Reciclarea hainelor, un pas înainte spre o planetă sănătoasă! Iată ce să faci cu îmbrăcămintea veche!

Reciclarea hainelor, un pas înainte spre o planetă sănătoasă! Iată ce să faci cu îmbrăcămintea veche!

Redactor Raluca Margean

Atunci când îți faci curat în garderobă, în loc să arunci hainele pe care nu le mai folosești, mai bine le pui deoparte pentru reciclat. Există foarte multe posibilități prin care hainele vechi pot fi reutilizate, iar în plus, poți obține mici avantaje de pe urma acestui gest. Află în continuare care este cea mai bună metodă de reciclare a hainelor uzate!

Reciclarea hainelor, un pas înainte spre o planetă sănătoasă! Iată ce să faci cu îmbrăcămintea veche!

Cum colectez hainele?

Dacă ai de reciclat haine, mai întâi trebuie să le analizezi dacă mai sunt purtabile sau trebuie date mai departe pentru a fi transformate în alte articole. Îmbrăcămintea și textilele care sunt în stare bună pot fi donate organizațiilor caritabile sau persoanelor în nevoie sau pot fi vândute pentru reutilizare. Articolele care nu se mai pot repurta, pot fi transformate în articole, precum: căptușeală pentru scaune obișnuite sau scaune auto, cârpe de curățat și pături industriale. Reciclarea hainelor uzate reprezintă o modalitate excelentă de a minimiza impactul general pe care hainele îl au asupra mediului înconjurător.

Iată cum procedezi la colectarea hainelor vechi:

  • Te gândești dacă le mai poți recondiționa. Acest lucru înseamnă să le pictezi sau să le schimbi croiala și forma, astfel încât să obții alte produse ”noi”, cu costuri reduse.
  • Separi hainele uzate care mai pot fi purtate de hainele foarte stricate. Îmbrăcămintea și textilele în stare bună se pot revinde în magazinele de second-hand sau se pot reutiliza de alte persoane nevoiașe.
  • Le speli și le pui separat în saci curați. Hainele reciclate se pun separat de alte deșeuri reciclate.
  • Costumele de carnaval, echipamentele sportive și uniformele pot fi donate altor elevi. De exemplu, dacă ai croit un costum la grădiniță pentru copilul tău și nu-l mai poți folosi, poți vorbi cu educatoarea să-l pstreze pentru copiii din următorii ani. De asemenea, dacă ai făcut karate și ți-ai cumpărat un chimono care nu-ți mai este de folos, poți vorbi cu instructorul pentru a-l dona altcuiva.
  • Pijamalele și cămășile pot fi folosite la curățenie. Ele poti fi tăiate în bucăți mai mici și transformate în lavete, cârpe de șters praful, de spălat faianța, geamurile, etc.

De obicei, nu se pot recicla lenjeriile care nu sunt de bumbac, produsele de lenjerie intimă și articolele din fibre sintetice.

Ce să fac pentru reciclarea corectă a îmbrăcămintei vechi?

Cel mai ușor mod de reciclare a hainelor este să le colectezi și să le donezi unor organizații caritabile. Poți urmări grupurile de pe Facebook care se ocupă cu astfel de evenimente sau poți căuta direct portalurile dedicate. De asemenea, în orașele mai mari, există plasate în anumite locuri containere speciale pentru reciclat haine, le poți dona acolo.  

Alte modalități de reciclare a hainelor uzate sau materialelor textile vechi:

  • Participarea la târguri cu îmbrăcăminte second-hand
  • Vânzarea hainelor în stare bună la magazinele de consignație
  • Caută școli, orfelinate sau biserici care organizează evenimente de colectarea hainelor vechi
  • Donează-le unor persoane pe care le cunoști și care au nevoie de ele
  • Descoperă care sunt punctele de colectare a marilor retaileri de haine și trimite-le acolo
  • Dă-le altă formă (croiește sacoșe din haine vechi, taie pantalonii lungi și transformă-i în scurți, fă fețe de perne, păpuși din cârpe sau articole pentru uz casnic)

Care este procedeul optim pentru reciclarea hainelor?

Persoană care introduce haine în containere de reciclat

Dacă ai de reciclat haine, mai întâi trebuie să te interesezi dacă există companii care colectează articole doar din bumbac sau și alte materiale sintetice, precum poliester. De obicei, pentru fibrele naturale, există mai multe posibilități pe piață.

Procedeul optim de reciclare este următorul:

  • Colectarea hainelor vechi. Acest procedeu a fost descris mai sus. 
  • Sortarea. Sunt 3 categorii de haine reciclabile, și anume: reutilizabile, cârpe și fibre. De obicei, acesta este un proces de sortare manuală care necesită expertiză în identificarea diferitelor tipuri de materiale. Companiile care reciclează raportează că aproximativ jumătate din articolele vestimentare donate pot fi refolosite. Acestea sunt, în majoritatea cazurilor, împachetatete și exportate în țările în curs de dezvoltare. Cele mai bune dintre ele, sunt folosite pe piața internă pentru vânzare în magazinele de specialitate. Cârpe și șervețele industriale din pânză sunt un alt reziduu important al procesului de reciclare. În plus, îmbrăcămintea poate fi redusă la material fibros.
  • Procesarea. Metoda de reciclat haine diferă în funcție de compoziția țesăturile textile. Materialele naturale sunt sortate în funcție de culoare și tipul de fibre. Fibra reciclată se combină cu alte fibre, iar materia primă obținută este folosită pentru a produce material de umplere pentru saltele sau căptușeala obiectelor de mobilier, conuri pentru difuzoare sau izolație auto. Pentru materialele pe bază de poliester, este necesar să scoți fermoarele și butoanele și apoi să tai hainele în bucăți mai mici. Aceste țesături mici mărunțite sunt apoi granulate și modelate în pelete.

Și Kate Middelton a profitat de curentul reciclării hainelor. Nu am aflat de vreo acțiune legată de donarea îmbrăcămintei însă nu am putut să nu observăm că obișnuiește să poarte aceleași rochii la mai multe ocazii, fapt ce multe fețe regale nu l-ar concepe. 

Cine a inventat reciclarea îmbrăcămintei?

Benjamin Law, un întreprinzător englez, a fost primul care a reciclat hainele uzate. El a transformat îmbrăcămintea stricată, care nu mai putea fi purtată în materie primă pentru noi materiale textile. Law a inventat 2 noi materiale: shoddy și mungo, ambele bazate pe o combinație de lână  recuperată din haine vechi și lână nouă. În 1860, în orașul Batley, Anglia, erau produse peste 7000 de tone din acest material.

În perioada mai recentă, în timpul și după cele două războaie mondiale, oamenii au început să recicleze tot mai mult. În diverse țări au fost demarcate campanii de reciclare, atât pentru textile, cât și alte materiale, precum fier sau metale. Japonia este astăzi una dintre țările în care reciclarea este reglementată prin lege și acceptată de către locuitori. În SUA, o treime din totalul deșeurilor este reciclat și se dorește o creștere a materialului reciclat, inclusiv haine.

Centre reciclare haine București

Grămadă de haine de reciclat

În România, interesul pentru reciclat haine și alte deșeuri începe să crească, pe măsură ce oamenii conștientizează importanța reciclării asupra mediului înconjurător. Totuși, procedeul de reciclare este puternic îngreunat de posibilitățile reduse de sortare a deșeurilor. Poți găsi pe site-ul hartareciclarii.ro toate punctele de colectare din apropierea ta și tipul de produse reciclate.

Magazine cu programe de reciclat haine și avantajele pe care le ai din acest mic gest

Tot mai mulți retaileri de haine au conștientizat importanța acestei acțiuni și au demarat proiecte de reciclat haine. Cei mai cunoscuți sunt H&M și Zara.

Zara reciclare haine

Conform informațiilor de pe site-ul oficial al retailer-ului, hainele nefolosite pot fi lăsate în containere speciale plasate în magazinele Zara. Ei le vor transmite mai departe către anumite organizații umanitare colaboratoare. În momentul actual, în România la Zara se acceptă la reciclat doar haine, nu și încălțăminte. Îmbrăcămintea nu trebuie să fie doar de la Zara, ci și de la alte branduri.

H&M reciclare haine

Programul de reciclat haine de către H&M reprezintă o inițiativă globală și este disponibil și în România. Pe lângă faptul că scapi de îmbrăcămintea nedorită, cu ajutorul acestei campanii, primești și mici avantaje. Dacă aduci hainele uzate în cutia de reciclare din cel mai apropiat magazine, poți primi un voucher pe care-l poți folosi la următoarea achiziție din magazin. H&M acceptă orice materiale textile (orice brand și în orice condiție). Textilele sunt apoi trimise la cea mai apropiată unitate de reciclare, unde sunt sortate manual.

Așadar, procesul de reciclat haine nu este deloc unul dificil și, în plus, vine la pachet cu unele avantaje. Gândește-te că faci un bine și te vei simți mai bine!

Citește și: 10 lucruri pe care să nu le arunci niciodată la gunoi

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
De la inspirație la legendă: Istoria uluitoare a celebrei genți Birkin
De la inspirație la legendă: Istoria uluitoare a celebrei genți Birkin
De pe ce planeta esti?
Incepe quiz
De pe ce planeta esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.