10 lucruri pe care le spun sânii despre sănătatea ta

10 lucruri pe care le spun sânii despre sănătatea ta

Violeta Ieremie

Sănătatea sânilor este importantă la orice vârstă, indiferent că vorbim de adolescente, de femei în floarea vârstei sau trecute de prima tinerețe. De aceea este necesar să știi ce este normal, dar mai ales ce nu, în ceea ce privește sănătatea glandelor mamare.

anatomia sanului

Umflături

În timpul ciclului menstrual, s-ar putea să-ţi simţi sânii umflaţi, în corpul tău având loc schimbări hormonale. În această situaţie, e normală reacţia sânilor. Umflăturile au tendinţa să apară pe părţile laterale ale sânilor până sub axilă sau în faţă şi peste sfârcuri? Nu e motiv de îngrijorare, mai ales dacă eşti înainte de menstruaţie. ”Când o femeie este la menstruație, acest schimbări sunt normale în arhitectura sânului”, ne asigură Lauren Streicher, profesor doctor la Universitatea Northwestern din Statele Unite ale Americii. Însă, dacă umflăturile nu trec după ce încetează menstruația, atunci ar trebui să contactezi un medic pentru a afla dacă este vorba despre o problemă gravă de sănătate.

Densitatea sânilor

Un sân dens este un sân al cărui țesut este compact, prevăzut cu numeroase fibre. Este important ca atunci când faci o investigație mamară, medicul tău să-ți comunice ce tip de de glande mamare ai. Iar asta pentru că este mai dificil de detectat tumori la nivelului sânului sau chiar cancer: ţesuturile glandulare şi cancerul au culoarea albă sub testul razelor X.  Mai mult, având această informație, sunt necesare vizite regulate la medic. Poți și tu să supraveghezi dezvoltarea sânilor tăi, dacă te încadrezi în categoria femeilor cu glande mamare cu țesut dens, învățând cum să îţi palpezi singură sânii.

Sâni măriţi

Dacă sânii tăi cresc, se întâmplă ca urmare a acumulării kilogramelor (sânii conţin celule grase pe lângă ţesutul glandular), a sarcinii, a anticoncepţionalelor, a schimbărilor hormonale legate de ciclul tău menstrual. Nu este un motiv să te îngrijorezi, deşi s-ar putea să ai nevoie de un sutien nou pe măsura ta de acum.

femeie care isi masoara sanii

Sâni micşoraţi

Dacă observi că sânii tăi devin mai mici, e posibil să fi pierdut din greutate sau nivelul tău de estrogen să fi scăzut de la pastile sau de la menopauză, conform site-ului prevention.com.

Dacă niciunul dintre aceste semne nu este valabil (şi observi, în plus, că îţi cade părul sau ai acnee), este bine să-ţi faci un test pentru sindromul ovarului polichistic, potrivit aceluiaşi site, care poate anunţa un nivel ridicat de testosteron.

Sâni mari de la ”Mama Natură”

Dacă ai un bust generos de la ”Mama Natură”, poţi mulţumi genelor tale pentru această trăsătură. Deşi unele studii au încercat să arate că există o legătură între sânii mari şi un risc crescut de cancer, rezultatele nu au fost suficient de concludeze încât să stârnească motive de îngrijorare. Așadar, nu este cazul să îți faci griji, doar să te bucuri de dărnicia naturii.

Schimbarea formei

Forma sânilor este programată genetic, însă, cu timpul, ea se schimbă. Forma şi aspectul sunt influențate atât de vârstă, dar și de istoricul de nașteri al femeii: dacă este mamă și a alăptat. Alăptarea, dar și vârsta determină întinderea ligamentelelor: ţesuturile se descompun şi pielea îşi pierde elasticitatea, modificând forma glandelor mamare, care capătă acum foma de lacrimă.

Sfârcuri în interior 

Sfârcurile care se află în interior, și nu în afara sânului, așa cum întâlnim la majoritatea femeilor, sunt normale dacă știi că aşa le-ai avut dintotdeauna. Este o problemă însă dacă modificarea este recentă, iar în această situaţie e cazul să-ţi faci imediat o programare la medic. Totuşi, înainte, asigură-te că nu e un efect temporar de la sutien.

Sâni cu lactație

Această situaţie nu este anormală. Se poate întâmpla în urma actululi sexual, dar poate să semnaleze şi o problemă, de aceea este bine să vorbeşti cu un medic despre acest lucru. Atunci când se întâmplă la ambii sâni, e posibil să fie o problemă hormonală sau nivelul ridicat de prolactină de la anumite medicamente pe care le iei, de exemplu. Sânii care dau lapte mai pot semnala o tiroidă subactivă sau ectazie ductală, o îngroșare a canalelor galactofore (care dau lapte). Acest simptom este legat de menopauză. Pe de altă parte, un fapt evident poate fi că eşti însărcinată.

De asemenea, Daniel Maman, doctor în chirurgie mamară specializat în reconstrucţia sânilor la Spitalul Mount Sinai din New York (SUA), afirmă faptul că sânii pot avea lactație timp de încă doi ani după ce te-ai oprit din alăptat. De cele mai multe ori, lactația este normală, însă e bine să consulţi un specialist pentru a fi sigură că totul e în regulă.

sani durerosi

Dureri ale sânilor

Sunt mai multe cauze pentru care te pot durea sânii. Deseori se întâmplă asta de la dezechilibre hormonale sau de la consum ridicat de cafea. Şi perioada de dinaintea menstruaţiei contribuie la aceste dureri, precum şi un sutien care nu ţi se potriveşte sau chiar o geantă prea grea pe care o porţi pe acelaşi umăr zi de zi. Durerea de sâni poate proveni, de asemenea, şi de la deficienţa de fier, prezenţa acestuia în corp echilibrând hormonii tiroidieni.

Schimbarea culorii sfârcului

În timp ce cancerul de sân avansat poate duce la modificări ale culorii pielii, potrivit lui Daniel Maman, schimbările de culoare sunt, de obicei, un semn al sarcinii, când sfârcurile şi areolele se pot mări şi sunt cu câteva tonuri mai închise. Un factor care poate contribui la acest aspect este şi înaintarea în vârstă.

Dacă ai vreun semn de îngrijorare, discută cu un specialist despre modificările sânilor tăi.

Articolul urmator
Terapia străveche de vindecare pe care o urmează nume mari de peste hotar. Ce spun medicii despre aceasta
Terapia străveche de vindecare pe care o urmează nume mari de peste hotar. Ce spun medicii despre aceasta
Ce parere au barbatii despre sanii tai?
Incepe quiz
Ce parere au barbatii despre sanii tai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.