mai sobră de costum de mire, fiind ceva mai pretențios și mai restrictiv. Fracul are aceeași lungime ca a redingotei, are reverele din mătase și este întotdeauna negru. Nasturii au doar un rol decorativ.

Cum alegi materialul unui costum de mire?

Materialul este foarte important și diferă în funcție de sezonul în care are loc evenimentul, dar și de locație.

1. Toamnă-iarnă

costum mire- costum pentru toamnă burgundy

Sursa foto: Pinterest

În aceste anotimpuri e recomandat să te orientezi spre materiale grele, 100% lână sau combinație lână-mătase ori lână-mohair. Totuși, în această perioadă a anului, sunt indicate și costumele din catifea, cașmir sau brocart. În ceea ce privește culorile, mai potrivite sunt cele întunecate: negru, albastru închis sau gri cărbune.

2. Primăvară-vară

Acestea sunt cele mai populare sezoane pentru nunți. Într-o astfel de perioadă, costumele din fibră naturală sunt la mare căutare: mătase, bumbac sau lână. Pentru o nuntă mai puțin formală, te poți gândi și la un costum din in. În ce privește culorile, albastrul și griul sunt cele mai căutate, însă te poți orienta și spre culori mai deschise, inclusiv alb.

3. Casual sau elegant

Dacă nunta are loc în locații mai elegante, este de la sine înțeles că și costumul va fi pe măsură. Alege costume în culori mai închise, din materiale precum lână cu mătase, pentru a adăga un pic de strălucire ținutei tale. Costumul din trei piese cu trei nasturi este varianta potrivită, iar dacă ai o nuntă foarte elegantă, atunci se impune smokingul, redingota sau fracul. În astfel de ocazii se pune accentul pe eleganță și etichetă în detrimentul confortului.

costum mire- bărbat tatuat cu un pahar de șampanie

Sursa foto: Pinterest

În ultima perioadă, mulți miri se orientează spre locații mai exotice și spre evenimente mai casual, mai relaxate. În acest caz, te poți gândi la costume în culori atipice, mai deschise sau mai vii, din materiale precum lână și bumbac. 

Cum alegi sacoul și pantalonii potriviți?

Pentru o ținută mai elegantă se recomandă sacoul cu buzunare fără clapetă. Dacă evenimentul nu este foarte formal, sacoul poate fi cu buzunare cu clapetă.

În ceea ce privește pantalonii, lungimea acestora trebuie să fie un pic mai mare decât de obicei și trebuie să stea perfect pe gleznă. Dacă pantalonii sunt făcuți pe comandă, nu ai de ce să pui o curea. De altfel, cureaua este contraindicată, pentru că știrbește imaginea perfectă pe care vrei să o obții.

Pentru un eveniment special este indicată vesta. Aceasta poate fi cu 3 sau 4 nasturi, în funcție de preferințe. Dacă vrei un aspect mai formal și mai sobru, poartă o vestă care să fie în același ton cu costumul.

Cum trebuie să fie cravata și pantofii?

costum mire-pantofi maro

Sursa foto: Pinterest

Cravata și batista din buzunarul de sus te pot ajuta să adaugi o notă de culoare sau extravaganță ținutei tale. Îți poți asorta cravata cu batista, dar acest lucru nu este neapărat obligatoriu. Dacă ai o nuntă formală, cea mai bună variantă de culoare este albastrul sau albul de fildeș. Dacă evenimentul este mai puțin formal, poți alege o cravată sau o batistă colorată, care să spargă monotonia ținutei.

Pantofii de piele sunt varianta câștigătoare. Aceștia sunt mai sofisticați și mai comozi. Sunt recomandați cei negri, indiferent de culoarea costumului. Dacă ai un costum albastru-bleumarin, o variantă foarte bună este să alegi pantofi maro-închis. Dacă nu-ți plac regulile și vrei să fii extravagant, gândește-te la o pereche de pantofi burgundy.

Costume de mire în tendințe în 2019

În 2019, opțiunile pentru costum de mire sunt nelimitate. Poți alege în funcție de personalitatea ta, de preferințele tale și de locul în care se desfășoară evenimentul mult dorit. Cel mai important este să te simți bine, să te bucuri și să fii în formă la unul dintre cele mai importante momente din viața ta. Iată câteva recomandări de la stiliști pentru anul acesta!

Costum de mire bleumarin

Albastru-bleumarin este cea mai populară opțiune când vine vorba de nunți. Culoarea albastră este fermecătoare, în special în nuanțe închise, precum albastru ca miezul nopții, albastru cobalt sau albastru-bleumarin. Totodată, este o culoare a eleganței și creează o impresie sofisticată bărbaților care o poartă.

Albastrul este asociat cu meserii extrem de respectate, cum ar fi serviciul militar în marină, și este plăcut atât de generațiile tinere, cât și de cele vechi.

Un costum din trei piese bleumarin este întotdeauna o alegere excelentă. Îl poți asorta la aproape orice culoare de vestă sau cravată și vei arăta impecabil.

Costum de mire gri

costum mire-gri

Sursa foto: Pinterest

Un costum gri-cărbune este a doua cea mai bună opțiune după costumul albastru. Griul închis este potrivit pentru nunțile formale, pe când griul în nuanțe mai deschise este perfect pentru o nuntă casual. Alege varianta cu trei nasturi și cu rever având o dungă de mătase, în cazul în care vrei o ținută mai elegantă. 

Costum de mire negru

De cele mai multe ori, costumul negrul nu este cea mai bună opțiune pentru o nuntă. Nunta este o sărbătoare, nu un eveniment formal foarte strict. Chiar dacă vrei să fii foarte elegant, recomandarea stiliștilor este să mergi pe albastru foarte închis și să lași negrul pentru alte evenimente.

Costum de mire roșu

Această culoare nu este cea mai populară pentru un costum de mire, însă este în tendințe acum. O astfel de culoare este potrivită dacă ai o fire extravagantă și vrei să ieși în evidență. Poți opta pentru un sacou roșu puternic combinat cu negru la rever și la dunga de la buzunare. În acest caz, pantalonii trebuie să fie negri și poți adăuga un papion pentru o notă de eleganță și rafinament. O altă variantă este costumul roșu-vișiniu, dintr-un material având în compoziție lână și mătase.  

Costum de mire alb

costum mire- bărbat cu sacou alb și pantaloni negri

Sursa foto: Pinterest

Costumul alb de mire este potrivit în sezonul primăvară-vară, în special pentru nunțile mai casual și mai relaxate. Totuși, sacourile albe pot fi asortate și cu pantaloni negri, ținuta fiind la fel de elegantă și rafinată. Pentru un aspect deopotrivă îndrăzneț și modern, alege contrastul de culori alb-negru, cu rever în formă de V și papion negru.

Costum de mire tip tunică

Costumul cu guler tunică este o variantă foarte bună pentru o nuntă elegantă și sofisticată. Se potrivește în special cu cravată și avantajează bărbații cu o constituție atletică. Costumul poate fi uni sau sacoul se poate diferenția de pantaloni printr-o altă culoare. Dacă vrei să adaugi o notă de extravaganță, poți alege modele florale sau geometrice. Culorile pot varia de la elegantul albastru închis până la verde închis, vișiniu sau alb.  

Ce preț are un costum de mire?

Prețul pentru un costum de mire variază în funcție de materialul folosit și de stilul ales. De asemenea, va conta și dacă este un costum făcut pe comandă sau nu. În principiu, prețurile în 2019 pentru un costum de mire sunt între 1.000 de lei 1.000 de euro, incluzând sacoul, pantalonii și  accesoriile (papion sau cravată și batistă).   

Atunci când vrei să arăți bine, nu prea te mai uiți la preț, iar acest lucru este speculat foarte bine de toți producătorii de costume de mire. Important este să-ți stabilești un buget și să te asiguri că ai suficiente resurse pentru tot ce implică acest eveniment special din viața ta. Noi te sfătuim să nu faci rabat de la calitate, dar nici să exagerezi cu cheltuieli inutile.    

Surse foto: Unsplash, Pinterest

Articolul urmator
Sutien potrivit pentru sânii lăsați: cele mai bune modele
Sutien potrivit pentru sânii lăsați: cele mai bune modele
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.