Imbogateste-ti cultura fashion: tot ce trebuie sa stii despre legenda Dior!

Imbogateste-ti cultura fashion: tot ce trebuie sa stii despre legenda Dior!

Redactor Andreea Baluteanu

Casa de moda Dior face parte, alaturi de Chanel si Valentino, din liga legendelor in fashion. Cu piese care au devenit iconice, muze care pasesc gratios in tinute Dior in cele mai luxoase locatii si profituri care cresc de la an la an, unul dintre cele mai respectate branduri haute couture frantuzesti are in spate o poveste fascinanta.

Descopera crampeie din istoria Dior, identifica piesele sale cheie si fa cunostinta cu muzele casei franceze!

Istoria Dior: de la „intemeietorul” Christian la adoratul Raf Simons

Este greu sa identifici reteta succesului in viata, dar este foarte posibil ca cei care s-au perindat la conducerea celebrei case de moda franceze sa o fi descoperit, pentru ca ne este greu sa indicam un singur moment cand Dior nu a fost „la moda”.


                                                Christian Dior

Povestea brandului incepe in 1947, cand Christian Dior, cunoscut pana atunci in lumea modei pariziene pentru schitele sale fashion si pentru munca de designer la Robert Piguet si Lucien Lelong, isi lanseaza propria casa de moda. Inca din primii ani, munca lui Dior a fost propulsata in atentia presei, astfel ca intaia sa colectie, intitulata The New Look, nu marca doar o schimbare de perspectiva in moda, ci si o miscare de notorietate pe care nici macar celebra Coco Chanel nu o suscitase pana atunci.

   
                                   Imagini din colectia The New Look

Popularitatea de care s-au bucurat primele siluete imaginate de Dior a fost impresionanta si l-a luat pe nepregatite chiar si pe creatorul sau, acesta afirmand ca „primul meu sezon a fost stralucitor, intrecand orice sperante”. Desigur, viziunea inovatoare asupra modei si stilul cu totul nou, eliberator, au fost punctele care au asigurat o atentie neintrerupta de atunci: croiul lejer devenea flatant, pentru a pune in evidenta osatura pieptului, talia era marcata, iar materialele folosite deveneau moi, maleabile, gata sa reliefeze aceasta noua structura. Insa nu numai tinutele de zi au fost atinse de schimbare sub bagheta magica a lui Dior, ci si rochiile de seara, care au redevenit lungi, somptuoase, dupa ce in perioada razboiului fusesera inlocuite de variante mai scurte, formale.

Iar Christian Dior era din ce in ce mai activ! A obtinut curand licenta de productie pentru palarii, esarfe, blanuri, manusi, genti si lenjerie, a scris o carte, „Je suis coutourier” (trad. - Eu sunt creator de moda couture), iar in 1953 a incheiat o colaborare cu Roger Vivier, care se va ocupa de designul frumosilor pantofi Dior in perioada urmatoare.

Colectia Vivante, cu acelasi curaj precum al predecesoarelor sale, se concentreaza pe spargerea barierelor din moda: fustele devin mai scurte, dar socheaza subtil, pastrand masura elegantei specifice Dior.

   
                                  Imagini din colectia Vivante

Desi inca tanar (avea 52 de ani cand a incetat din viata, in 1957), Christian Dior isi simte sfarsitul aproape si angajeaza un alt viitor nume greu al modei, Yves Saint Laurent, alaturi de care lanseaza colectii apreciate, remarcandu-se prin „rafinamentul auriu” al liniei Aimant (1956).

   
                                      Imagini din colectia Aimant

Timpul nu mai are rabdare cu creativitatea acestui geniu inovator al modei, iar in 1957 Christian Dior inceteaza din viata si Saint Laurent ii ia locul in fruntea brandului. Inca de la inceput, tanarul de 21 de ani si-a dovedit curajul si apetitul pentru risc, care i-au castigat popularitatea in randul maselor de personalitati indragostite de cel mai celebru brand parizian al momentului. La fel ca Dior, Saint Laurent s-a bazat pe filosofia care a adus victoria casei: o comunicare exemplara cu presa, cu accentul pus pe relatii publice si pe prezenta constanta pe copertele revistelor in voga, ceea ce le-a atras primilor doi coutourieri renumele de adevarati antreprenori ai vremii lor.

Prima colectie a lui Saint Laurent in fruntea Dior a fost lansata in 1958 si a respectat spiritul elegant si inovator al casei, urmand ca acesta sa devina curand faimos gratie croiului in forma de trapez al paltoanelor, integrate in linia cu acelasi nume, Le Trapeze.


                               Imagini din colectia Le Trapeze

Insa Yves Saint Laurent nu petrece multa timp la carma Dior si este inlocuit in 1961 de Marc Bohan. Desi lipsit de ambitia celorlalte nume care s-au perindat la conducerea iubitului brand, Bohan a fost unul dintre cei mai constanti si mai muncitori creatori, reusind performanta de a cuceri inca de la prima colectie inima stralucitoarei Liz Taylor, care a achizitionat 12 rochii din colectia The Slim Look. Urmeaza linia de cosmetice si primul insucces din existenta Dior, care trece in cativa ani din proprietatea grupului fondator Boussac la Willot Group, dar, cum ambele dau faliment, este cumparata de Bernard Arnault pentru suma simbolica de un franc.

   
                              Imagini din colectia The Slim Look

1989 este nu numai anul caderii comunismului, dar si al „decaderii” spiritului francez de la carma Dior. Locul lui Marc Bohan este luat de italianul Gianfranco Ferre, urmat de britanicul John Galliano (1997-2011), probabil cel mai cunoscut designer al casei dupa miticul Christian Dior. Galliano se remarca inca de la inceput gratie caracterului spectaculos al colectiilor sale, al apetitului pentru show si drama, „domesticite” in continuare de estetica eleganta a casei. Rochiile sale opulente, senzationale, ofera o noua directie brandului, dar basmul este intrerupt brutal in 2011, cand, in urma unui scandal antisemit, Galliano este inlocuit de belgianul Raf Simons. Astfel incepe o noua etapa in revolutia Dior!


                    Gianfranco Ferre la finalul prezentarii din 1994


            Colectia de primavara-vara John Galliano for Dior 2009


                                Rochie John Galliano for Dior



                                              Raf Simons

Rezervat si linistit, ca o oaza de calm pentru finantatorii Dior satui probabil de excentricitatea lui Galliano, Simons a revigorat la randul sau estetica faimoasei casei de moda pariziene, oferind fashionistelor creatii curate, moderne, purtabile, dar impregnate in continuare cu rafinamentul legendar. Atat criticii, cat si clientii s-au indragostit de colectiile sale, aclamate si epuizate cu o viteza impresionanta de pe rafturi.


          Colectie Dior by Raf Simons primavara-vara haute couture 2013


                         Colectie Dior Resort 2015 by Raf Simons

Nu a durat mult si bomba a explodat din nou: in octombrie 2015, Simons anunta ca se retrage in plin succes din functia de director creativ Dior, din cauza programului incarcat. Nume precum Sarah Burton (Alexander McQueen), Riccardo Tisci (Givenchy) sau Olivier Rousteing (Balmain) sunt vehiculate frenetic ca inlocuitori ai belgianului Simons, dar timpul ramane sa ne ofere acest raspuns!

Piese iconice Dior

Un rezumat al existentei legendei Dior nu putea fi complet fara o trecere in revista a „micilor minuni” pe care le-a daruit lumii!

Gentile Dior. Ce poate fi mai rafinat decat o femeie imbracata elegant, afisand gratios o poseta statement? Geanta Lady Dior, creata in 1995, a fost adorata de Printesa Diana, iar modelul Dior Bar imbina traditia brandului (piesa „a vazut lumina modei” in 1947) cu reinterpretarile moderne aduse de-a lungul timpului.





Parfumurile Dior. Completeaza hainele pe care le porti cu un accesoriu atemporal si un parfum de neuitat! Dior are doua propuneri devenite un clasic in materie: Miss Dior Cherie si stralucitor J'adore Dior!



„Rochia balon”. Nu ai cum sa te simti altfel decat „speciala” intr-o rochie cu ADN regal. Celebra the bubble dress a fost conceputa in 1956 si inca reprezinta unul dintre cele mai inalte niveluri de sofisticare si lux!



Dior Zémire. O nuanta luxurianta de gri, satin si matase, fusta cu croi amplu si sacou pana la jumatatea pulpei, care evidentiaza talia - iata una dintre cele mai recognoscibile siluete Dior, inspirata de opera cu acelasi nume semnata de Grétry si inclusa in colectia Ligne H (Linia H)!



Costum si palarie by Dior! Era imposibil ca tinuta care l-a propulsat pe Christian Dior in atemporalitatea marilor slujitori ai modei sa nu fie inclusa intre piesele iconice ale brandului. Cu croi strans, flatant si talie evidentiata, acest model a facut furori in anii '50, definind o era.


Muzele Dior

Este greu sa vorbesti despre Dior fara a aminti femeile care i-au inspirat creatorii sa realizeze lucruri marete. De la Marlene Dietrich la Jennifer Lawrence, casa de moda franceza a realizat un parcurs absolut fascinant!

   
 Marlene Dietrich  Jennifer Lawrence

Desigur, fiecare dintre numele aflate la carma Dior a avut favorita sa: Christian Dior o imbraca pe Kouka Denis, in timp ce Saint Laurent o adora pe Victoire Doutreleau. Gianfranco Ferre a avut-o drept muza pe Karen Mulder, iar John Galliano a intuit potentialul lui Gisele Bundchen, acum favorita a lui Chanel. Raf Simons prefera lookul glacial si nu se satura sa creeze haine iconice pentru blonde celebre precum Daria Strokous si faimoasa „draguta a Americii”, Jennifer Lawrence, dar nu o trece cu vederea nici pe superba frantuzoaica Marion Cotillard.

   
 Kouka Denis  Victoire Doutreleau
   
 Karen Mulder  Gisele Bundchen
   
 Daria Strokous  Marion Cotillard



Natalie Portman (imaginea Miss Dior Cherie) si Charlize Theron (J'adore Dior) completeaza lista muzelor iconicei case de moda!





Tu cunosteai aceste informatii despre casa de moda Dior? Te numeri printre admiratoarele acestui brand legendar?


Surse foto: biography.com, vogue.co.uk, fashiontrendsdaily.com, sophiakorver.blogspot.com, telegraph.co.uk, blog.fitnyc.edu, theage.com, nysun.com, qz.com, vogue.com, fashioners.com, maurenmotta.com.br,romantiqueandrebel.com, her.ie, harpersbazaar.com, ru-glamour.livejournal.com, fashiongonerogue.com, fabfashionfix.com, hollywoodreporter.com, thespoiledlife.com, youtube.com, dailymail.co.uk

Articolul urmator
Sutien potrivit pentru sânii lăsați: cele mai bune modele
Sutien potrivit pentru sânii lăsați: cele mai bune modele
Test de cultura de generala din moda: cate stii despre fashion
Incepe quiz
Test de cultura de generala din moda: cate stii despre fashion

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.