swipe

10 alimente care te pot ucide

1. Sâmburii fructelor

Ca şi în cazul merelor, sâmburii din cireşe conţin un tip de cianură de hidrogen numită acid cianhidric. Nu mânca o cană întreagă de astfel de sâmburi. Printre alte fructe care nu sunt benefice pentru noi se numără piersicile şi caisele. 

10 alimente care te pot ucide

2. Rubarba

Frunzele rubarbei conţin acid oxalic, care contribuie la formarea pietrelor la rinichi, iar cantitatea care poate fi fatală este de aproximativ 5 kilograme. Nu te gândi că dacă mănânci mai puţin nu păţeşti nimic, pentru că și o cantitate mai mică poate să-ţi pună în pericol sănătatea.

10 alimente care te pot ucide

3. Nucşoara

Nucşoara este un halucinogen care îţi produce, într-adevăr, senzaţii care ţi-ar putea plăcea. Pe de altă parte, studiile arată că 5 grame de nucşoară pot duce la convulsii, iar 8 grame, la atacuri de apoplexie.

10 alimente care te pot ucide

4. Cartofii

Frunzele, tulpinile şi germenii cartofilor conţin glicoalcaloizi, care pot fi găsiţi şi în familia Solanaceelor. În acelaşi timp, îi poţi găsi şi în interiorul acestor legume, dacă nu le consumi repede şi le laşi la lumină. Efectele secundare ale glicoalcaloizilor pot consta în crampe, diaree, dureri de cap, comă sau chiar moarte. S-a demonstrat că doar 3-6 grame/kilogram din greutatea corpului pot fi fatale. Așadar, evită cartofii care au o nuanţă verzuie sau sunt incoltiti.

10 alimente care te pot ucide

5. Migdalele

Sunt două tipuri de migdale: dulci şi amare. Din păcate, cele amare conţin cantităţi mari de acid cianhidric, iar consumul a doar 7-10 migdale amare crude poate cauza probleme de sănătate la adulţi, iar în cazul copiilor au efecte fatale.

10 alimente care te pot ucide

6. Mierea crudă

Pentru că nu trece prin procesul de pasteurizare care omoară toxinele, mierea crudă conţine grayanotoxin, substanță care produce ameţeli, slăbiciune, transpiraţie excesivă și greaţă care poate dura 24 de ore. Este de ajuns să iei o linguriţă de miere care conţine grayanotoxin şi efectele enumerate îşi fac apariţia.

10 alimente care te pot ucide

7. Roşiile

Tulpinile şi frunzele roşiilor conţin otrăvuri alcaline care provoacă dureri de stomac, acelaşi efect avându-l şi roşiile verzi necoapte. Ca să-şi facă simţită prezenţa, aceste otrăvuri trebuie consumate în cantităţi mari, însă este recomandat să le eviţi, pentru a fi în siguranţă.

10 alimente care te pot ucide

8. Tonul

Primejdia constă în mercurul pe care peştele îl absoarbe. În consecinţă, acest metal greu, din moment ce se află în organismul tău, va afecta rinichii sau îşi va face loc spre creier, favorizând tulburările mintale. Specialiştii recomandă ca femeile însărcinate şi copiii să stea departe de acest aliment care, la prima vedere, poate părea benefic. 

10 alimente care te pot ucide

9. Manioc (având şi denumirea de cassava sau tapioc)

Maniocul este o plantă tropicală din sudul Americii, ale cărei frunze şi rădăcini sunt bogate în cianură. Şi-a câştigat popularitatea datorită sucului care se face din această plantă, care poate fi fermentat pentru a produce o băutură numită piwarry. 

10 alimente care te pot ucide

10. Caju

Deseori, nucile caju crude pe care le găseşti la magazin nu sunt, de fapt, crude, deoarece au fost supuse la aburi pentru a îndepărta urushiolul, care este un produs chimic găsit în iedera otrăvitoare. Acest produs chimic are aceleaşi efecte ca iedera otrăvitoare, iar o cantitate mare de urushiol poate fi fatală. Oamenii care sunt alergici la iedera otrăvitoare pot avea reacţii alergice fatale atunci când consumă nuci caju crude.

‹ Vezi si