11 situații ce provoacă apariția uscăciunii vaginale

11 situații ce provoacă apariția uscăciunii vaginale

Redactor Andreea Baluteanu

Uscăciunea vaginală este un fenomen cu care majoritatea femeilor s-au confruntat. Deși în general e caracteristic pentru perioada menopauzei, afectând, conform specialiștilor, mai mult de jumătate dintre femei, uscăciunea vaginală poate interveni la orice vârstă.

Țesutul unui vagin sănătos este gros și lubrifiat grație estrogenului secretat de ovare. Atunci când producția acestui hormon este diminuată, corpul va resimți o serie de modificări, printre care și uscăciunea vaginală. Aceasta este explicația principală a faptului că vaginul este mai uscat mai ales la menopauză, atunci când producția de estrogen scade. Vezi mai jos care sunt și celelalte situații când te confrunți cu acest fenomen și ce poți face în acest sens.

Uscăciunea vaginală și menopauza

Estrogenul este hormonul responsabil cu lubrifierea vaginului. Schimbările aduse de menopauză presupun reducerea nivelurilor de estrogen și deci instalarea uscăciunii vaginale. Conform cercetărilor, la circa 20% dintre femei apare o scădere a secreției de estrogen odată cu instalarea perimenopauzei. Experții apreciază că numărul lor este mult mai mare (aproximativ 50%), dat fiind faptul că puține femei consideră necesar să meargă la ginecolog din cauza acestei probleme de sănătate.

În general, uscăciunea vaginală nu este un fenomen alarmant și nici nu îți va afecta mult starea de bine. Va presupune doar un disconfort, dar poate înrăutăți viața sexuală, cauzând durere. De asemenea, poate crește și incidența infecțiilor vaginale și a celor urinare, din cauza faptului că este afectat și țesutul tractului urinar.

Ce simptome pot să mai apară dacă uscăciunea vaginală este cauzată de menopauză? Sângerările după sex, senzația de usturime sau de mâncărime în zona vaginului, bufeurile, transpirațiile nocturne, insomnia, schimbările bruște de dispoziție, oboseala, acneea sau pierderile de memorie.

Alte situații care pot provoca uscăciune vaginală

Așa cum am spus, uscăciunea vaginală nu este caracteristică doar pentru perioada menopauzei. Sunt și alte afecțiuni care pot provoca acest fenomen. Iată despre ce e vorba!

Sindromul Sjögren. Această boală autoimună provoacă în primul rând uscăciune la nivelul glandelor lacrimale și a celor salivare. Te vei confrunta mai ales cu senzația de gură și de ochi uscați, dar fenomenul se poate extinde și la nivelul vaginului. Boala este în general moștenită pe cale ereditară și e mai frecventă la femei decât la bărbați.

Unele medicamente prescrise pentru alergii sau pentru răceală. Antihistaminicele și medicamentele antirăceală caută să reducă secrețiile, ceea ce poate provoca fenomenul de uscăciune vaginală sau infecțiile urinare.

Antidepresivele. La rândul lor, aceste medicamente pot avea efecte adverse asupra vieții sexuale, scăzând libidoul, provocând uscăciune vaginală și îngreunând atingerea orgasmului.

Inserția tampoanelor. Produsele de igienă intimă confecționate cu ingrediente iritante se numără printre factorii care declanșează uscăciunea vaginală.

Stresul. Ne-am obișnuit să învinovățim stresul pentru tot ce se întâmplă rău în corpul nostru, însă schimbările hormonale pe care tensiunea și anxietatea le produc pot determina și apariția uscăciunii vaginale.

Fumatul. Abuzul de țigări determină o mulțime de probleme de sănătate, dar se pare că se numără și printre cauzele unei menopauze timpurii, de aici rezultând și legătura cu uscăciunea vaginală.

Nașterea sau alăptarea. Această perioadă conturează la rândul său o serie de schimbări hormonale care pot provoca uscăciunea vaginală.

Tratamentele anticancer. Chimioterapia prezintă printre efectele adverse uscăciunea vaginală.

Îndepărtarea ovarelor pe cale chirurgicală. Numită și „menopauza chirurgicală”, această condiție se caracterizează și prin uscăciune vaginală.

Medicamente antiproducție de estrogen administrate pentru cancerul la sân sau pentru endometrioză. Dat fiind faptul că reduc producția de estrogen, aceste medicamente pot cauza și uscăciunea vaginală.

Cum previi uscăciunea vaginală

Există metode care te pot ajuta să previi uscăciunea vaginală. Iată-le pe cele mai importante:

Acordă importanță preludiului. Activitatea sexuală regulată poate ajuta la atenuarea uscăciunii vaginale, însă, atunci când implică durere, va complica mai mult problema. Folosește lubrifianți pe bază de apă pentru ca sexul să redevină plăcut.

Evită dușurile interne. În cazul în care nu îți sunt recomandate de un medic, dușurile interne pot agresa vaginul și pot cauza uscarea sa.

Nu folosi produse iritante în zona intimă. Spumantul de baie, gelurile de duș sau loțiunile parfumate ar trebui să fie ținute departe de zona intimă, deoarece pot usca vaginul.

Tratamente pentru uscăciunea vaginală

Diagnosticul uscăciunii vaginale trebuie pus de un medic ginecolog. Nu ignora această problemă, chiar dacă ți se pare că nu îți afectează viața. În urma examinării, doctorul va analiza starea țesutului vaginal și poate recomanda inclusiv un test Papanicolau.

Cel mai frecvent tratament pentru uscăciunea vaginală este reprezentat de cremele cu estrogen cu aplicare topică, care vor înlocui hormonul pe care nu îl mai secretă corpul tău și care vor soluționa și problema uscăciunii vaginale. Spre deosebire de terapia cu hormoni pe bază de pilule, cremele prezintă avantajul de a calma simptomele uscăciunii vaginale fără a ridica în mod exagerat valorile de estrogen din corp. Cu toate acestea, evită aceste tratamente dacă ai sau ai suferit de cancer la sân, endometrioză, ești însărcinată sau alăptezi ori suferi de sângerări în afara menstruației sau la menopauză.

Adu în discuție întregul tău istoric familial în conversația cu doctorul și stabiliți împreună care este cea mai bună metodă de tratament.

Multi-Gyn Liquigel, gelul ce previne și tratează uscăciunea vaginală

Vrei un tratament lipsit de efecte adverse pentru uscăciunea vaginală?

  Încearcă Multi-Gyn Liquigel cu aplicator, care ameliorează rapid senzația de uscăciune vaginală și stimulează umiditatea naturală. De asemenea, produsul previne iritația și poate fi folosit pe post de lubrifiant, optimizând starea țesutului vaginal. Multi-Gyn Liquigel este sigur, natural, nu conține parfum, conservanți sau produse de origine animală și protejează flora vaginală. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.