Viscoza sau mătasea artificială: ce trebuie să ştii despre acest material versatil

Viscoza sau mătasea artificială: ce trebuie să ştii despre acest material versatil

Redactor Andreea Baluteanu

Adorăm hainele, dar trebuie să recunoaștem că de cele mai multe ori habar nu avem din ce este concepută rochia aceea care ne-a adus atât de multe amintiri frumoase. Însă nu trebuie să studiezi neapărat design vestimentar sau să îți croiești singură cămășile office ca să „mănânci pe pâine” compoziția hainelor tale dragi! Este suficient să o dai o dată în bară și să speli la programul nepotrivit acel palton drag inimii tale și piperat de costisitor, urmând să îl pierzi astfel pentru totdeauna.

Este mai mult decât probabil ca orice femeie care își iubește cu patimă vedetele vestimentare să înceapă să studieze intens compoziția materialelor din momentul în care a pierdut o „prietenă” atât de bună. Azi îți vorbim despre unul dintre cele mai versatile și mai des întâlnite textile, viscoza. Află tot ce trebuie să știi despre „mătasea artificială” din rândurile de mai jos!

Viscoza: ce conține și ce fel de fibră este

În vastul univers al materialelor, viscoza e un fel de super eroină și datorită proprietăților sale excepționale de a imita textura sau „abilitățile” altor materiale. Astfel, atât de versatila viscoză poate funcționa precum bumbacul, mătasea (motiv pentru care i se și spune „mătase artificială”) sau lâna. Firește că, atât pentru proprietarele de haine din viscoză, dar și pentru cele care le creează, acest fapt e mai mult decât îmbucurător, dar presupune și o mică provocare. Atunci când are în comun atât de multe trăsături cu atât de multe texturi, e posibil ca viscoza să pună probleme la îngrijirea sau la spălarea sa.

eticheta viscoza

Ce mai trebuie știut? Viscoza este o fibră sintetică, cu toate că este concepută din foi de celuloză de lemn, deci dintr-un material vegetal. Cu toate acestea, este nevoie de anumite substanțe și procedee chimice pentru ca materialul să deprindă forma sa finală, astfel că viscoza nu se alătură bumbacului, lânii, mătăsii, inului și cânepii în galeria țesăturilor naturale.

Dar care sunt calitățile viscozei și de ce este folosită cu glorie în atât de multe haine? În primul rând, viscoza lasă pielea să respire și absoarbe minunat umezeala, motiv pentru care e preferată la confecționarea articolelor sportive sau ale celor aparținând garderobei casual.

Ce ne mai place? Că acest material își păstrează foarte bine forma în timp și este extrem de elastic, dovedindu-și astfel uluitoarea rezistență. Te atenționăm însă să citești eticheta produsului tău vestimentar ca să știi în ce condiții îl poți curăța. Viscoza e de asemenea campioană și la menținerea intensității culorii.

Vei fi la fel de bucuroasă să afli că viscoza nu se șifonează la fel de repede precum mătasea, cu care are atât de multe caracteristici în comun, și se calcă mult mai repede și mai ușor. Duse sunt zilele când priveai cu teamă fierul de călcat, temându-te că îți vei transforma fusta de mătase într-un dezastru ambulant.

Viscoza completează lista de avantaje și cu confortul pe care îl oferă cu drag purtătorului său. E minunată în rochii care îți mângâie pielea, dar și în colanții cu care mergi la yoga.

Permițând trecerea aerului printre fibre, fiind moale și vaporoasă, viscoza e de asemenea o idee excelentă pe timp de vară, atunci când deja nu mai suporți temperaturile ridicate. De fapt, e una dintre puținele țesături sintetice care se califică cu succes alături de cele naturale la purtarea în anotimpul fierbinte.

Cu luciu, finețe și eleganță, viscoza este, nu în ultimul rând, un material care îți va asigura o ținută ireproșabilă, diafană și atât de feminină. Mai spunea cineva „mătase”?

Cum lărgeşti hainele din viscoză

Avem o veste bună pentru tine: spre deosebire de un pulover din lână intrat la apă, hainele din viscoză sunt foarte ușor de lărgit. Tot ce îți trebuie este o temperatură ridicată pentru a determina fibrele ce au la origine celuloza să revină la dimensiunea dorită.

Ce trebuie să faci? Conform specialiștilor, scufundă hainele de viscoză în apă caldă pentru câteva ore bune. Agită apoi piesele tale vestimentare și, folosind o lingură de lemn, încearcă să lărgești singură materialul. Lasă să se usuce pe o suprafață plană, într-o cameră încălzită.

Dacă nu ai timp, poți să usuci viscoza și folosindu-te de un fier de călcat sau de un foehn.

Cum îngrijim hainele din viscoză

Viscoza nu este un material la fel de delicat și de pretențios precum mătasea, dar nu atinge nici rezistența bumbacului. Tocmai de aceea, cel mai important sfat pentru îngrijirea hainelor din viscoză este acela de a citi cu atenție eticheta produsului: aceasta îți va dezvălui tot ceea ce trebuie să știi.

În ceea ce privește spălarea viscozei, e recomandată cea manuală, cu apă cât mai rece. Dacă ai încredere totuși în mașina ta de spălat, alege neapărat programul de spălare manuală. Ca să fii și mai sigură, pune hainele din viscoză într-o pungă înainte de a le introduce în cuvă și spală-te întotdeauna pe dos.

Usucă în general piesele vestimentare din viscoză la aer, pe cât posibil. Ferește-te de uscător și alege lumina și căldura soarelui.

Atunci când calci, selectează un program mai delicat, dacă este posibil, precum cel de mătase (maximum 110 de grade). Dacă electrocasnicul tău nu presupune aceste opțiuni, pur și simplu așează o bucată de material peste viscoză ca să o protejezi. Va dura mai mult, dar va fi mai sigur.

femeie in pijama

Cum ne afectează sănătatea hainele din viscoză

Dacă îți place viscoza, un material cu atât de multe calități, avem o veste destul de proastă pentru tine: nu e chiar cea mai recomandată opțiune de material pentru sănătatea ta. Ba dimpotrivă.

Problema provine de la faptul că viscoza este tratată chimic pentru a putea fi purtată, folosindu-se substanțe precum sulfură de carbon, acid sulfuric, amoniac, acetonă sau sodă caustică. Astfel, purtarea hainelor din viscoză poate provoca greață, dureri de cap, stare de vomă, dureri de piept și insomnii. Pe termen lung, unii specialiști estimează că toxinele care sunt emanate de hainele din viscoză pot cauza necroza țesuturilor, anorexie sau chiar boala Parkinson.

Însă viscoza poate fi devastatoare mai ales pentru cei care lucrează în industria confecțiilor. Astfel, angajații marilor firme producătoare de haine, care jonglează zilnic cu aceste substanțe, pot ajunge să sufere în timp de boli de inimă, boli ale pielii și chiar cancer. Mai grav este că există semne de întrebare dacă aceste afecțiuni nu ajung cumva să fie resimțite și de cei care locuiesc în apropierea fabricilor.

Cum este afectat mediul de viscoză

Dacă sănătatea ta e pusă în pericol de purtarea hainelor din viscoză, mediul este încă și mai amenințat. Conform Made-By Environmental Benchmark for Fibres, care compară impactul asupra mediului pe care îl au fibrele, viscoza a fost catalogată, în funcție de sortimente, în clasele D și E, respectiv cele mai periculoase.

Un prim semnal de alarmă este ridicat de faptul că viscoza e produsă din celuloză de lemn, ducând astfel la tăierea pădurilor de care avem atât de multă nevoie acum. Dacă încă nu ești speriată, află că se estimează că circa 30% dintre țesăturile de viscoză sunt fabricate cu materiale provenind din pădurile cele mai amenințate ale globului: și situația nu e nici pe departe roz.

Însă o problemă e reprezentantă și de faptul că substanțele toxice folosite pentru confecționarea hainelor din viscoză sunt nocive pentru mediul și apele planetei. Ele pot distruge specii de plante, pot amenința animalele cu dispariția sau le pot scurta viața și au un efect negativ și asupra comunităților umane care trăiesc în apropiere.

De aceea, multe firme eco-conscious studiază deja piața pentru a găsi variante mult mai accesibile decât viscoza.

În acest sens, vezi mai jos de ce Stella McCartney a ales să folosească viscoză sustenabilă și cum anume este creat acest material!

Material viscoză metraj: așa îți confecționezi propriile haine

Ai decis să treci peste atenționările de mai sus? Cu toate că este cazul să pleci urechile la ele, poți cumpăra în continuare viscoză, mai ales dacă reciclezi hainele după ce nu le mai porți, oferind astfel o șansă și mediului.

Iată de unde poți cumpăra viscoză la metraj!

Pe reem.ro, ai la dispoziție viscoză imprimată, ideală pentru a-ți confecționa singură rochii, fuste, bluze sau chiar articole pentru mediul office. Diversitatea de culori și printuri este atât de atrăgătoare.

Și la eMAG poți găsi variante de viscoză la metru, vândute de diverși producători.

Nu în ultimul rând, la Arte Tessuti găsești viscoză imprimată la metru, iar magazinul online prezintă și avantajul de a-ți oferi posibilitatea de a comanda cantități mici, cât pentru o rochie de vară, dar și de a primi mostre înainte de achiziție.

Căptuşeală din viscoză: de unde o poți achiziționa

Vrei să îți căptușești câteva dintre articolele vestimentare preferate cu viscoză, profitând de rezistența și de calitățile absorbante ale acestui material? Iată de unde poți face shopping!

Pe tesaturi-textile.ro, specialiști ai țesăturilor din 1992, găsești mai multe variante de căptușeală de viscoză. Un mare avantaj este diversitatea de culori, extrem de ispititoare.

Și la etesaturi.ro ai ocazia de a cumpăra căptușeală de viscoză, în nuanțe la fel de atrăgătoare, precum verde smarald sau roz pudră, printre altele.

Căptușeala de viscoză nu lipsește nici de la Evelin Textile, unde nuanțele sunt chiar mai diverse, dacă mai credeai posibil așa ceva.

Rochii din viscoza și elastan: calitate la un preț prietenos

Una dintre cele mai rentabile opțiuni de rochii de vară sunt creațiile din viscoză și elastan. Ușoare și fluide, urmărind cu grație linia trupului tău, aceste articole vestimentare sunt practic o minune vara.

Jeanne Damas

Sursa foto: Pinterest

Alege nuanțe vii, printuri pline de fantezie și croiuri care îmbracă formele, fără a se mula însă prea tare: viscoza nu arată niciodată bine când e prea mulată.

Online, poți cumpăra rochii din viscoză și elastan de la marii producători.

Covor din viscoză: cum dai o amprentă de lux accesibil încăperii tale

Moi și strălucitoare, covoarele din viscoză dau cu siguranță o amprentă de lux și de opulență interioarelor tale, fără să fie nevoie să cheltuiești sume gigantice în acest sens. Covoarele din viscoză pot fi adesea confecționate și în amestec cu alte fibre, precum lâna, ceea ce conferă și mai multă intimitate și confort casei.

Dacă te tentează ideea unui covor din viscoză, află că îl poți achiziționa de pe diverse site-uri, variante de luat în calcul fiind disponibile la Vivre, Sunna Home, Rugvista sau emag.

Viscoza este un material complex, plin de versatilitate. Bucură-te de super proprietățile sale, dar nu face excese, ținând cont de pericolele pe care le presupune acest material la adresa sănătății tale și a mediului înconjurător.

Surse foto: iStock, Pinterest

Articolul urmator
Trendul verii 2023, Barbiecore: 8 ținute stilate cu care cucerești tendințele
Trendul verii 2023, Barbiecore: 8 ținute stilate cu care cucerești tendințele
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!
Incepe quiz
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.